Kinnunen ja Helander heittivät EM-rajan, Keräselle rutiinivoitto

Kinnunen ja Helander heittivät EM-rajan

Äänekosken Urheilijoiden Jami Kinnunen ja IF Raseborgin Oliver Helander sinetöivät paikat yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoihin Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla.

Kinnunen voitti 22-vuotiaiden katsastuksen 74,83 kantaneella heitolla. Kyynärkipujen kanssa tuskaillut Helander heitti 74,69 ja oli toinen.

– Suunnitelma oli heittää ekalla EM-raja, Kinnunen kertaili.

Suunnitelma toteutui. 74 metrin EM-raja ylittyi ensimmäiselle heitolla. Se oli samalla Kinnusen karnevaalikilpailun ainoa heitto.

Mittelö oli Kinnuselle myös testi, kuinka hyvin aiemmin kesällä kipeytynyt nivunen kestää.

– Olin alkukesästä viikon liki 40 asteen kuumeessa. Sen jälkeen nostettiin harjoittelussa tehoa vähän turhan nopeasti ja reiden lähentäjä kipeytyi. Nyt katsottiin kuinka se kestää, Kinnunen sanoo.

Ongelmia ei ollut, joten Kinnunen heittää sunnuntaina keihäskarnevaalien miesten pääkilpailussa.

Helander: EM-rajan rikkominen tärkeintä

Helander teki viime kesän päätteeksi päätöksen, että hänen toinen lajinsa käsipallo jää ja hän keskittyy keihäänheittoon. Syksyllä lahjakas heittäjä kävi kyynärpääleikkauksen. Sen jäljiltä kyynärpää on heittojen jälkeen vielä kipeytynyt.

– Se ei ole vielä kuntoutunut ihan täysin. Heittojen jälkeen siihen sattuu aika lailla, Helander sanoi.

Helander heitti Pihtiputaalla ensimmäisellään 73,45. Hän astui toisen heiton yli, jätti kolmannen väliin ja rikkoi EM-rajan neljännellä heitolla. Se kantoi 74,69. Sen jälkeen hän kiskaisi kuudennella 73,86.

– Nyt tärkeintä oli, että EM-kisaraja meni nurin. Jatkoin kisaa vielä sen jälkeen, koska kyynärpää tuntui vähän paremmalta, Helander sanoi.

Kinnunen ja Helander uskovat, että edellytykset 80 metrin heittoon tänä kesänä ovat olemassa. Helander tuskin kilpailee ennen heinäkuussa alussa Puolan Bydgoszczissa pidettäviä 22-vuotiaiden EM-kisoja.

Lassi Saarinen heitti ennätyksensä

Kolmanneksi Pihtiputaan 22-vuotiaiden kilpailussa heitti Keuruun Kisailijoiden Lassi Saarinen ennätyksellään 72,70. Pari vuotta selkä- ja käsikipujen takia sivussa olleen Saarisen edellinen ennätys oli juhannuksena Keuruulla heitetty 72,55.

– Edellytyksiä olisi heittää pidemmällekin, mutta pitäisi saada keihäs paremmin asentoon. Se on ollut vähän hakusessa, Saarinen sanoo.

Keränen: Avausheitossa 74-75 metrin tarpeet

Limingan Niittomiesten Toni Keränen voitti 19-vuotiaiden kilpailun heitettyään 72,05. Eväitä oli parempaankin. Keränen avasi kisan heittämällä 70,45. Kisan paras heitto syntyi viidennellä kierroksella. Keräsen ennätys on hiljattain Saksassa syntynyt 72,43.

– Ensimmäisessä heitossa, kun olisin saanut keihään kunnon asentoon, se olisi ollut sellainen 74-75 metriä. Sen jälkeen tuli fleku-olo, enkä oikein tiedä miksi, Keränen sanoi.

Keräsen kauden pääkilpailu on 19-vuotiaiden EM-mitteliö Italian Grossetossa heinäkuun lopulla.

– Pari kilpailua tässä vielä on, mutta en tiedä vielä missä.

Töysän Vedon Juhani Hauta-aho oli tonen heitettyään 62,82.


keranen_toni_pihtiputaa.jpg

Toni Keränen on varmassa 72 metrin kunnossa, mutta edellytyksiä pidempiin heittoihin on.