Kivimäki siirsi historiaan Essayahin Suomen ennätyksen

Lapuan Virkiän kilpakävelijä Anniina Kivimäki siirsi historiaan Sari Essayahin 32-vuotiaan Suomen ennätyksen nuorten hallimestaruuskilpailuissa Helsingissä.

Kivimäki voitti 3000 metriä ajalla 13.00,22 ja alitti kirkkaasti Essayahin 22-vuotiaiden Suomen halliennätyksen 13.05,54.

Viikko sitten Tampereella naisten SM-kilpailuissa Kivimäki voitti 3000 metrin mestaruuden ennätyksellään 13.10,85. Helsingissä Liikuntamyllyn 200 metrin radalla vauhti oli vielä astetta parempaa.

– Tämä oli aika erilainen kävely kuin Tampereella, missä aloitin rauhassa. Tiesin, että se ero viime viikonvaihteen aikaan pitää tehdä heti alussa, Kivimäki kertaili.

– Olin hyvin selvillä väliajoista läpi matkan. Meno oli alusta lähtien yhtä tuskaista.

Essayahin ennätyksen rikkominen maistui Kivimäelle, vaikka tuoreeltaan sekä urheilija itse että tytärtään valmentava Marko Kivimäki harmittelivat, ettei 13 minuutin raja alittunut.

– Tuntuuhan tämä aika ihmeelliseltä. Vielä viikko sitten ei ollut edes mielessä koko asia, Kivimäki kertaili Suomen ennätystään.

Kivimäki kesän päätavoitteet ovat 20 kilometrin maantiekävelyssä ja keväällä maajoukkueiden MM-kilpailuissa Minskissä. Kesän päämatkaan nähden hallimatka on sprinttikisa, mutta talven tulokset kertovat Kivimäen mukaan, että syksyn harjoittelu on tuottanut toivottua tulosta.

– 20 kilometriä on tietysti aivan eri matka, mutta kaikki on sujunut syksystä lähtien hyvin, Jyväskylässä opiskeleva ja harjoitteleva Kivimäki sanoi.

Veikkola ja Irincheev mainiossa vauhdissa

Toiseksi parasta vauhtia Helsingissä käveli Kivimäen seuratoveri Heta Veikkola, joka  voitti 17-vuotiaiden 3000 metriä mainiolla ajalla 13.28,38.  Sitä paremmin hänen ikäluokassaan on hallissa kävellyt vain Veikkola itse viikko sitten Tampereella, missä syntyi 17-vuotiaiden Suomen halliennätys 13.25,34.

Helsingissä Veikkolalla oli kuivassa halli-ilmassa vaikeuksia.

– Astman kanssa se on tällaista, Veikkola totesi.

Kovaa käveli myös 17-vuotiaiden poikien mestari Espoon Tapioiden Sajan Irincheev. Hän vei mestaruuden ennätyksellään 13.00,81, jolla hän nousee Suomen 17-vuotiaiden kaikkien aikojen hallitilastossa kolmanneksi.

Hava valmistautuu 50 kilometrille: Aika nihkeä kisa

Espoon Tapioiden Joni Hava voitti miesten 5000 metriä aivan oman ennätyksensä tuntumaan olevalla ajalla 20.57,30. Seuratoveri Jaakko Määttänen oli toinen ennätyksellään 21.03,58.

– Aika nihkeä kisa. Olen keskittynyt 50 kilometrin harjoitteluun, kun tarkoitus on kävellä se keväällä Minkissä maajoukkueiden MM-kilpailuissa. Harjoittelu on nyt ollut sen verran aerobis-painotteista, että nämä lyhyen matkan vauhdit tuntuivat vaikeilta, Hava sanoi.

Myös Määttäsen ajatuksissa on kävellä keväällä Minskissä 50 kilometriä.

– Ärsyttävä kisa, kun 21 minuutin alitus jäi vain kolmen sekunnin päähän. Mutta oma ennätys tuli, Määttänen sanoi.

19-vuotiaiden 5000 metriä voitti Yläneen Kirin Lauri Joukas ennätyksellään 21.56,79. Turun Weikkojen Venla-Nora Nirkkonen vei saman sarjan 3000 metrin kisan ajalla 15.25,00.