Kiekara jahtaa Turussa tuplamestaruutta, sääntömuutos pakotti etsimään uudet kilpakengät 

Annemari Kiekara ei ihastunut Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) kilpakenkäsääntöön hiljattain tekemään tarkennukseen. Kengät, joilla Kiekaran piti juosta Turun Kalevan kisojen 5000 ja 10000 metriä, vaihtuivat pikaisesti uusiin. Tavoite säilyi kuitenkin entisellään. 

–  Tärkeintä on pysyä terveenä, mutta voittoja odotan molemmilta matkoilta. Vasta sitten voi olla oikein tyytyväinen, Kiekara linjaa.  

Kiekara, 43, on juossut Kalevan kisoista 13 mitalia ja 11 mestaruutta. Lisää piti hankkia Niken Vaporfly -kengillä, mutta ne vaihtuivat ohutpohjaisempaan kilpakenkään, kun WA tarkensi kenkäsääntöä niin, että ratajuoksussa pohjan paksuus ei saa olla yli 25 milliä, kun kilpaillaan 800 metrillä tai pidemmillä matkoilla. 

– Vaporifly -kengällä olin ajatellut Kalevan kisoissa juosta. Olen käyttänyt niitä Madridin Uudenvuoden-juoksusta lähtien kovemmissa harjoituksissa. Minulla oli niistä sellainen tuntu, että ne ovat säästäneet jalkoja, Kiekara sanoo. 

– Mitkään vieterikengät ne eivät ole. Kyllä se työ täytyy juoksijan tehdä itse. Jos juoksu ei ole kulkenut, se ei ole kulkenut niillä kengilläkään. 

 Heinäkuussa kovia harjoitusviikkoja 

 Kalevan kisojen torstaiselle 5000 metrille Kiekara starttaa luottavaisena. Kevään ja kevätkesän ongelmien jälkeen treenit ovat kulkeneet hyvin. 

– Minulla oli pitkittynyttä pohjeongelmaa huhtikuusta pitkälle kesäkuulle. Heinäkuun olin Pajulahdessa. Juoksin nelisen viikkoa jopa 170 kilometrin viikkoja, kun pystyin palautumaan kunnolla. Ei ollut kotitöitä niin, että olisi pitänyt olla jalkojen päällä koko ajan, Kiekara kertaa. 

Kiekara oli hyvässä kunnossa jo talvella. Hän juoksi kaksi puolimaratonia, joissa tammikuussa Espanjassa käyty kilpailu kulki 1.13.56. Kesällä hän on juossut 5000 metrillä kotimaisen kärkiajan 16.18.76, maantiekympin 34.34:ään ja sittemmin hylätyn ratakympin alle 34 minuutin.  

– Olen harjoittelut enemmän maantiekisoja varten, mutta Pajulahdessa kävin tekemässä ratatreeniä ja kerran olen käynyt radalla Turussakin, Kiekara sanoo. 

Turun kisat ovat Kiekaralle kotikisat

Kiekara palasi Lappeenrannassa vuosi sitten Kalevan kisojen 10 000 metrille kymmenen vuoden tauon jälkeen. Turun 5000 metriä on hänen ensimmäinen Kalevan kisojen juoksu tuolla matkalla yhteentoista vuoteen. Edellinen oli kesällä 2009 Espoon Kalevan kisoissa, jossa heltisi mestaruus. 

Turun 5000 metrillä Kiekaraa haastaa ainakin Johanna Peiponen. Mestaruutta puolustava Moona Korkealaakso ei ole kilpailussa mukana.

Kalannissa syntyneelle Kiekaralle Turun Kalevan kisat ovat erityinen kilpailu. 

– Vaikka muuta seuraa edustan, kyllä minä niin varsinaissuomalainen olen, että minulle nämä ovat kotikisat, Pudasjärven Urheilijoita edustava Kiekara sanoo. 

Virlander: Ei suosikkia miesten kympillä 

Torstaina Kalevan kisoissa juostaan myös miesten 10 000 metrin finaali, jossa mestaruutta puolustaa HKV:n Eero Saleva. 

– Miesten kympistä on luvassa mielenkiintoinen ja tasainen kisa, jos Eero Saleva, Jaakko Piesanen, Frédéric Tranchand, Arttu Vattulainen, Jarkko Järvenpää ja muutkin kärkinimet ovat mukana. Selvää ennakkosuosikkia ei ole, sanoo SUL:n kestäyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander. 

– Mielenkiintoa juoksuun lisää se, että kymppiä on nyt koronakevään ja kesän aikana juostu vähän ja tällä kisalla on nyt varmasti kaikille erityinen merkitys. Kalevan kisat ovat useimmille tämän kauden selvästi isoimmat kisat. 

Kalevan kisojen osallistujaluettelo:

https://www.tilastopaja.eu/fi/db/kalevankisat2020.php

Kalevan kisojen aikataulu:

https://kalevankisat.fi/info/#ohjelma