Killisen läpimurtovuosi jatkuu EM-kilpailuissa: ”Tämä oli täyttymys tälle vuodelle” – Hassi voitti viidennen mestaruutensa

Naisten moukarinheiton kolmas EM-edustaja on Sara Killinen. Lapuan Virkiän heittäjä lennätti moukarinsa Joensuun Kalevan kisojen finaalissa lukemiin 66,59 ja kukisti hänen kanssaan EM-paikasta karsineen Kauhajoen Karhun Suvi Koskisen 1,12 metrillä.

– Ihan hullu juttu. Olen aina katsonut aikuisten arvokisoja ja nyt olen menossa sinne itse, Killinen kuvasi tuntojaan, kun uran ensimmäiset aikuisten arvokilpailut varmistuivat.

Killinen ja Koskinen olivat moukarinheiton finaalissa kolmas ja neljäs. Mestariksi heıtti Turun Urheiluliiton Silja Kosonen tuloksella 69,78 ennen Karhulan Katajaisten Krista Tervoa, joka heitti 68,98.

Yhdysvalloissa Virginia Tech -oppilaitoksessa opiskelevalle ja harjoittelevalle Killiselle kuluva vuosi on ollut läpimurto aikuisten kärkitasolle. Hän oli neljäs kesäkuussa Yhdysvaltain yliopistojen mestaruukilpailuissa Eugenessa ennätyksellään 71,02. Joensuussa heltisi uran ensimmäinen Kalevan kisojen mitali ja paikka Münchenin EM-kilpailuihin.

– Tämä oli täyttymys tälle vuodelle. En ajatellut, että heittäisin tänä vuonna 70 metriä. Kun se meni, EM-kisat on sen jälkeen ollut mielessä ja tähtäimessä, Killinen sanoi.

Valmentaja varasi matkalipun Yhdysvalloista Müncheniin

Yhdysvaltain kilpailukauden jälkeen Killinen on harjoitellut ja kilpaillut Suomessa ja se on tuonut omat haasteensa, koska valmentaja Andrew Dubs on Yhdysvalloissa.

– Se on tosi erilaista, kun pitää itse miettiä kaikki tekniikka-asiat ja tekniikan kanssa muutenkin on ollut vaikeaa, Killinen sanoi.

– Olen ollut Dubsin kanssa yhteydessä, mutta en livenä. Arto Rinta-aho on katsonut muutaman harjoituksen ja Kati Ojaloon kanssa pidin yhteisen treenipätkän, että sain siskoni lisäksi toisen treenikaverin. Pikkusisko Taru kilpaili myös Kalevan kisojen karsinnassa.

Münchenin EM-kilpailuissa tilanne muuttuu.

– Valmentaja on ostanut lentoliput Saksaan. Onneksi siitä ei tullut yhtään paineita tänne, nuo paineet Kalevan kisojen karsinnassa hyvin kestänyt Killinen veisteli.

Kosonen ja Tervo luottavisina

Kosonen palasi mestariksi vuoden tauon jälkeen. Kalevan kisojen voitto oli hänelle uran toinen.

– Ihan jees. Tuli monta hyvää tulosta ja olen saanut tekniikkavirheen korjattua tässä parin viikon aikana. Heittäminen oli ihan rentoa, ei tarvinnut paljon ekstraa tehdä, Kosonen kertaili.

Mestaruutta puolustaneen Krista Tervon kaksi ensimmäistä heittoa epäonnistuivat. Kolmas oli varovainen 65-metrinen ja varmisti paikan viimeisillä kierroksilla. Hopeamitalin Tervo voitti heittämällä neljännellään 68,98.

– Tänään oli tekniikan kanssa haasteita, mutta EM-kisoja ajatellen hyvä tilanne. Tuli huonoilla heitolla kelpo tuloksia, Tervo sanoi.

Kymmenottelu laji lajilta:

Hassi juoksi alle 15 sekunnin

Juuso Hassi voitti toisen päivän avauslajin 110 metrin aitajuoksun ja aitoi ensi kerran viiteen vuoteen alle 15 sekunnin aikaan 14,93. Lähinnä nopein oli Ville Toivonen ajalla 15,29.

Joni Heikkinen, Juuso Toivonen ja Aleksi Savolainen aitoivat sekunnin sadasosan haarukkaan 15,48–15,49. Savolainen on tässä lajissa kehittynyt aivan uudelle tasolle, sillä ennätys parani peräti 0,65 sekuntia. Eeki Kokkonen paransi myös ennätystään roimasti 0,57 sekuntia aikaan 16,41.

Ville Toivonen voitti kiekonheiton ennätyksellään

Seitsemännen lajin kiekonheiton voitti Ville Toivonen, joka paransi ennätystään 41,15 roimasti jo ensimmäisellä heitollaan 43,07 ja paransi vielä viimeisellä yrityksellään tulokseen 43,62. Heikkinen ja Lemmetyinen kohensivat myös asemiaan heittämällä yli 40 metrin 42,09 ja 40,88.

Kärkikaksikon Hassin ja Juuso Toivosen jääminen tuloksiin 37,82 ja 35,48 tasoittivat tilannetta yhteispisteissä. Uransa alussa oleva järjestävän seuran Kokkonen teki tässäkin lajissa ennätyksensä 30,44.

Juuso Toivonen ylitti seiväshypyssä 480

Kahdeksannessa lajissa seiväshypyssä Juuso Toivonen urakoi peräti 17 suoritusta. Hän ylitti aloituskorkeutensa 410 vasta viimeisellä yrityksellään, mutta eteni korkeus kerrallaan tulokseen 480.

Lemmetyinen ja Hassi ylittivät lähinnä parhaina korkeuden 450. Ville Toivonen paransi ennätyksensä 430:een. Kokkonen jöi ilman tulosta aloituskorkeudestaan 380.

Hassi johtaa kahdeksan lajin jälkeen ennen Toivosen veljeksiä. Juuso on toisena ja Ville kolmantena.

Ville Toivonen kiskaisi keihästä yli 65 metriä

Yhdeksännessä lajissa seiväshypyssä ylivoimaisen lajivoiton vei Toivosen veljeksistä nuorempi Ville, joka heitti erinomaisen tuloksen 65,81.

Hassi heitti toiseksi parhaiten 58,26. Helsingin Tarmon Jere Liskojärvi venyi kolmanneksi tuloksella 54,54. Kyynärpäätään aristellut Juuso Toivonen heitti vain 48,66.

Hassi varmisti voittonsa 1500 metrillä

Hassi voitti uransa viidennen mestaruuden ja veljekset Toivonen hopea- ja pronssimitalit, isoveli edellä. Hassi paransi kauden kotimaista kärkitulosta roimasti 7228:sta 7459:ään.

Päätöslajissa 1500 metrillä Hassi kiri maaliin kolmantena ennen Juuso Toivosta ajoin 4.50,55 – 4.51,37. Ville Toivonen saapui maaliin viimeisenä ajassa 5.13,57, mutta se riitti pronssimitaliin.

1500 metriä voitti kotiyleisönsä edessä Eeki Kokkonen ennätyksellään 4.34,10. Ylöstalo oli toinen ajalla 4.40,39 ja sillä hän nousi yhteispisteissäkin neljänneksi.

Kuudenneksi ja seitsemänneksi sijoittuneet Savolainen ja Kattelus paransivat ennätyksiään. 20-vuotiaan Savolaisen ennätys parani jopa 270 pisteellä.

Yhteispisteet: 1) Juuso Hassi 7459, 2) Juuso Toivonen 7224, 3) Ville Toivonen 7068, 4) Otto Ylöstalo 6810, 5) Joni Heikkinen 6783, 6) Aleksi Savolainen 6731, 7) Ville Kattelus 6657, 8) Petri Lemmetyinen 6608.