Kiplagat: ME kaatuu Lontoossa – Kiryu: 10 sekuntia rikki kesällä

Kiplagat: ME kaatuu Lontoossa - Kiryu: 10 sekuntia rikki kesällä

Kenialainen Edna Kiplagat uskoo naisten maailmanennätyksen olevan uhattuna Lontoon maratonilla 26. toukokuuta. Kilpailun voittoa puolustava kokenut maratonjuoksija katsoo, että Paula Radcliffen hulppea maailmanennätys 2.15.25  saattaisi vihdoin kaatua.

– Kun kilpailussa on mukana entinen ja nykyinen puolimaratonin ME-nainen ja kolme Lontoon maratonin aiemmin voittanutta juoksijaa, maailmanennätys on hyvin mahdollinen, jos vauhdinjako toimii ja sää on hyvä, Kiplagat sanoo.

Kiplagat, 35, tavoittelee Lontoosta toista perättäistä voittoa. Kaksi perättäistä voittoa hänellä on myös vuosien 2011 ja 2013 MM-maratoneilta. Hän uskoo, että voiton eväänä Lontoossa on viime vuodesta kohentunut taktinen osaaminen.

– Kilpailussa on aivan fantastisen kova osallistujajoukko, joten haastajia riittää, mutta minun taktinen osaamiseni on nyt parempaa kuin viime vuonna, Kiplagat sanoo.

Kiplagatin haastajiin kuuluvat muun muassa kenialaiset lajin huippunimet Mary Keitany, Florence Kiplagat ja Priscah Jeptoo.

 

Kiryu:  10 sekuntia rikki kesällä

Japanilainen pikajuoksun junioritähti Yoshihide Kiryu ennakoi MM-kesän vievän hänet 10 sekunnin alittajien kerhoon ensimmäisenä japanilaisena. Niin uskoo myös Japanin ennätysmies Koji Ito, joka arvelee, että hänen ennätyksensä (10,00) päivät ovat luetut.

– Se päivä tulee pian, Ito sanoo Yomiuri Shimbunille.

Kiryu pinkaisi hiljattain Austinissa 3,3 metriä sekunnissa puhkuneessa myötäisessä 9,87. Jos tuulta olisi ollut kaksi metriä sekunnissa, laskennallinen aika olisi 9,96, ja jos tuulta olisi ollut 1,5 metriä sekunnissa aika olisi laskennallisesti ollut 9,99.

– Aika huikeaa ja vaikka se oli myötätuulitulos, oli tärkeää saada kokemusta alle 10 sekunnin vauhdista, juoksija tuumi.

Kiryun nykyinen ennätys on 10,01. Se on Japanin kaikkien aikojen listalla toisena.

– Odotukset ovat nyt kovat, kun menen Japaniin, juoksija ennakoi yleisön odotuksia.

Mistä kehitys sitten viime vuoteen nähden on tullut? Kiryun mukaan iso asia on ollut pienehkö muutos lähdössä, joka pohjaa muutoksen telineiden asettelussa.

– Pääsen nyt ottamaan sen ansiosta vaivattomammin ensimmäisen askeleen, Kiryu sanoo.