Kiekaran ura päättyy Tukholman maratonille

Kiekaran ura päättyy Tukholman maratonille

Annemari Kiekaran (o.s. Sandell) kilpajuoksu-ura päättyy kesäkuun alussa Tukholman maratonille. Kiekara aikoo juosta kevään aikana kolme kilpailua ennen maratonia.

– Näin on ajateltu. Olisi kiva saada sellainen mukava lopetus uralle. Lopettamispäätös on kypsynyt tässä pikkuhiljaa, Kiekara sanoo.

Kiekaran tavoite Tukholmassa kesäkuun alussa on juosta alle Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) MM-kisarajan 2.45.00. Lontoon elokuisiin MM-kisoihin hän ei silti havittele. Suomen urheiluliiton MM-tulosraja 2.36.00 on liian kova.

– Realistinen tavoite Annemarilla on juosta sinne kahden tunnin ja 38-42 minuutin välimaastoon, arvioi juoksijan valmentaja ja aviomies Mika Kiekara.

Juoksija itse on samaa mieltä. Hän kävi talvella nenäoperaatiossa, eikä harjoittelu ole talven ja kevään aikana ollut aivan MM-kisojen vaatimusten tasolla.

– Se on ollut enemmän sellaista yhdessä tekemistä. Ei mitään huipputreenaamista, Kiekara sanoo.

SM-maastoissa mitalitavoite

Kiekara, 40, juoksee seuraavaksi maantiejuoksun SM-kilpailut Espoossa (22.4). Sen jälkeen ohjelmassa ovat Pyynikkijuoksu Tampereella (30.4) ja SM-maastot Vierumäellä (7.5.).

– Sen verran on matkan varrella ollut erilaisia vaivoja, että kisoista pitää sanoa, että niihin osallistuminen katsotaan aina tilanteen mukaan, Kiekara sanoo.

 Kiekara testasi pääsiäisenä kuntoaan Marttilan Murron 10 kilometrillä, joka sujui ajassa 37.00. Maantiekympin Kiekara juoksi lähinnä keskikovana lenkkinä.

– Käytiin vain tarkastamassa jalkojen tunne ja tilanne SM-maantiejuoksua ajatellen, Mika Kiekara sanoi.

SM-maantiellä Kiekaran toiveissa on tunnin ja 16-17 minuutin tulos puolimaratonilta. SM-maastoissa hän haluaa päättää maastojuoksu-uransa mitaliin 23 vuotta uran ensimmäisen aikuisten SM-maastomitalin jälkeen.

Juoksukoulut vuorossa uran jälkeen

Kiekara oli jo kerran aiemmin lopettamassa uraansa, mutta päätti sitten yrittää Rion viimekesäiselle olympiamaratonille. Jalkavaivat ja sairastelukierre söivät kuitenkin pohjan riittävältä harjoittelulta. 

Urallaan Kiekara on voittanut muiden muassa maastojuoksusta EM-kultaa, hopeaa ja pronssia sekä junioreiden maailmanmestaruuden ja yleisen sarjan MM-pronssia. Hänellä on nimissään myös 5000 ja 10000 metrin sekä puolimaratonin SE-ajat. 

Kilpailu-uran jälkeen Kiekara aikoo jatkaa juoksun parissa juoksukoulutoiminnan puitteissa yhdessä aviomiehensä kanssa.

– Yritys on sitä varten perusteilla. Tulossa on myös palautusjuomaa ja vitamiinia, Kiekara kertoo.