Kolmoisvoitto Ranskaan aitajuoksussa

Veljekset voittivat viestinjuoksun - Laji lajilta

Perjantai-ilta Prahassa. Netti-TV & Kilpailuraportit & LIVE-Tulospalvelu:

Netti-TV:

LIVE-Tulospalvelu:

Torstai 5.3.

Perjantai 6.3. aamu

 

Perjantain 6.3. iltakilpailut laji lajilta:

Neziri Suomen ennätyksellä EM-finaaliin

Nooralotta Neziri juoksi välierässään Suomen halliennätystä sivuten 7,98 ja selviytyi oman eränsä toiseksi nopeimpana finaaliin. Tämä oli jo Nezirin viides Suomen ennätys 36 päivän sisällä!

Erittäin korkeatasoisissa välierissä seitsemän naista juoksi alle kahdeksan sekunnin haamurajan, seitsemän naista juoksi oman ennätyksensä ja kansallisia ennätyksiä juostiin kaksi.

Ensimmäisessä erässä kaikki neljä finaaliin selviytynyttä olivat Neziriäkin nopeampia. Valko-Venäjän Alina Talai sivusi Euroopan tämän kauden kärkitulosta 7,88 eikä edes vuonna 2009 Euroopan hallimestaruuden voittaneen Belgian Eline Beringsin tulos 8,02 oikeuttanut lainkaan finaaliin.

Aivan Talain tuntumassa tatuointien peittämä Britannian Lucy Hatton aitoi uuden ennätyksensä 7,93, Norjan Isabelle Pedersen uuden ennätyksensä 7,95 ja Kroatian Andrea Ivančević uuden maansa ennätyksen 7,97.

Nezirin erän voitti Britannian Serita Solomon, joka paransi tuoretta alkuerissä juoksemaansa ennätystään vielä 0,08 sekuntia 8,03:een. Neziri hävisi Solomonille vain 0,03 sekuntia. Nezirin reaktioaika oli 0,15 sekuntia, hän oli ensi aidasta alkaen eturintamassa, vain pieni horjahdus ennen maaliviivaa viivytti hieman.

Zürichin EM-kilpailuissa pronssimitalilla palkittu Saksan Cindy Roleder heittäytyi maaliviivan yli kolmantena samalla ajalla Nezirin kanssa ja viimeisenä tästä erästä finaaliin ehti Ukrainan Hanna Plotitsina. Ennätysvertailun ykkönen Espanjan Josephine Onyia ei ole entisensä ja karsiutui ajalla 8,04.

Kaikki kahdeksan finaaliin selviytynyttä kilpailijaa mahtuvat vuositilastossa välille 7,88 – 7,99. Erot urheilijoiden välillä ovat niin pienet, että finaalissa mitä tahansa voi tapahtua. Lähtölaukaus ammutaan tänään perjantai-iltana Suomen aikaa kello 19.35.

 

Ranska kohti kolmoisvoittoa?

Miesten välierissä ranskalaiset olivat kolme nopeinta loistavin tuloksin. Nopeimmin aitoi 27-vuotiaana elämänsä kuntoon päässyt Dimitri Bascou, jonka uusi ennätys kirjataan 7,46. Kuubalaisen Orlando Ortegan nimissä oleva maailman kärkitulos on vain sekunnin sadasosan nopeampi.

Maailmanennätysjuniori Wilhem Belocian voitti toisen välieristä ennätystään sivuavalla ajalla 7,53. Miesten arvokilpailuissa ranskalaisista menestynein Pascal Martinot-Lagarde sijoittui Bascoun voittamassa erässä toiseksi tämän kauden parhaalla tuloksellaan 7,54.

Nopeimman ajan 7,59 muista kuin ranskalaisista juoksi Saksan Erik Balnuweit. 30-vuotias neljän vuoden takainen mestari Petr Svoboda aitoi kotiyleisön riemuksi Belocianin voittamassa erässä toiseksi ajalla 7,61. Finaaliin päästiin välierien neljänsinä tuloksin 7,65 ja 7,66.

Vuoden 2007 mestari Hollannin Gregory Sedoc ja oman alkueränsä voittanut Venäjän Konstantin Shabanov jäivät välieriensä viidenneksi samalla ajalla neljänneksi parhaan kanssa ja karsiutuivat finaalista sekunnin tuhannesosien vertailussa. Andreas Martinsen juoksi uuden Tanskan halliennätyksen 7,73.

 

Johnson-Thompson otteli 5000 pistettä!

22-vuotias liverpoolilainen Katarina Johnson-Thompson voitti naisten viisiottelun tasan 5000 pisteen tuloksella. 5000 pisteeseen on ennen häntä yltänyt vain ukrainalainen Natalia Dobrynska, jonka nimissä oleva maailmanennätys vuodelta 2012 on 5013 pistettä.

Viisiottelun neljännessä lajissa pituushypyssä Johnson-Thompson hyppäsi loistavasti 689, mihin kukaan toinen eurooppalainen pituushyppääjätär ei ole tänä talvena kyennyt. Valitettavasti kilpailuaikataulu ei mahdollistanut Johnson-Thompsonin osallistumista torstai-iltana pituushypyn karsintaan.

Korkeuttakin Johnson-Thompson hyppäsi peräti 195 senttiä, mikä on enemmän kuin Prahan EM-kilpailuiden karsintaraja erikoiskilpailun finaaliin. Lisäksi hän voitti sekä 60 metrin aitajuoksun että 800 metrin juoksun tuloksin 8,18 ja 2.12,78. Kuulantyönnössä hänen tuloksensa oli 12,42.

Hopeamitalilla palkittiin 184-senttinen Belgian Nafissatou Thiam, jonka isä on kotoisin Senegalista. Thiamin pisteet olivat 4696. Kahden parhaan välinen ero ilmeni erityisesti päätöslajissa 800 metrin juoksussa. Vain yhdeksän pistettä Thiamille hävisi uuden Tšekin ennätyksen otellut Eliška Klucinová.

Kauden aiempaa kärkitulosta hallussaan pitänyt Valko-Venäjän Jana Maksimava otteli neljänneksi ennen puolustavaa mestaria Ranskan Ida Antoinette Nana Djimouta. Kuudes oli Unkarin Györgyi Zsivoczky-Farkas, jonka aviomies Attila otteli kolmanneksi vuonna 2005 Helsingin MM-kilpailuiden kymmenottelussa.

Viimetalvinen maailmanmestari Hollannin Nadine Broersen joutui puolikuntoisena keskeyttämään kahden lajin jälkeen ja viime talven MM-kolmonen Ukrainan Alina Fjodorova sai nyt tyytyä seitsemänteen tilaan.

Yhdeksänneksi pistein 4527 sijoittui Britannian vasta 17-vuotias ihmelapsi Morgan Lake, joka viime kesänä kaksi vuotta ali-ikäisenä voitti junioreiden maailmanmestaruudet sekä seitsenottelussa että korkeushypyssä.

 

Nezirin 6:s SE 6 viikossa riitti 6:nneksi

Nooralotta Nezirin hallikausi päättyi EM-finaalin kuudenteen sijaan. Hänen aikansa 7,97 on uusi Suomen halliennätys. Kaikkiaan Neziri paransi tai sivusi Suomen halliennätystä kuuden viikon aikana kuudesti.

Mestariksi aitoi Valko-Venäjän Alina Talai uudella maansa ennätyksellä 7,85. Yhdessä Nezirinkin kanssa kuluneena talvena leireillyt Talai on jo aiemmin saavuttanut vuosien 2012-2013 MM- tai EM-kilpailuissa kolme himmeämpää mitalia.

Hopea- ja pronssimitalein palkittiin Britannian Lucy Hatton ja Serita Solomon, jotka toistamiseen samana iltana paransivat ennätyksiään tuloksiin 7,90 ja 7,93. Hatton juoksi lisäksi oman ennätyksensä jo alkuerissä saman päivän aamuna.

Saksan Cindy Roleder oli neljäs Solomonin kanssa aivan samalla ajalla. Hänkin juoksi uuden ennätyksensä. Norjan Isabelle Pedersen ehti viidenneksi yhden sekunnin sadasosan ennen Neziriä, joka tasaisessa kilpailussa jäi mitalistakin vain 0,04 sekunnin päähän.

Oli erittäin lähellä, ettei voittaja Talain suoritusta hylätty. Hänen reaktioaikansa oli 0,104 sekuntia ja vilppilähdön raja-arvoksi on määritetty 0,10 sekuntia. Nezirin reaktioaika 0,147 sekuntia oli kolmanneksi nopein.

 

Kolmoisvoitto Ranskaan!

Miesten 60 metrin aitajuoksu päättyi Ranskan kolmoisvoittoon. Dimitri Bascou johti hivenen vielä viimeisen aidan jälkeen, mutta Pascal Martinot-Lagarde kurotti viimeisellä pitkällä askelellaan hänen ohitseen. Junioreiden maailmanennätyksen haltija Wilhem Belocian oli kolmas.

Martinot-Lagarden voittoaika oli 7,49. Bascou hävisi yhden sekunnin sadasosan ja uuden ennätyksensä juossut Belocian kolme sekunnin sadasosaa. Ensimmäisenä Ranskan ulkopuolisena aitajuoksijana maaliin ehti Saksan Erik Balnuweit ajalla 7,59.

Neljä muuta miestä saapuivat maaliin rinta rinnan. Heistä parhaiten viidenneksi ajalla 7,63 sijoittui Britannian Lawrence Clarke. Neljän vuoden takainen mestari Tšekin Petr Svoboda oli seitsemäs.

Martinot-Lagarde loukkasi reisilihaksensa kultamitalikurotuksessaan ja vielä useita minuutteja maaliintulonsa jälkeen joko loikki yhdellä jalalla tai käveli voimakkaasti ontuen.

 

Pituushypyn EM-kulta ja EM-pronssi Ruotsiin!

Ruotsin Michel Tornéus voitti miesten pituushypyssä jo neljännen MM- tai EM-kilpailuiden mitalinsa neljän viime vuoden aikana. Tämänkertainen mitali on ensi kerran kultainen ja Tornéuksen voittotulos 830 on sekä Ruotsin ennätys että maailman tämän vuoden kärkitulos.

Ruotsin loistavan menestyksen täydensi Andreas Otterling, joka viimeisellä kierroksella paransi ennätyksensä tulokseen 806 ja ohitti Kreikan Loúis Tsátoumasin. Molemmat ruotsalaiset Hammarby IF:ää edustava Tornéus ja Örebron NMKY:tä edustava Otterling ovat jo 28-vuotiaita kokeneita urheilijoita.

Hopeamitalilla palkittiin 21-vuotias finaalin nuorin osallistuja Radek Juška, joka kotiyleisön riemuksi paransi ennätystään 17 senttiä tulokseen 810. Vain mitalikolmikko hyppäsi yli kahdeksan metrin. Virolainen Rain Kask jäi kahdeksan miehen finaalissa viimeiseksi.

 

David Storlin seitsemäs kultamitali

24-vuotias, 199-senttinen ja 122-kiloinen saksalainen kuulantyöntäjä David Storl voitti jo seitsemännen MM- tai EM-kilpailuiden kultamitalinsa 2010-luvun kuluessa.

Storlin voittotulosta 21,23 pidemmälle on tänä vuonna hänen itsensä lisäksi työntänyt vain viimetalvinen maailman hallimestari Yhdysvaltain Ryan Whiting. Euroopan mestaruutta puolustanut Serbian Asmir Kolašinac pukkasi viimeisellä yrityksellään myös mainiosti 20,90 ja sijoittui tänä vuonna toiseksi.

Kotiyleisön suosikki Ladislav Prášil avasi kilpailun tuloksella 20,66, mikä säilyi johtotuloksena kolmannelle kierroksella saakka. Lopulta Prášil sijoittui kolmanneksi. Neljäs oli Espanjan 30-vuotias Borja Vivas ja viides Luxemburgin 21-vuotias Bob Bertemes.

Puolalainen vasta 17-vuotias jättiläisbaby Konrad Bukowiecki työnsi loistavasti 20,46 ja oli kuudes. Tulos sivuaa hänen edellisenä iltana karsinnassa työntämäänsä 19-vuotiaiden ikäluokan Euroopan halliennätystä.

 

Minna Nikkanen karsiutui seiväshypyn finaalista

Naisten seiväshypyn karsinnassa seitsemän kilpailijaa ylitti karsintarajan 460 ja kahdeksantena finaaliin selviytyi 455 ilman yhtäkään pudotusta ylittänyt Saksan Liza Ryzih.

Finaaliin selviytyi kaksi venäläistä Angelika Sidorova ja Angelina Zhuk-Krasnova, kaksi kreikkalaista Nikolía Kiriakopoúlou ja Ekateríni Stefanídi, kaksi saksalaista Katharina Bauer ja Liza Ryzih sekä Ruotsin Angelica Bengtsson ja Ranskan Marion Fiack.

Karsintarajan 460 ilman yhtäkään pudotusta ylittivät vain viimevuotinen Euroopan mestari ja maailman hallimestaruuskilpailuiden kakkonen Sidorova sekä Euroopan tämän kauden kärkituloksen haltija Kiriakopoúlou.

Ruotsin Michaela Meijer ylitti 455 ensimmäisellä yrityksellään, mutta yksi pudotus alemmista korkeuksista pudotti hänet karsinnan yhdeksänneksi. Yhteensä 15 naista ylitti vähintään 445, heidän joukossaan myös Ruotsin kolmas edustaja Malin Dahlström ja uuden Itävallan ennätyksen hypännyt Kira Grünberg.

Reiden takaosan lihasvammasta useita viikkoja kärsinyt Minna Nikkanen ylitti 410 ensimmäisellä yrityksellään ja 430 toisella yrityksellään, mutta pudotti kolmesti korkeudesta 445, jonka hän alkukaudesta ennen loukkaantumistaan ylitti. Nikkanen sijoittui karsinnassa 19:nneksi.

 

Maslákin johdolla finaaliin

Miesten 400 metrin välierissä nopeimmin 46,46 juoksi lähdöstä maaliin johtaen kotiyleisön suosikki Pavel Maslák. Belgian 21-vuotias Dylan Borlée voitti oman eränsä ajalla 46,72. Hänen vanhemmista veljistään Kevin on aiemmin voittanut Euroopan mestaruuden ja Jonathan juossut MM-finaalissa neljänneksi.

Italian Matteo Galvanin nopeus loppusuoralla pudotti finaalista kuluvan kauden EM-tilaston kakkosen ja kolmosen Puolan Karol Zalewskin ja Tšekin Ján Tesařin. Valko-Venäjän Aljaksandr Linnikin kiri taas alkoi hiukan liian myöhään eikä uusi maan ennätyskään enää riittänyt ohittamaan Puolan Ĺukasz Krawczukia.

Kolmas alkuerä päättyi tönimisen ja epätasaisen vauhdinjaon jälkeen Puolan Rafaĺ Omelkon voittoon melko kehnolla ajalla 47,52. Alkuerien nopeimman ajan juossut Israelin Donald Sanford ei loppusuoralla päässyt pussista pois, sotkeentui omiin ja muiden askeliin ja kaatui eturintaman takana juuri ennen maalia.

Naisten 400 metrin hidasvauhtisissa alkuerissä yksikään juoksija ei kyennyt tulokseen 52,37, jonka Ella Räsänen kaksi vuotta sitten Göteborgin EM-kilpailuiden alkuerissä juoksi junioreiden Euroopan halliennätykseksi.

Ukrainan Natalia Pihida ja Tšekin Denisa Rosolová voittivat omat välieränsä lähdöstä maaliin johtaen ajoin 52,44 ja 52,48. Slovakian Iveta Putalová yllätti venymällä finaaliin uudella maansa ennätyksellä 52,99. Ranskan Floria Guei karsiutui finaalista sekunnin tuhannesosien tarkistuksessa ajallaan 53,00.

 

Kovavauhtiset 3000 metrin alkuerät

Miesten 3000 metrin juoksun alkuerät olivat kautta aikain kovatasoisimpia. Espanjan 36-vuotias, viisinkertainen EM-kilpailuiden mitalimies Jesús España selviytyi viimeisenä aikavertailusta 12 miehen finaaliin ajalla 7.51,56. Yhteensä 17 kilpailijaa juoksi 7.53,33 tai sitä nopeammin.

Ensimmäisen alkuerän voitti Saksan Richard Ringer eurooppalaisittain kelpo ajalla 7.52,14, mutta toisessa erässä kahdeksan parasta juoksi tätäkin nopeammin. Toisen erän voitti Turkkia edustava entinen kenialainen Stanley Kiprotich ajalla 7.45,65. Nykyisin hänet tunnetaan nimellä Ali Kaya.

Lähinnä nopeimmat olivat Espanjan Adel Mechaal, Tampereella toissakesänä 22-vuotiaiden 1500 metrin Euroopan mestariksi juossut Belgian Pieter-Jan Hannes ja Helsingissä kolme vuotta sitten 1500 metrin Euroopan mestariksi juossut Norjan Henrik Ingebrigtsen. He kaikki kolme juoksivat uuden ennätyksensä.

 

Suosikit pitivät naisten korkeushypyn karsinnassa

Naisten korkeushypyn karsintarajan 194 ylitti seitsemän hyppääjää ja heidän lisäkseen finaaliin selviytyi ylittämällä 191 ensimmäisellä yrityksellään. Norjan Katarina Mögenburg oli karsinnan 11:s ja Ruotsin Sofie Skoog 16:s. Molempien tulos oli 187.

Karsintarajan ylittivät viime talven MM-kilpailuiden kärkikaksikko Venäjän Maria Kutshina ja Puolan Kamila Licwinko, hallitseva Euroopan mestari Espanjan Ruth Beitia, Italian Alessia Trost, Bulgarian 40-vuotias Venelina Veneva, Liettuan Airinė Palšytė ja ainoana ilman yhtäkään pudotusta Puolan Justyna Kasprzycka.

EM-kilpailut jatkuvat Prahassa lauantaina Suomen aikaa kello 11. Heti aamukilpailuiden ensimmäisissä lajeissa kilpailevat Hanna-Maari Latvala naisten 60 metrin juoksun alkuerissä, Kristiina Mäkelä naisten kolmiloikan karsinnassa ja Ville Myllymäki miesten 60 metrin juoksun alkuerissä.

(Mikko Nieminen.)