Kiiski selätti viidenkympin haasteen, vaikka tankkaus tökki

Kiiski selätti viidenkympin haasteen

Esbo IF:n Eemeli Kiisken kahdesta tavoitteesta toinen täyttyi kävelyn Euroopan cupin 50 kilometrin kilpailussa Murciassa, Espanjassa. Hän pääsi kuninkuusmatkan kilpailussa maaliin ensi kerran ja oli 20:s ajalla 4.08.36.

Aika ei kuitenkaan alittanut ensi kesän olympiakisojen tulosrajaa 4.03.00, joka oli toinen tavoite.

– Sen verran jäi nälkää tästä kilpailusta, että syksyllä kävelen 50 kilometriä joko Ranskan tai Saksan mestaruuskisoissa, Kiiski sanoo.

Viime vuodet maailmanmestari Valentin Konosen valmennuksessa harjoitellut Kiiski käveli 35 kilometriin noin neljän tunnin vauhtia.

Tuota vauhtia Kiisken mukaan kunto riittäisi maaliin asti, mutta ongelmaksi muodostui jälleen tankkaus kilpailun aikana. Se epäonnistui maaliskuussa Dudincen viisikymppisellä ja pakotti Kiisken keskeyttämään. Vaikeuksia oli Murciassakin.

– Dudincessa juomat eivät tuntuneet imeytyvän, joten veto ja energiat loppuivat. Oli pakko keskeyttää. Nyt oli sama tunne 20 kilometrin kohdalla, Kiiski kertasi.

– Onneksi juoma alkoi taas maistua 30 kilometrin kohdalla ja jaksoin taistella maaliin. Sen verran paljon siinä kuitenkin hyydyin, että olympiarajaan ei ollut mahdollisuuksia, Kiiski harmitteli.

Kiiski sanoo, että lenkeillä juoma on imeytynyt hyvin. Hän aikoo silti valmentajansa kanssa miettiä, olisiko kisajuomien koostumusta syytä muuttaa.

– Voihan ongelmat johtua siitäkin, että on kisajännitystä ja tankannut kisaa varten niin hyvin, että se vaikuttaa juoman imeytymiseen, Kiiski tuumi.

Alembekova käveli kisaennätyksen

Miesten 50 kilometrin kaksi parasta olivat venäläiset Moskovan MM-kilpailuiden hopeamitalimies Mihail Ryzhov ja Zürichin EM-kilpailuiden pronssimitalimies Ivan Noskov. Heidän aikansa 3.43.32 ja 3.43.57 ovat maailman tämän vuoden toiseksi ja neljänneksi parhaat.

Venäläinen viimekesäinen Euroopan mestari Elmira Alembekova voitti naisten 20 kilometriä kisaennätyksellä 1.26.15. Tämän vuoden helmikuussa hän käveli Sotshissa historian parhaan tuloksen 1.24.47, jota ei kuitenkaan toistaiseksi ole vahvistettu maailmanennätykseksi.

Eleonora Giorgi käveli Italian ennätyksen 1.26.17 ja hävisi Alembekovalle loppukirissä vain kaksi sekuntia. Kolmas oli toissakesänä Tampereella 22-vuotiaiden Euroopan mestaruuden voittanut Venäjän Svetlana Vasiljeva ja neljäs viime kesän EM-kolmonen Tšekin Anežka Drahotová.

Naisten kilpailu oli hyvin korkeatasoinen. Seitsemän parasta saapuivat maaliin 54 sekunnin sisään voittaja Alembekovasta ja yhteensä 28 kilpailijaa alitti tulosrajan Pekingin MM-kilpailuihin.