Kilpakävelijät alittavat urakalla tulosrajoja ja kohensivat ennätyksiään

Kilpakävelijät alittavat urakalla tulosrajoja ja kohensivat ennätyksiään Espoon rankingkisoissa Tapiolan urheilukeskuksessa.

Miesten 20 kilometrillä Aleksi Ojalan toiveet kovasta ajasta kaatuivat kahden minuutin huiliin ”varikkoalueella” kolmen kävelytekniikasta tulleen varoituksen jälkeen. Ojala käveli voiton ajalla 1.27.36.

Joni Hava käveli ennätyksen, mutta jäi EM-rajasta.

– Lähdin valmentajan suunnitelman mukaiseen vauhtiin, mutta sitten alkoi tuomarin laikka heilumaan. Oli pakko vaimentaa vauhtia ja tehdä loppukisa treeninä, Ojala sanoi.

Tokion olympiakisapaikkaa tavoittelevan Ojalan seuraava kilpailu on 50 kilometriä EM-joukkuekilpailussa Tshekin Podebradyssä toukokuussa.

Toiseksi miesten kilpailussa käveli Espoon Tapioiden Joni Hava ennätyksellään 1.28.30, joka ei täysin kävelijän toiveita täyttänyt.

– EM-raja oli tavoitteena. Jäin siitä reilun puolen minuutin päähän, kun vauhti hyytyi lopussa, Hava viittasi 22-vuotiaiden EM-kilpailuun, joka on heinäkuussa Norjan Bergenissä.

Tiia Kuikka johti naisten 20 kilometriä kilpailua pääosan matkaa, mutta takaa tullut Elisa Neuvonen kiristi viimeisillä kilometreillä ohi.

Neuvosen loppukiri toi voiton

Naisten 20 kilometrillä Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elisa Neuvonen  nousi kilpailun viimeisillä kierroksilla kärkeen ohi seuratoverinsa Tiia Kuikan. Neuvonen voitti kilpailun ajalla 1.40,37.

– Siihen olen tyytyväinen, että kaksi viimeistä kilometriä menivät kumpikin alle viiden minuutin ja sain tehtyä rytminvaihdoksen siihen loppuun, vaikka olo tuntui aika väsyneeltä, Neuvonen sanoi.

Neuvosen kiusana on ollut rikkonainen harjoituskausi. Hän pääsi kilpakävelytreenien pariin vasta helmikuussa kahden kuukauden tauon jälkeen, jonka aikana hän tosin pystyi tekemään korvaavaa harjoittelua.

– Talvella oli jännevaivoja polvessa ja nilkassa. Nyt tuntui, että toinen jalka ei vielä oikein pysynyt vauhdissa mukana. Parempaa aikaa tavoittelin, Neuvonen sanoi.

Hiljattain Dudincessa ennätyksensä kävelleen Kuikan toiveet ennätyksen parantamisesta kaatuivat teknisiin ongelmiin. Hän oli toinen ajalla 1.41.19.

– Tuomareilta alkoi tulla huomautuksia jo alkumatkasta. Loppumatkan kävelin jännityksestä jäykkänä, Kuikka viittasi pelkoon varoitustilin täyttymisestä.

Jerry Jokinen sai tavoittelemansa 44 minuutin alituksen ja 22-vuotiaiden EM-tulosrajan rkki.

Jokinen sai vetoapua Havalta ja  ylsi tavoitteeseen

Naanantalin Löylyn Jerry Jokinen ja Espoon Tapioiden huippulupaus Sajan Irintšejev kävelivät miesten 10 kilometrin kärkisijat ennätysajoillaan 43.58 ja 44.36.

Jokisen, 19, tulos alittaa myös 22-vuotiaiden EM-kisojen tulosrajan ja Tshekin Podebradyssä toukokuussa kilpailtavien EM-joukkuemestaruuskisojen tulosrajan.

– Päätavoite oli päästä alle 44 minuutin. Läksin 43.40:nnen vauhtiin, mutta se hiipui 5 kilometrin jälkeen, kun alkoi ottaa hengitykseen. Onneksi pääsin Joni Havan peesiin 7 kilometrin kohdalla. Ilman sitä olisi tullut paljon heikompi aika, Jokinen kertaili.

– EM-joukkuekisat ovat seuraava startti ja 22-vuotiaiden EM-rajakin tuli, niin pääsee vähän isompiin kisoihin.

Sajan Irintšejev aikoo kävellä Podebradyssä minuutin kovempaa kuin Espoossa, jossa krampit takareisissä tekivät matkasta tuskaisen.

Irintšejev: Uran rankin 10 kilometrin kisa

Irintšejev, 16, rikkoi 10 kilometrin ennätyksellään 19-vuotiaiden EM-kisojen sekä EM-joukkuemestaruuskisojen tulosrajat.

– Se oli rankin 10 kilometrin kisa minun urallani, vaikka tuli oma ennätys. Alussa vauhti oli aika hidas, mutta se kiristyi siitä aika nopeasti ja samalla minulla kramppasivat takareidet, Irintšejev kertaili

– Tavoite oli kävellä sellainen 43.40-50:n aika. Toivottavasti Podebradyssä menee minuutin verran kovempaa, sillä tämä kisa ei heijastanut minun nykykuntoani millään tavalla.

Heta Veikkola teki ennätyksen, mutta jäi silti tavoitteesta.

Ennätys ei tyydyttänyt Veikkola: Siinä on minuutti löysää

Lapuan Virkiän Heta Veikkola paransi 10 kilometrin ennätystään lukemiin 48.27 ja voitti naisten kilpailun. Voittotulos rikkoi 19-vuotiaiden EM- ja MM-kisojen tulosrajat sekä EM-joukkuemestaruuskisojen tulosrajat.

– Se oli teknisesti hyvä kisa. On ollut vähän ongelmia vasemman jalan kanssa, mutta se ei nyt näkynyt. Melkein minuutin jäi kuitenkin siitä, mitä lähdin tavoittelemaan, Veikkola sanoi.

Ennätysajallaan Veikkola nousi 19-vuotiaiden kaikkien aikojen kotimaan tilastossa seitsemänneksi.

– Viime viikolla onnistuin hyvin harjoituksissa. En tiedä, oliko se allergiaa vai jotakin muuta, mutta nyt vaan tökkäsi kiinni. Ei tästä silti huono fiilis jäänyt, kun tietää, että tuossa ajassa on minuutti löysää.

Toiseksi kilpailussa käveli Ellen Seisto ennätyksellään 53.24.

Aliisa Kiiski alitti 26 minuuttia.

Kiiski alitti tavoitteensa kahdella sekunnilla

Karhulan Katajaiset Aliisa Kiiski, 16, paransi ennätystään reilut puoli minuuttia ja voitti 17-vuotiaiden 5 kilometriä ajalla 25.58.

– Tavoite oli rikkoa Rietin raja, joka oli 26 minuuttia, Kiiski viittasi 17-vuotiaiden EM-kisojen rajaan. Sitä hän ei kuitenkaan pääse hyödyntämään, sillä kisat peruutettiin koronapandemian takia.

– Viimeisellä kierroksella tuumin, että pitääkö nyt olla näin paljon tuultakin, kun piti kiristää tahtia, kun oli siinä vaiheessa siitä kaksi sekuntia tavoitevauhdista jäljessä.

Yleisurheilutuloksia/Kävely

Espoo:

Kilpakävelyn rankingkilpailu:

Miehet, 20 km: 1) Aleksi Ojala UrjU 1.27,36 (kkk), 2) Joni Hava EspTa 1.28,30      

10 km: 1) Jerry Jokinen NaantLöy 43.58 (kkk), 2) Sajan Irintšejev EspTa 44.36.

Naiset, 20 km: 1) Elisa Neuvonen LappUM 1.40,37, 2) Tiia Kuikka LappUM 1.41,19.

10 km: 1) Heta Veikkola LapVi 48.27 (kkk), 2) Ellen Seisto EspTa 53.24, 3) Venla-Nora Nirkkonen TurWei 53.33.

17-vuotiaat, 5 km: 1) Aliisa Kiiski KarhaKa 25.58.

https://live.tuloslista.com/8965