Kilpailun syöttäminen WA:n kalenteriin maksaa 25 dollaria  – syötä kilpailu kalenteriin 2,5 kuukautta ennen kisapäivää

Suomalaisen yleisurheilukilpailun rekisteröinti Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) kalenteriin maksaa 25 Yhdysvaltain dollaria. Hinnasta päätti WA:n hallitus.

Suomessa järjestettävät yleisurheilukilpailut on jatkossa anottava WA:n kansainväliseen kilpailukalenteriin, jos halutaan, että WA hyväksyy niissä tehdyt tulokset.

Jos kilpailua ei ole anottu ja hyväksytty WA:n kalenteriin, WA ei noteeraa tuloksia rankingjärjestelmään, tilastoihin eikä ennätysluetteloihin. Tulokset eivät myöskään käy tulosrajoiksi WA:n tai Euroopan yleisurheiluliiton (EA) aikuisten, nuorten tai junioreiden arvokisoihin.

– Suomen kansallisiin tilastoihin noissa kilpailuissa tehdyt tulokset kuitenkin kirjataan normaalisti, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailupäällikkö Mika Muukka.

Syötä tiedot 2,5 kuukautta ennen kilpailupäivää

WA:n järjestelmä koskee miesten ja naisten sarjoja sekä 22-19-17-vuotiaiden sarjoja, ja kaikkia kilpailumuotoja: ulkorata- ja hallikilpailuja, kilpakävelyä sekä maantie -ja maastojuoksukilpailuja.

Muukka muistuttaa, että kilpailut on anottava WA:n järjestelmään riittävän ajoissa, jotta kilpailu ehtii kansainväliseen kalenteriin.

– Maaliskuusta 2023 lähtien kilpailut on anottava kalenteriin viimeistään 60 päivää ennen kilpailupäivää, mutta koska asian käsittely kotimaassa kestää aikansa, kilpailu tule käytännössä anoa 2,5 kuukautta ennen kilpailupäivää, Muukka sanoo.

– Se pitää kuitenkin muistaa, että kesän kisoja ei voi anoa WA:n kalenteriin, ennen kuin ne hyväksytty ja julkaistu kilpailukalenteri.fi -palvelussa, joka tapahtuu helmikuun aikana.

Järjestelmä astuu voimaan 1.1. 2023 mutta sillä kaneetilla, että tammi- ja helmikuussa järjestettävien kilpailujen syöttäminen järjestelmään ei maksa mitään, eikä niissä ole 60 päivän ennakkovaadetta.

Miten kilpailun saaminen WA:n kalenteriin toimii?

Systeemi toimii niin, että kilpailun järjestäjä rekisteröi ensin kilpailunsa järjestelmään. Sen jälkeen SUL käsittelee rekisteröinnin.

–  Kun kilpailun järjestäjä saa rekisteröinnille hyväksynnän, hän pääsee lisäämään kilpailua ja sen lajeja koskevat tiedot. Tämän jälkeen SUL käsittelee hakemuksen, joka etenee lopullisen päätöksen tekevälle WA:lle, Muukka kertoo.

Lajitietoja kalenteriin syöttäessä on tärkeä huomioida, että virallisen aseman saavat vain ne lajit, jotka asianomaista kilpailua koskien järjestelmään on syötetty.

– Kilpailukalenteri.fi -palvelussa on kisalistauksella nyt WA-kategoria, johon kilpailun järjestäjien täytyy muistaa itse lisätä kilpailun WA:n luokituksen

Kansallisille kilpailuille National Permit -status

Kun kansallinen kilpailu anotaan ja hyväksytään WA:n järjestelmään, se saa National Permit -statuksen, eli kilpailu sijoittuu WA:n rankingkategoriassa F-kategoriaan.

Kansainväliset kisat, jotka on haettu WA:n tai EA:n kautta aiemmin, ovat automaattisesti WA:n kalenterissa.

– Tämä koskee Paavo Nurmi Gamesin ja Motonet GP -kisojen -tapaisia kilpailuita, Muukka sanoo.

SM-kisahakemusten syöttämisestä WA:n kalenteriin huolehtii SUL.

Näin järjestelmä toimii

Kilpailun rekisteröinti ja kilpailua koskevat tiedot syötetään WA:n Global Calendar -alustaan. Se on englanninkielinen, sisältää käyttöohjeet ja löytyy täältä: https://globalcalendar.worldathletics.org.

Palveluun pääsee suoraan SUL:n Yleisurheilu.fi -sivuston kautta osoitteessa https://www.yleisurheilu.fi/kilpailujen-hakeminen/

Kun WA:n on hyväksynyt kilpailun anomuksen, kilpailu näkyy WA:n kalenterissa, josta siis löytyvät kaikki WA:n viralliset kilpailut. Kalenteri löytyy täältä: https://www.worldathletics.org/competition/calendar-results.

Kotimaisen kilpailun statuksen voi tarkistaa myös Kilpailukalenteri.fi -palvelusta, jonka etusivulle tulee WA-kategoria, johon kilpailun järjestäjät lisäävät itse kilpailunsa WA:n luokituksen. Näin urheilijat ja valmentajat näkevät sen suunnitellessaan kilpailuohjelmaansa.

Hyödynnä edellisvuoden kilpailun tietoja

Kun kilpailu on kerran rekisteröity WA:n kalenteriin, rekisteröintiä ei tarvitse uusia joka vuosi, mutta itse kilpailu lajitietoineen pitää anoa WA:n kalenteriin vuosittain.

– Kun kilpailun järjestäjä on kerran rekisteröinyt tietonsa WA:n järjestelmään, hän pääsee jatkossa palveluun samoilla tunnuksilla. Edellisen vuoden kilpailut näkyvät järjestelmässä, joten kilpailun järjestäjä voi käyttää näitä tietoja pohjana seuraavan vuoden kilpailuhakemusta tehtäessä, Muukka sanoo.

Kun kilpailu on hyväksytty WA:n kalenteriin, kilpailun järjestäjä voi ladata alustasta käyttöönsä WA:n Label-logon ja käyttää sitä kilpailua koskevissa materiaaleissa tai nettisivuilla.

WA:n kalenterissa olevien suomalaisten kilpailuiden tulokset WA:lle toimittaa Tilastopaja.

Lisätiedot:

Mika Muukka

Kilpailupäällikkö

Suomen Urheiluliitto

040 830 6792

mika.muukka@sul.fi