Kirt riemuitsi huippuheitostaan, Hassan rikkoi Euroopan ennätyksen

Kirt riemuitsi huippuheitostaan

Magnus Kirt heitti Timanttiliigan Rabatin kilpailussa Marokossa komeasti Viron ennätyksen 89,75 ja vankisti asemiaan yhtenä Berliinin elokuisten EM-kisojen keihäskisan suosikeista. Marokossa Kirt niputti ison joukon lajin maailman ja Euroopan kärkinimiä.

Kirtin viisi ensimmäistä heittoa mahtuivat 83,50 ja 84,80:n välimaastoon. Vasta kuudennella palaset loksahtivat kohdalleen.

–  Olin vähän vaikeuksissa ensimmäisellä kierroksella, mutta lopussa homma toimi paremmin. Olen onnellinen ennätyksestä, Kirt myhäili.

Maailmantilastossa Kirt nousi tshekki Vadlejchin ohi neljänneksi. Edellä on vain saksalaistrio Johannes Vetter (92,70), Andreas Hofmann (92,06) ja Thomas Röhler (91,78). Rabatissa ailahtelevasti heittänyt Hofmann johti kilpailua aina viimeiselle kierrokselle, mutta oli lopulta toinen tuloksella 88,58.

Vadlejch ja Röhler olivat kolmas ja neljäs. Kaksikon parhaat heitot kantoivat 85,31 ja 85,19.

Kirt siirsi Rabatissa historiaan Turussa kesäkuun alussa syntyneen Viron ennätyksen 88,73. Marokon kisa oli hänelle uran kolmas kilpailu, jossa hän heitti vähintään 88 metriä.

Röhlerin tapaan Kirt oli juniorivuosina hyppääjä ja perustaa heittonsa hyvälle vauhdille.

–  Olen nyt saanut vauhdinjuoksun alun toimimaan ja koko vauhdinjuoksun niveltymään paremmin heittoon. Olen sitä katsonut paljon Röhleriltä, Kirt totesi aiemmin tänä kesänä.

Coleman: Voitto ei yllättänyt

Miesten 100 metrillä Yhdysvaltain Christian Coleman palasi radoilla loukkaantumisen tuoman pienen tauon jälkeen. Hän voitti talvella MM-hallien 60 metriä ja juoksi keväällä Timanttiliigan Eugenen kilpailussa 100 metriä myötätuulessa 9,84. Marokon 100 metrillä hän kukisti erittäin nimekkään kilpailijajoukon ajalla 9,98.

Voitto heltisi vasta tuhannesosien tarkastelun jälkeen. Yhdysvaltain Ronnie Baker kirjasi kakkostilan samalla ajalla ja juoksun lopun ”lentäen” tullut Noah Lyles oli kolmas ajalla 9,99. Kisa käytiin lievään vastatuuleen (-0,4 m/s).

–  Täydellinen ilta minulle. Hyvä kisa ja aika. En voisi olla tyytyväisempi. Voitto heti näin ensimmäisessä kilpailussa loukkaantumisen jälkeen ei yllätä. Olen liikkunut viime päivinä harjoituksissa todella lujaa, Coleman sanoi.

Muissa illa lajeissa Kolumbian kolmiloikkatähti Caterine Ibarguen kimmahteli maailmantilaston kärkituloksen 14,96 ja naisten 100 metrin aidoissa olympiavoittaja Brianna McNeal kukisti amerikkalaisjuoksijoiden voittotaistossa Sharika Nelvisin ajoin 12,51-12,58. Kisa käytiin tuulettomassa säässä

Etelä-Afrikan Caster Semenya voitti 1000 metriä kaikkien aikojen kuudenneksi parhaalla ajalla 2.30,01. Hänen kilpakumppaninsa Burundin Francine Niysonsaba puolestaan kohensi kisaennätyksen 800 metrillä lukemiin 1.57,90.

– Hyvä kisa. Ei valitettavasti niin nopea kuin toivoin, Semenya sanoi.

Hassan rikkoi EE:n

Rabatissa juostiin myös naisten Euroopan ennätys. Hollannin Sifan Hassan pinkoi 5000 metrillä toiseksi ajalla 14.22,34, joka rikkoo venäläisen Lilija Shobuhovan vuonna 2008 juokseman edellisen ennätyksen 14.23,75.

Voittoon kilpailussa juoksi 5000 metrin hallitseva maailmanmestari, Kenian Hellen Obiri kauden kärkiajalla 14.21,75.

Muilla kestävyysjuoksumatkoilla Etiopian Yomif Kelelcha vei 3000 metriä kauden kärkiajalla 7,32,93. Burundin Birhanu Balew oli toinen (7.34,26) ja mainiosti juossut Australian Stewart McSweyn kolmas ennätyksellään 7.34,26.

Miesten 3000 metrin esteisessä Kenian Benjamin Kigen kohensi kauden kärkituloksen lukemiin 8.06,19. Tulos on tälle kaudella loistovireen löytäneen 25-vuotiaan juoksijan ennätys.

Miesten 1500 metrillä Norjan Filip Ingebrigtsen oli toinen ajalla 3.33,40. Voittoon juoksi Marokon Brahim Kaazouzi ennätyksellään 3.33,22.

Lavillenie: Vire kateissa, Lasitskenen voittoputki poikki

Mainiota jälkeä syntyi Rabatin illassa muissakin lajeissa: Yhdysvaltain Sam Kendricks voitti seiväshypyn ylitettyään 586. Seuraavaa korkeutta 592 hän ei enää yrittänyt, kun voitto oli ratkennut. ME-mies Renaud Lavillenie oli jäi yllättäen kahdeksanneksi tuloksella 545.

– Nyt vaan oli vaikeuksia saada itsensä kunnon vireeseen. Sille ei oikein selitystä, Lavillenie tuumi.

Bahaman Shaunae Miller-Uibo kiihdytti 200 metrillä voittoon ajalla 22,29. Jamaikan  Akeem Bloomfield pinkoi miesten 400 metrin ykköseksi kisaennätyksellä 44,33 ja Saksan Christina Schwanitz voitti naisten kuulan työnnettyään 19,40.

Rabatissa katkesi myös venäläisen korkeushyppääjä Maria Lasitskenen 45 tappiottoman kilpailun sarja. Hän oli kolmas ylitettyään 190, sen sijaan neljä senttiä korkeammalla ollut rima ei enää ylittynyt. Kisan voitti Bulgaria Mirela Demireva, joka meni 194.