Kolmiloikan entinen ME-mies Willie Banks vierailee kesällä Suomessa

Kolmiloikkakenttien väriläiskä ja entinen ME:n haltija Willie Banks vierailee Suomessa kesällä. Banks tulee Suomeen kolmiloikkaajien yhdistyksen Yliastujien kutsusta. Kolmiloikan amerikkalainen legenda jakaa kokemuksiaan ja tieto-taitoaan Lempäälän Hyppykarnevaaleilla 29.6.-2.7. Lajikarnevaaleille ilmoittautuminen avautuu 10. maaliskuuta.

Banks loikki urallaan hulppeat 17,97, joka oli maailmanennätys kymmenen vuoden ajan. Banks oli myös yksi Helsingin vuoden 1983 MM-kilpailuiden suosituimpia urheilijoita. Hän kehitti ja lanseerasi ”Banksit”, eli nuo rytmikkäät taputukset, joilla yleisö nykyäänkin kannustaa suoritukseen valmistautuvia hyppääjiä.

– Olin kovin otettu, kun Yliastujat pyysivät minua vieraakseen. Rakastan kolmiloikkaa ja yllätyin, että lajilla on näin pitkät ja vahvat perinteet Suomessa, Banks viittaa Yliastujien 34-vuotiseen historiaan.

 

Banks mukana 40 vuotta Helsingin MM-kisoista -juhlassa

Helsingin MM-kilpailussa Banks sijoittui toiseksi, mutta oli yleisön suursuosikki. Noita hetkiä hän pääsee muistelemaan kesällä Suomessa. – Tänä vuonna tulee 40 vuotta täyteen yleisurheilun ensimmäisistä MM-kisoista ja minä pääsen Helsingissä mukaan juhlaan, jossa tuota merkkivuotta juhlistetaan, Banks kertoo. Juhlaa vietetään 40 vuotta Helsingin MM-kisoista –näyttelyn ajavaisissa kesällä Kulttuurimuseo Tahdossa. Banks osallistuu Suomessa myös Paluu pomppimisen juurille -tilaisuuteen, jossa muistellaan kolmiloikan lajikarnevaalien alkumetrejä. Tilaisuuden pitopaikka on Koski TL.

Ropo: Banks antoi kasvot modernille kannustamiselle

Yliastujien puuhanainen ja pituushypyn Suomen ennätyksen haltija Ringa Ropo on erittäin iloinen, että vierailu Suomessa ja Hyppykarnevaaleilla sopi Banksin aikatauluun. Ropo muistaa hyvin, miten käänteentekevä asia ”Banksien” tulo hyppylajien urheilijoille oli. – Katsomo taputti normaalisti vasta urheilijan suorituksen jälkeen silloin 40 vuotta sitten. Willie Banks antoi kasvot modernille urheilulle ja kannustamiselle, Ropo sanoo. Kolmiloikka on säilyttänyt paikkansa Banksin sydämessä, mutta lajiksi on vaihtunut korkeushyppy. Aikuisurheilukisoissa Banks, 66, on ylittänyt 191, joka on 65-vuotiaiden epävirallinen ME.

Willie Banks faktaa:

William ”Willie” Augustus Banks III (s. 11.3.1956, Travis Air Force Base:ssa) on kolmiloikan entinen maailmanennätysmies Yhdysvalloista. 1985 hypätty 17,97 oli 10 vuoden ajan. Banks aloitti rytmikkäiden kannustaputusten perinteen 1982 Tukholmassa tiettävästi suomalaisten ”kaljaturistien” innoittamana. Kansainväliseen tietoisuuteen ”Banksit” tulivat Helsingin 1983 MM[1]kisoissa.

Banks on oikeustieteen tohtori (UCLA). Hän on toiminut monissa Yhdysvaltain yleisurheiluliiton ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) komissioissa. Banks on usein palkittu urheilija, joka tekee hyväntekeväisyyttä syöpäsairaiden eteen. Banks kuuluu WA:n hallitukseen.

Yliastujat on vuonna 1989 perustettu kolmiloikkaa vaaliva järjestö, joka on viime vuosina tehnyt entistä enemmän yhteistyötä myös pituushypyn ja korkeushypyn kanssa. Yliastujien toimintaan kuuluu vuotuisten Hyppykarnevaalien järjestäminen yhdessä Lempäälän Kisa Yleisurheilun kanssa, sekä vuodesta 2019 Suomen Urheiluliiton kolmiloikan nuorten maajoukkuevalmennusleirityksen järjestäminen. Yliastujat jakavat vuosittain rahaa suoraan nk. hyppylajien haastajaryhmän urheilijoille.