Kestävyysjuoksijoilla laadukas Etelä-Afrikan vuoristoleiri: Raitanen: ”Aurinko paistaa ja juoksu paranee, katso Rinteen Vuoristoeläimiä-vlogi

Suomalainen kestävyysjuoksuryhmä rakentaa virettä hallikauteen ja pohjustaa olympia- ja EM-kesää reilun kahden kilometrin korkeudessa merenpinnasta Etelä-Afrikan Dullstroomissa. Kilometrejä ja laadukkaita harjoituksia on karttunut.

– Aurinko paistaa ja juoksu paranee, Topi Raitanen kiteyttää omia ja juoksijaryhmän tuntemuksia leirillä, joka alkoi joulukuun lopulla.

Raitanen on puurtanut Dullstroomin hiekka-, asvaltti – ja nurmialustoilla perusharjoittelun parissa.

– Kävin joulukuun alussa nielurisaleikkauksessa ja pääsin ennen joulua takaisin kunnon harjoittelun pariin. Pari ensimmäistä harjoitusviikkoa meni nousujohteisesti. Nyt treenivauhdit ovat alkaneet normalisoitua, Raitanen kertoo.

Nielurisaleikkauksesta toipuminen muutti harjoittelun rytmitystä sen verran, että Raitanen kutistaa hallikauden yhteen kilpailuun. Hän on mukana SM-halleissa Tampereella helmikuun puolivälissä.

– Jatkan helmikuussa perusharjoittelua Suomessa, enkä panosta nyt samalla tavalla talven kilpailukauteen kuin viime vuonna, Raitanen sanoo.

Dullstroomissa Raitasella on riittänyt hyvätasoista treeniseuraa. Paikalla on niin kotimaisten juoksijoiden kärkinimiä kuten Arttu Vattulainen, Joonas Rinne, Eero Saleva, Miika Tenhunen, Camilla Richardsson ja Janica Rauma kuin mm. Ruotsin Kalle Berglund.

– Täällä on hyvä treeniporukka, joka on tärkeää. Olen päässyt hyvin kiinni kunnon treenien makuun. Esimerkiksi lauantaisin on tehty isolla porukalla ylämäkivetoja. Mukana on ollut suomalaisia ja ruotsalaisia, Raitanen sanoo.

Raitanen jatkaa vuoristoharjoittelua maaliskuussa Yhdysvaltain Flagstaffissa. Suunnitelmissa on päättää tuo leiri 5000 metrin kilpailuun.

Päivälämpötilat Dullstroomissa ovat liikkuneet sadesäillä 15 plusasteessa ja normipäivinä reilusti yli 20 plusasteessa. Kuva: Pentti Niemi

Vattulaisen: On tullut laadukkaita treenejä

Vattulainen suunnisti Etelä-Afrikkaan joulukuun lopussa juostuaan Pariisin esikaupunkialueella Houilles´ssa 10 kilometrin tiejuoksun enätyksensä 29.23. Viime kauden ylirasitusvaivat on selätetty ja juoksu kulkee.

– Oma leiri on mennyt aika lailla suunnitelmien mukaan. Pariisin kisan ja sitä seuranneen matkustamisen jälkeen otin sopeutumisen korkeaan ilmanalaan rauhassa, ja pääsin siten treeneissä hyvään vauhtiin, Vattulainen sanoo

– Pariisin kilpailu oli hyvä välitsekkaus. Sen perusteella tiesin, että olen hyvässä vireessä ja pystyin jatkamaan treeniä samoilla elementeillä. Harjoituskilometrejä olen nyt juossut 150-170 viikossa, eli aika lailla sitä samaa kuin syksyllä.

Tasokas harjoitusseura on ollut iso apu Vattulaisellekin.

– Meillä on ollut hyviä yhteisharjoituksia Raitasen ja Berglundin kanssa. On tullut laadukkaita treenejä.

Vattulaisen suunnitelmissa on kilpailla hallikaudella Helsingin pohjoismaisessa hallimaaottelussa 9. helmikuuta ja viikko myöhemmin SM-halleissa Tampereella. Kevättalven ohjelmassa on Flagstaffin vuoristoleiri.

– Mahdollisesti juoksen vielä yhden maantiekilpailun ennen USA:han lähtöä, Vattulainen sanoo. 

– Tänä vuonna täällä on satanut yllättävän paljon, jolloin muta tekee teistä mössoä, mutta onneksi täällä voi juosta myös asvaltilla, Camilla Richardsson sanoo. Lenkillä Richarssonin kanssa Marika Teini. Kuva: Pentti Niemi.

Richardssonin toiveissa kaksi matkaa EM-kisoissa

Camilla Richardssonin tunnelmat Dullstroomin leirillä ovat tyystin toiset kuin vuosi sitten. Silloin hän palasi normiharjoitteluun pariin edelliskesän nilkkavamman jälkeen.

– Nyt olen pystynyt juoksemaan parempia treenejä kuin kaksi vuotta sitten, jolloin olin todella hyvässä kunnossa, Richardsson vertailee.

– Leiri on mennyt talven perusharjoittelun parissa: pitkiä vauhtikestävyyslenkkejä ja lauantaina aina maksimikestävyyttä Belfastin ruohoradalla, joka on 1800 metrissä merenpinnasta. On mennyt tosi hyvin, Richardsson kertoo.

Juoksijan talven kilpailusuunnitelmissa ovat tällä erää Helsingin hallimaaottelu ja Tampereen SM-hallit sekä puolimaraton helmikuussa Arabiemiraateissa.

– Ainakin nuo kaksi hallikisaa juoksen, leiri on mennyt sen verran hyvin. Vauhtikestävyys on aika hyvällä tasolla ja siksi olisi mukava katsoa miten puolimaraton kulkee, Richardsson sanoo.

Puolimaraton kiinnostaa Richardssonia myös siksi, että hän haluaisi juosta Pariisin EM-kisoissa kaksi matkaa.

– Kun 3000 metrin esteet ovat kisojen alkupäässä ja puolimaraton ja 10 000 metriä taas kilpailujen päätöspäivänä, toinen niistä voisi olla minulle se toinen kilpailumatka, Richardsson kaavailee.

Kevättalven ja alkukevään Richardsson harjoittelee Flagstaffin vuoristoleirillä, joka on tarkoitus päättää 10 000 metrin kilpailuun.

Rinne janoaa ennätysvauhtiin hallikaudella

Suunnitelmien mukaan ovat sujuneet myös Joonas Rinteen harjoitukset Dullstroomissa. Mailerin ajatukset ovat jo tiukasti hallikauden kilpailuissa.

– Minulla hallikausi jatkuu koko lailla suoraan tämän leirin jälkeen. Leiri on siksi ollut valmistautumista hallikauteen, mutta toki isommassa kuvassa tässä rakennetaan myös pohjaa kesää varten, Rinne sanoo.

Talven tavoite on siirtää historiaan 800 ja 1500 metrin halliennätykset 1.51,95 ja 3.48,57.

– Tavoitteena on juosta 1500 metriä hallissa alle 3.45:n. Se oli tavoitteena jo viime hallikaudella, mutta se kausi oli haasteellinen sairastelun takia. 800 metrillä tavoite olisi päästä sinne 1.50:n tienoille, Rinne miettii.

Dullstroomissa Rinne on harjoitellut paljon yksin, mutta tasokasta treeniseuraakin on löytynyt.

– Viime lauantaina sattui sopivasti, kun pääsin vetelemään 300-metrisiä itseäni kovemmassa seurassa. Sain sovittua treenin Andreas Kramerin ja yhden saksalaisjuoksijan kanssa, Rinne kertoo.

Rinteen harjoitteluun ja Dullstroomin maisemiin pääsee perehtymään oheisessa Rinteen tekemässä, mainiossa ”Vuoristoeläimiä” – vlogissa: