Kilpakävelijät korkkaavat uuden arvokisamatkan huippuoloissa – Valmentaja Kononen: ”Se tarkoittaa, että kävellään kovaa”

Tiia Kuikka, Elisa Neuvonen, Aleksi Ojala ja Veli-Matti ”Aku” Partanen ovat Suomen edustajat Eugenen MM-kilpailuissa, kun arvokilpailuiden pidempi kävelymatka on ensi kerran 35 kilometriä.

Lajin kuninkuusmatkana matkana tunnetun 50 kilometrin jäähyväiset käveltiin Tokion olympiakisoissa. Eugenessa uusi kilpailumatka korkataan huippuolosuhteissa.

– Nyt kilpaillaan pitkästä aikaa optimiolosuhteissa. Se tarkoittaa, että kävellään kovaa, sanoo entinen huippukävelijä ja nykyinen valmentaja Valentin Kononen.

Naisten kilpailu on perjantaina illansuussa Suomen aikaa ja miesten kilpailu sunnuntaina samaan aikaan. Eugenessa kilpailut alkavat viileissä oloissa aamukuudelta ja käytössä on kilometrin mittainen rata, joka miesten ja naisten 20 kilometrin kilpailun perusteella on nopea.

– Kaksikymppiä osoitti, että rata on nopea, vaikka käännökset ovat tiukat, MM-kilpailujen avausmatkallaan 20:nneksi ajalla 1.23.40 kävellyt Aleksi Ojala sanoo.

Neuvonen: ”Minulla on tavoitevauhti, jota lähden menemään”

Elisa Neuvoselle 35 kilometrin kilpailu on uran toinen. 20 kilometrille aiemmin keskittynyt kuopiolaislääkäri otti matkaan tuntumaa Leedsissä viime vuonna rapiat yli kolmen tunnin ajalla.

– Kevät oli vähän hankala, kun oli sairastelua. Toukokuun loppupuolelta on ollut hyvä harjoitusjakso enkä ole sen jälkeen kilpaillut. Sekä määrää että laatua olen hakenut 35 kilometriä varten, Neuvonen kuvaa MM-kilpailuun valmistautumistaan.

– Minulla on tavoitevauhti, jota lähden menemään. Tavoite on kiristää siitä kohti loppua. Toki kun minulla ei ole 35 kilometriltä taustaa, loppu on pieni arvoitus. Mutta hyvin ja odottavin mielin lähden kilpailuun, Neuvonen sanoo.

Neuvosen mukaan myös keväiset ongelmat kävelytekniikassa on selätetty.

–  Silloin lihakset eivät toimineet ihan optimaalisesti, kun olin ollut sairaana. Nyt tuntuu, että tekniikka on ihan ok, Neuvonen sanoo.

Kuikka: ”Pitää lähteä tosi maltillisesti ja toivoa, että pääsee kiristämään vauhtia”

Tiia Kuikan tilanne on toisenlainen. Viime kuukauden aikana on ollut monenlaista vaivaa. Viimeksi MM-kilpailuihin valmistavalla leirillä iski pieni flunssa. Lopullisen päätöksen kilpailuun osallistumisesta Kuikka teki valmentajansa Veli-Matti Rannan kanssa kilpailupäivän aamuna.

– Kesällä ennen tänne tuloa oli tulehduskierteitä. Se meni jo naurettavan oloiseksi, kun sattui vielä tämä flunssakin tulemaan, Kuikka totesi.

– En päässyt tekemään sellaista treenijaksoa, joka tähän oli suunniteltu. Toisaalta kisapäivä voi yllättääkin. Talvi ja alkukevät menivät onnistuneesti. Niihin olin tosi tyytyväinen.

Kuikka lähtee liikkeelle maltilla ja kiristää vauhtia, jos se on mahdollista.

– Pitää lähteä tosi maltillisesti ja toivoa, että siitä pääsee sitten kiristämään vauhtia.

Kilpailun tilastokärki on Kiinan Qieyang Shenjie, joka on tällä kaudella kävelyt matkan ajassa 2.43.06. Qieyang oli Tokion 20 kilometrillä toinen ja käveli Eugenen MM-kilpailujen 20 kilometriltä pronssia, joka oli hänen uransa neljäs olympia- tai MM-mitali.

Suosikkeihin lukeutuvat myös Eugenessa 20 kilometriä voittanut Perun Kimberley García, joka on tällä kaudella taittanut 35 kilometriä 2.43.19 sekä kolmen vuoden takaisten Dohan MM-kilpailujen 50 kilometrin hopeamitalisti Kiinan Li Maocuo, jonka kauden paras on 2.45.46.

– Olosuhteet ovat vallan mainiot siinä vaiheessa päivää, kun kilpailu alkaa. Lopussa voi olla vähän lämmintä auringossa, mutta voisin veikata, että kärki kävelee 2.45:n pintaan.

Ojala: ”Tasaisella vauhdilla” – Partanen odottaa vauhtikisaa

Aleksi Ojala käveli aiemmin tänä kesänä Laitilan SM-kilpailuissa 35 kilometrin SE:n 2.31.24. Sunnuntaina edessä on 35 kierrosta MM-radalla, joka on vedetty yli 50000 henkeä vetävän, amerikkalaiselle jalkapallolle pyhitetyn hulppean Autzen stadionin kupeeseen.

– Tasaisella vauhdilla lähden menemään. Se on ehkä järkevintä. Siinä näkee, miten kärki lähtee. Itsellä on oma suunnitelma ja tavoite on parantaa omaa parasta MM-sijoitusta, joka on Lontoon MM-kisojen 50 kilometrin 14. sija.

– Kaksikymppiä jätti hyvän olon. Se poltti karstat koneesta.

Aku Partasen paras 35 kilometrin kilpailu on keväällä Dudincessa kävelty 2.35.28. Valmentajansa Valentin Konosen tapaan hän odottaa vauhdikasta kilpailua.

– Luulen, että voidaan mennä aika kovaa. Reitti vaikuttaa tosiaan hyvältä, Partanen sanoo.

Oma harjoituskausi on pääosin onnistunut.

– Talven harjoittelu oli tosi hyvää, ehjää ja tasapainoista. Huhtikuun alussa tuli korona, joka sotki kisasuunnitelmia. Ei siinä kuitenkaan tullut mitään pidempää harjoitustaukoa. Kesällä on taas tullut ehjää harjoittelua ja kunto on kehittynyt hyvin, Partanen kertoo.

Luvassa on vauhdikas kuntotesti kaikille, jos Konosen ennustus toteutuu.

– Heittäisin voittoajan 2.28–2.30:n väliin, Kononen sanoo.

Uudet juoksukengät tulevat myös kävelyyn

Kun luvassa on kovavauhtinen 35 kilometriä, hyvän tekniikan ylläpito on keskeistä. Partanen on monen huippukävelijän tapaan siirtynyt käyttämään juoksijoille tehtyjä, hiilikuitulevyllä varustettuja, kimmoisia kenkiä. Ojala käyttää eri kenkämerkin samantapaista kenkää.

– Keväällä oli vähän tekniikkahaasteita. Maakosketusongelmat on kuitenkin saatu korjattua kesän aikana, Partanen sanoo.

– Kevään tekniikkahaasteet liittyivät osin kenkään. Askeleen dynamiikka on niillä vähän erilainen. Kenkä on kuitenkin pehmeämpi jalalla. Säästää jalkaa ja pohjelihaksia. Siitä saa etua samalla tavalla kuin juoksussa, Partanen sanoo.

Ojala on samaa mieltä.

– Minulla on vähän Akun käyttämää matalampi kenkä. Syksyllä oli pitkä työ muuttaa tekniikka tossuun sopivaksi. Se on ollut työläs projekti, Ojala kertoi.