Kivelä yllätti Heikkisen – Lappalainen viritteli sunnuntaita varten – Naisilla tasokas kuulakilpailu

Miesten 1500 metrillä koettiin SM-hallissa yllätys, kun hidasvauhtisessa kilpailussa Aleksi Kivelän viimeisen suoran loppukiri oli terävämpi, kuin mestarisuosikki Santtu Heikkisen. Lempäälän Kisan mailerikaksikon loppuajat olivat 3.52,45 ja 3.52,72.

– Olisihan tuota voinut hieman aikaisemmin lähteä vetämään, mutta ei se poista sitä tosiasiaa, että Aleksi oli tällä kertaa parempi. Ei auta selittely. Oletin kuitenkin, että olisin pystynyt tulemaan lopun kovemmin, mutta ei nyt pystynyt, Heikkinen totesi rehdisti.

– Eka kerta, kun pääsin pitkään aikaan pesemään Santun, Kivelä selitti hieman hämmentyneenä.

– Jos olisi juostu kovempaa vauhtia, todennäköisesti olisin jäänyt Santun vauhdista. 200 metriä ennen maalia kuitenkin huomasin, että Santtu ei saanut lisättyä vauhtiaan totutulla tavalla, joten tiesin mahdollisuuksia voittoon olevan, Kivelä kertoi.

Aloittelijalle ei Heikkinen hävinnyt, sillä Kivelä on ollut jo vuosia Kalevan kisojen mitaleilla ja maaotteluissa, mutta jäänyt aina kovempien kärkinimien varjoon.

– En lähtenyt takki auki kisaan, mutta aina välillä käy näin, Heikkinen kertoi.

Heikkinen myös totesi, että hallikausi on ollut hiukan alavireinen, vaikka ensimmäinen 3000 metrin kilpailu tammikuussa SE-tuloksella lupaili enemmän.

– Ei auta kuin aloittaa taas treenaaminen.

B-erässä juossut Tampereen Pyrinnön Julius Mäkinen hyödynsi rohkealla vedollaan kovemman A-erän hidastelun ja otti ennätyksellään 3.55,15 kokonaiskilpailun pronssia. Kuuman erän kolmas oli Orimattilan Jymyn Joonas Kumpulainen ajalla 3.56,50.

Sara Lappalainen lämmitteli sunnuntain urakkaansa varten ja veti muille juoksijoille hyvät ajat tasaisella vauhdillaan.

Lappalainen viritteli sunnuntain urakkaansa varten

Porvoon Akilleksen Sara Lappalainen oli naisten 1500 metrin suosikki, kun pahin vastustaja, kauden kotimaista kärkitulosta hallussaan pitävä Nathalie Blomqvist jätti kilpailun väliin juostakseen toisena kilpailupäivänä 3000 metriä.

– Tytöt pyyteli ennen kisaa, voisinko tehdä heille hyvä kisan. Lupasin vetää tasaista 4.20:n vauhtia ja sanoin, että kaikki mukaan vaan rohkeasti, Lappalainen kertoi taktiikastaan.

Aikatavoite piti. Lappalainen veti tasaista vauhtia aikaan 4.19,81, ja seitsemän seuraavaa juoksijaa veti imussa halliennätyksensä.

– Itse yritin säästellä mahdollisimman paljon, kun huomenna aion urakoida, se on harkinnassa. Tämä oli hyvä avaus huomiselle, mestari kertoi.

Huomisen sunnuntain ohjelmassa Lappalaisella on 3000 metrin lisäksi mahdollisesti myös 800 metrin startti.

Toiseksi juossut Lahden Ahkeran Nelli Nordlund säteili tyytyväisyyttään sijoituksestaan ja ajasta 4.20,79, jolla hän hätyytteli myös ulkoratojen ennätystään.

– Osasin odottaa hyvää juoksua, mutta harmi ettei mennyt alle 4.20:n, Nordlund totesi ja kiitteli hyvää vetoapua.

– Talven harjoitteluni on mennyt hyvin. Se on hyvä todistus siitä, että Suomen talvessakin voi harjoitella ilman ulkomaan leirejä, Nordlund kertoi.

Asiaa toki auttaa, että Nordlund asuu lähellä Pajulahden urheiluopistoa.

– Pajulahden hallista on tullut minulle kuin toinen koti, kun kuusi kertaa viikossa olen hallia hyödyntänyt. Toivottavasti työ kantaa kesään asti. Harjoitteluni on kehittynyt joka tasolla, eikä ole ollut vammoja, se on isoin juttu. Lähden tosissani tavoittelemaan EM-kisojen esteisiin rankingin kautta, estejuoksua päämatkanaan pitävä Nordlund kertoi.

Pronssille juoksi Suolahden Urhon Saija Seppä ajalla 4.21,99. Alle 4.30:n pääsi yhteensä kuusi juoksijaa.

Senja Mäkitörmä sai tekniikkansa kuntoon. Se toi komean ennätyksen.

Mäkitörmä ja Kangas intoutuivat ennätyksiinsä

Naisten kuulantyönnössä nähtiin iloinen kärkikaksikko, kun Varpaisjärven Vireen Senja Mäkitörmä ja Kuortaneen Kunnon Emilia Kangas parantelivat ennätyksiään ulkoratatuloksetkin huomioon ottaen.

Mäkitörmän kaari kantoi Pirkkahallissa 17,65, kun hänen aikaisempi ennätyksensä oli 17,53. Kangas on parantanut tänä talvena jatkuvasti tuloksiaan ja kiri nyt 17.60:een. Viime kesänä kuula lensi parhaimmillaan 16,99.

Mäkitörmän hallikausi ei ole sujunut tähän saakka parhaalla mahdollisella tavalla, joten nyt oli aihetta tyytyväisyyteen.

– Tänä oli paluu tasolle, mille tunnen kuuluvani, eli 17.30:n paremmalle puolelle, joten tuntuu hyvältä. Hallikaudella on kyllä tuntunut paremmalta, mutta ei ole vielä napsahtanut kunnolla yhteenkään kisaan, mutta nyt napsahti, Mäkitörmä kertoi.

Mistä tulosparannus syntyi?

– Tekniikasta olen puhunut jo pitkään. Tiesin, että kun saan sen kuosiin, niin edellytykset ovat pidemmälle. Nyt työntöihini on tullut sujuvuutta takaisin.

Mestari oli tyytyväinen myös tasokkaasta kilpailusta, josta kaikki hyötyvät. Samaa puhui myös Kangas ennen kilpailuja.

– Tämä meidän junnu on kirinyt, ja kova kisa auttaa totta kai parempiin tuloksiin, Mäkitörmä totesi ja viittasi 22-vuotiaan Kankaan hyvään tuloskehitykseen.

Kankaan tuloskunto on parantunut tänä talvena kisa kisalta nousujohteisesti: 16,80, 17,01, 17,11 ja 17.26. SM-kilpailujen ennakkohaastattelussa hän uskoi pystyvänsä parantamaan vielä 30 senttiä. Ennusteella oli katetta, kun nyt Pirkkahallin kuularingissä meni vielä himpun paremmin, 17.60.

Pronssia saavutti Kuopion Reippaan Eveliina Rouvali tuloksella 16,59.