Ketä nousee Suomen MM-joukkueeseen Kuortaneelta?

Ketä nousee Suomen MM-joukkueeseen Kuortaneelta?
Suomen joukkue yleisurheilun MM-kisoihin on viimeisiä täydennyksiä vaille valmis. Kuortaneen Loiste Eliittikisat lauantaina ja Espoon maanantainen Tapiot Games ovat ne kilpailut, joista MM-ryhmään odotellaan lisämiehitystä. Viimeiset näytöt on annettava maanantain kuluessa.

Kuortaneen kilpailu on myös uusitun kentän avajaiskisa. Kentällä on nyt aiemman kuuden sijaan kahdeksan kiertävää rataa ja tuliterä Mondo-pinnoite. 

Etukäteen Kuortaneen kilpailun kärkihahmo on pika-aituri Nooralotta Neziri. Hän ei saanut 100 metrin aitoihin kirittäjäkseen toivomaansa Venäjän Nina Morozovaa, joka veti porilaisen Joensuussa myötätuulessa 12,94:ään ja ennätyskelpoisessa tuulessa 13,01:een.

Kuortaneella Neziriä kirittää tuore Venäjän mestaruuskisojen kakkonen Jekaterina Galitskaja, joka pinkoi hiljattain Tsheboksarissa kauden parhaansa 12,92 ja vielä napakkaan vastatuuleen (+2,7 m/s). MM-kisojen tulosraja on 13 sekuntia.

Söderberg: Kalevan kisat oli kova rasitus

Miesten moukarinheitossa MM-kisoihin ollaan rankingin perusteella menossa jopa hieman alle 75 metrin tuloksella. David Söderbergin Porin Kalevan kisoissa heittämä 74,68 ei kuitenkaan vielä riitä, joten Kuortaneella on tavoitteena kesän pisin heitto.

– Aika raskasta oli heittää Porin Kalevan kisoissa kaksi kilpailua peräkkäin, kun on näin vähän heittotreenejä takana. Katsotaan mitä Kuortaneella saadaan irti, Söderberg totesi.

Söderberg on kuntouttanut kesän kroppaansa nivusoperaation jäljiltä ja taistelee Kuortaneella aidosti MM-kisapaikasta.

Mahdollisuudet lunastaa Kuortaneelta lippu Pekingiin on myös 100 metrin tulosrajaa 11,33 tavoittelevalla Hanna-Maari Latvalalla sekä aituri Oskari Möröllä, jolta kisapaikka vaatii 400 metrin aidoissa 49,50:n vauhtia.  Keihäänheittäjä Sanni Utriainen on kisapaikan tuntumassa, mutta se vaatii nappisuoritusta, 61 metrin heittoa.

Naisten 3000 metrin esteissä Camilla Richardsson käy kerran vielä MM-tulosrajan 9.44,00 kimppuun. Nyt hänellä on apunaan venäläiset Svetlana Shestakova, joka on juossut matkan tällä kaudella 9.45,05 sekä Natalia Gortshakova (9.52,23).

Miesten pituushypyssä MM-kisakoneeseen nousu edellyttää tulosrajan 810 tekemistä.  Kesän kotimaisista kärkinimistä Eero Haapala ja Henri Väyrynen ovat Kuortaneella huippuhypyllä ainakin rajan tuntumassa. Suomalaisia on kilpailussa kirittämässä kova eteläafrikkalaiskaksikko Godfrey Mokoena ja Zarck Visser.

Mannio hakee heittoon rennompaa otetta

MM-kisoihin valittu keihäskolmikko Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja Ari Mannio hakee Kuortaneelta tuntumaa nopealle Mondo-pinnalle, jolta heitetään myös Pekingin MM-kisoissa.

Manniolle Kuortaneen kilpailu on sopiva paikka kaivaa esiin Porin Kalevan kisoissa ylikovaksi karanneen yrittämisen piiloon jättämät metrit.

– Nyt täytyy koettaa heittää vähän rennommin, Mannio sanoo.

Mannion uralla Kuortaneen kenttä on näytellyt isoa roolia. Makoisin muisto sieltä on vuodelta 2007. Silloin Mannio puhkaisi kentällä ensi kertaa urallaan 80 metrin rajan.

– Kuortane on minulle kuin kotikenttä, siellä on tullut harjoiteltua niin paljon, Mannio sanoo.

Keihäskolmikon ohella MM-kisoihin valituista urheilijoista ovat Kuortaneella kisavirettään viimeistelemässä seiväshyppääjä Minna Nikkanen, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä sekä 1500 metrillä Kristiina Mäen kohtaava Sandra Eriksson.

Aikataulu ja osallistujaluettelo