Kivinen nousi voitolle leuanvedossa vammoja vastaan

Kivinen nousi voitolle leuanvedossa vammoja vastaan

Pituushyppääjä Mikko Kivinen on purrut hammasta kerran jos toisenkin viime vuosina. Luja halu menestyä on kuitenkin kantanut läpi vammojen ikeen. Nyt leuka on taas pinnalla, mies kunnossa ja hyppy rakentumassa Portugalin leirillä.

 – Vastoinkäymiset kasvattavat. Niistä pitää oppia, Kivinen sanoo.

Sysimustiakin hetkiä on riittänyt, mutta uran paketoiminen ei ole käynyt Kivisen mielessä.

– Sieltä se into löytyy, kun pari päivää synkistelee. Itsensä kehittäminen ja kilpailuhenkisyys ajavat minua eteenpäin, ja tämä on mukavinta mitä minä tällä hetkellä tiedän, hyppääjä sanoo.

Kivinen, 27, ponkaisi kuusi vuotta sitten 22-vuotiaiden EM-kolmoseksi ja rikkoi kolme vuotta sitten kahdeksan metrin rajan (802). MM-kisavuoteen 2013 hän tuli suurin toivein, mutta Jämsän karnevaaleilla vastatuuleen ponkaistu 793 murskasi toiveet.

– Hypyssä reiden lähentäjässä tuntui kuin olisin saanut sähköiskun. Sitä luultiin repeämäksi, mutta häpyluun jänneluuliitos oli mennyt pois paikaltaan. Se veti koko lantion väärään asentoon, Kivinen sanoo.

– Jos ongelma olisi havaittu heti, se olisi ollut kunnossa kahdessa viikossa, nyt sitä hoidettiin repeämänä ja siinä meni puoli vuotta.

Vuodenvaihteessa 2014 Kivisen lannisti mykoplasma ja viime kesän pilasi lihasvaiva pakarassa.

 – Sen sai levolla rentoutumaan niin, että se tuntui normaalilta. Sitten yksi kova ponnistus ja koko vasemmasta jalasta lähti tunto. Kaikkea pystyi tekemään paitsi täysillä ponnistamaan.

 

Harha-askel päätti hallikauden

Ongelmat eivät hellittäneet viime talvenakaan. Harmiton harha-askel juoksuvedon jälkeen aiheutti pohkeeseen ylivenytyksen ja hallikausi kutistui kahden kilpailun mittaiseksi. Talven harjoittelusta tuli voimapainotteinen, kun juoksemaan ei pystynyt.

Nyt Santo Antonion harjoituskeskuksen aurinkoisilla harjoituspaikoilla Kivinen juoksee, ponnistaa ja nostaa rautaa luottavaisena. Tavoitteena on ottaa kaikki irti haastajan roolista kotimaan kentillä ja taistella paikasta Pekingin MM-joukkueessa.

– Ei moni varmaan usko, että edes hyppään enää, Kivinen sanoo.

Elokuisten MM-kilpailujen tulosraja on 810. Se ei nykyistä espoolaista huimaa.

– Kahden vuoden ajalta kilpailuhypyt ovat vähissä. Muutama kisa menee hakiessa luottoa kisasuoritukseen, mutta jos pysyn terveenä ja etenen suunnitelmien mukaan, ollaan lähellä tulosrajaa.

Kimmoisuus, ponnistusvoima ja raju irtiottokyky ovat Kivisen vahvuuksia. Niiden varaan hän laskee tänäkin kesänä.

– Nopeudessa en ihan pärjää huippukavereille, vaikka sekin puoli on alkanut pelittää, kun on päässyt juoksemaan, Kivinen miettii.

–  Talvella tuli hyvä voimajakso. Nyt kun on lisätty lajitekemistä ja juoksua, huomaa, että jotakin on tehty oikein.

 

Pullin ja Haapalan kyydissä luottamusta

Portugalissa Kivinen on harjoitellut muiden muassa Kristian Pullin ja Eero Haapalan kanssa ja on tyytyväinen.

– Luotto omaan tekemiseen on alkanut herätä, kun on nähnyt, että vaikka hallikauden kovimmat suoritukset jäivät väliin, olen kyennyt treenaamaan tasapäin poikien kanssa.

Kivinen on viime vuodet keskittynyt urheiluun. Hän tehnyt hieman hierojan töitä, mutta aikoo jatkaa samalla tavalla ainakin vuoden verran.

– Rion olympiakisat on ollut minulle se päätähtäin, mutta vuosi kerrallaan mennään, Kivinen sanoo.

 


kivinen_mikko-58801.jpg

Eero Haapala, Mikko Kivinen, Kristian Pulli ja Emmi Mäkinen Portugalin treenileirin maisemissa.