Keskisalo ehdotti suojatilleen 5000 metrin yllätysmestaruutta – Kiekara täydensi tuplan: Koskaan ei tiedä, oliko tämä viimeinen

Konsta Hämäläisen kevyesti irronnut kiri toi mestaruuden 5000 metrillä. Viime syksynä Jukka Keskisalon valmennukseen siirtynyt 22-vuotias juoksija pinkoi Kalevan kisojen avauspäivänä 1500 metrin hopean ja lauantaina 5000 metriltä kultaa. Hämäläinen kilpaili 5000 metrillä ensi kerran urallaan.

– Tälle matkalle ei ollut mitään odotuksia. Jukan kanssa mietittiin, että vitonen voisi kulkea. Jos pystyn roikkumaan muiden mukana, olen kirissä vahva, Hämäläinen sanoi.

Jarkko Järvenpää karkasi kärkeen kilpailun alussa, mutta muu joukko juoksi hänet kiinni. Hellekelissä käydyssä kilpailussa kärkisijat ratkottiin odotetusti kirissä.

Eero Saleva painoi kaasua 300 metriä ennen maalia, mutta Hämäläinen ja toiseksi sijoittunut Eemil Helander kirivät ohi. Helanderin aika oli 14.29,53 ja kolmantena maaliin tulleen Salevan 14.30,68.

Yhteistreenit ja suunnitelmallisuus poikivat kehitystä

Pääosin keskimatkoja juossut Hämäläinen on tänä kesänä parantanut 1500 metrin ennätystään reilun 4 minuutin ajoista lukemiin 3.45,40. Ennätyksiään hän on kohentanut myös 800 ja 3000 metrillä. Taustalla on suunnitelmallinen harjoittelu.

– Muutin viime syksynä Joensuuhun opiskelemaan rakennustekniikka ja siirryin Jukan valmennukseen. Harjoittelusta on hänen kanssaan tullut tarkemmin suunniteltua. Myös vauhtikestävyyttä olen juossut enemmän, Hämäläinen sanoo.

– Sekin on auttanut, kun päässyt tekemään yhteisiä harjoituksia Jiri Karjalaisen ja Samu Mikkosen kanssa.

Helander ratkaisee lajivalinnan keväällä

Eemil Helanderille 5000 metrin SM-hopea oli toinen peräkkäinen.

– Tiesin siinä vaiheessa, kun Saleva lähti, että minulla on vielä yksi vaihde jäljellä. Mutta Konsta oli sitten kirissä vahvempi. Olen kuitenkin tyytyväinen omaan suoritukseeni, Helander sanoi.

Vuosi sitten Helander juoksi Lappeenrannan Kalevan kisoissa myös 3000 metrin esteistä pronssin. Estematkalle hän osallistuu myös sunnuntaina Turussa ja Topi Raitasen poissa ollessa Helander on yksi suosikeista. Entä joko on aika tehdä päätös, onko maastohiihto vai yleisurheilu ykköslaji.

– Täytyy katsoa, miltä juoksu tuntuu tänä kesänä ja miltä hiihto tuntuu ensi talvena ja tehdä sitten ensi keväänä päätös, Helander sanoi.

Kiekarasta Kalevan kisojen vanhin naisten mestari ja tuplamestari

Annemari Kiekara voitti lauantaina Kalevan kisoissa naisten 10000 metrin mestaruuden ajalla 34.12,33. Paahtavasta 27 asteen helteestä huolimatta tulos jäi vain 3,11 sekuntia kauden kotimaisesta kärkituloksesta.

Kiekara antoi Johanna Peiposen tehdä vetotöitä yhdeksän kilometriä, kunnes yhden terävän kierroksen aikana otti neljän sekunnin etumatkan Peiposeen. Maalissa eroa oli heidän välillään viisi sekuntia.

– Olisin voinut lähteä aikaisemmin, mutta ajattelin katsoa alussa, mitä Johanna tekee ja tehdä sitten ratkaisun, Kiekara sanoi.

Kiekarasta tuli kaksi päivää aiemmin 5000 metrillä Kalevan kisojen historian vanhin naisten Suomen mestari. Tuota ennätystä hän nyt siis paransi kahdella vuorokaudella voittaessaan toisen mestaruutensa samoissa Kalevan kisoissa.

Kiekara on kolmen kilpailupäivän jälkeen tässä vaiheessa Turun Kalevan kisojen ainoa kaksoismestari ja se maistui vaikka Kalevan kisoista koossa on jo 14 mitalia.

– Niin kuin viime vuonna Lappeenrannassa tähän liittyy sitä haikeutta, että ei tiedä oliko tämä viimeinen kerta Kalevan kisoissa. Keskityn kuitenkin maantiejuoksuun, Kiekara sanoi.

Kolmanneksi juosseesta KU-58:n Laura Mannisesta tuli Kalevan kisojen historian vanhin naisten mitalisti. Manninen on jo 47-vuotias. Hänen aikansa oli 35.01,48.

Historian vanhimman mitalistin tittelistä kamppaili myös Helsingin Juoksijoiden Päivi Kauppinen, joka sijoittui neljänneksi ajalla 35.35,91. Hän on Mannisen tavoin syntynyt vuonna 1973.

Peiponen veti koko matkan tasaisen tappavaa vauhtia. Puolenmatkan väliaika oli 17.05,44 ja toisen puolikkaan Kiekara juoksi lähes samaan aikaan 17.06,89. He karkasivat Manniselta jo kilpailun ensimmäisellä kierroksella.