Kokkosen kolumni: Tuiskulla ja Keihäskarnevaaleilla juhlavuosi

Kokkosen kolumni: Tuiskulla ja Keihäskarnevaaleilla juhlavuosi

Urheiluseura Pihtiputaan Tuisku ry ja Pihtiputaan Keihäskarnevaalit ry juhlivat viikonvaihteessa: Tuisku täyttää pyöreät 100 vuotta ja Keihäskarnevaalit 45 vuotta. Yhdessä on tehty neljä ja puoli vuosikymmentä pyyteetöntä työtä suomalaisen keihäänheiton hyväksi pihtiputaalaisten talkootyön voimalla.

Molemmat tahot ovat luottaneet toisiinsa, tukeneet ja arvostaneet toisiaan, ja yhdessä huomanneet olevan voittajia. Voittajiin kuluu ehdottomasti myös Pihtiputaan kunta ja kuntalaiset. Kunta on rakentanut, kehittänyt ja ylläpitänyt molempien seurojen tapahtumiin suurkisoja myöten asialliset ja turvalliset suorituspaikat, olosuhteet ja varustanut ne.

Olen varma, että Tuiskun ja Keihäskarnevaalien väki on kiitollinen kunnalle hyvin sujuneesta, urheiluhenkisestä yhteistyöstä. Ilman tätä tapahtumat ja toiminnot eivät olisi nykyisellä, laadukkaalla, kansallisestikin näkyvällä tasolla. Molemmat seurat ovat hoitaneet  myös yhteiskuntasuhteensa, yhteistyökumppanit sekä valtakunnan mediat rakentavan esimerkillisesti.

Tuiskun toiminnan ydin sadan vuoden ajan on tähdännyt lasten ja nuorten ohjaamiseen terveeseen elämään. Seura on lähtenyt suuntautumaan aina perhekeskeiseen, kestäviin elämäntapoihin kasvattavaan toimintaan. Tuisku tunnetaan oman maakunnan lisäksi koko maassa uskollisena kasvattajaseurana. Sata vuotta seura on jaksanut uskoa, että ihmisen elinikäinen liikunta alkaa lapsuudesta, mutta myös aikuiset ja ikääntyneet ovat seuran toiminnan kannalta yhtä tärkeitä.

Seura on aina pitänyt ovensa avoimena jokaiselle pihtiputaalaiselle. Kunnan kannalta seuran tarjoamat palvelut ja tapahtumat ovat olleet elintärkeitä ja tuoneet Pihtipudasta aurinkoisella tavalla Suomen kartalle. Pihtiputaan

Kunnan käyntikorttina 45 vuotta

Keihäskarnevaalit ovat olleet nyt jo 45 vuotta kunnan tunnetuin käyntikortti ja kesätapahtumien helmi.

Kolme ensimmäistä vuosikymmentä Keihäskarnevaalit toimi hallinnollisesti Tuiskun alajaostona, kunnes vuosituhannen vaihtuessa perustettiin oma Keihäskarnevaalit ry. Nyt 45-vuotias, suomalaisen keihäänheiton ja keihäskoulun tunnetuin perhetapahtuma kerää vuosittain ympäri Suomen runsaat kaksisataa keihäskoululaista Pihtiputaalle. Heitä kouluttaa ja valmentaa noin 40 Suomen osaavinta ja ansioituneinta keihäsosaajaa.

Ilman tätä valmentajakaartia ei olisi Keihäskarnevaaleja. Nämä valmentajat haluavat kokoontua yhdessä kerran kesässä ja vain Pihtiputaalla. Tämä on todettu nyt 45 kertaa.

Keihäsmuseo kertyy menestyksestä

Suomalainen keihäänheiton loistava menestyshistoria todistaa, että Suomessa osataan ja halutaan tämän lajin menestyvän myös tulevaisuudessa. Keihäskarnevaalien perustajat Jorma Kinnunen ja Leo Pusa jatkavat valmennustyötään tänäkin päivänä. Muut mestarit seuraavat esimerkkiä.

Iso pala suomalaista keihään menestyshistoriaa on nähtävissä Pihtiputaan Keihäsmuseossa. Keihäsmuseoon, suomalaiseen keihäsmenestykseen ja Pihtiputaan Keihäskarnevaaleihin ovat käyneet henkilökohtaisesti tutustumisvierailulla mm. Tasavallan presidentit Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.

100-vuotias Pihtiputaan Tuisku ja 45-vuotias Pihtiputaan Keihäskarnevaalit voivat olla nöyrän kiitollisia saavutuksistaan ja menestyksistään. Yhteistyö jatkuu, henkilöt vaihtuvat, mutta päämäärät pysyvät: parempi ja terveempi huominen jokaiselle liikunnan ystävälle Pihtiputaalla sekä jatkuvaa menestystä suomalaiselle keihäänheitolle  maailman eri keihäskentillä! Onnea ja menestystä molemmille seuroille; vetäjille, talkooväelle, jäsenille, tukijoille ja uuden historian tekijöille!

Alpo-Petteri Kokkonen on Pihtiputaan kunnan entinen liikuntasihteeri, joka on ahertanut pitkään Keihäskarnevaaleissa pääkuuluttajana ja ”monitoimimiehenä”.