Kesään 2021 kaavaillaan MM-rankingkisaa, Muukka: MM-kisoihin tähtääville se tarjoaisi mahdollisuuden korkeampiin pisteisiin

Kesän 2021 yleisurheilun kilpailukauteen kaavaillaan keskikesän MM-rankingkilpailua, eli kilpailua, jossa urheilija saa sijoituksesta Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingissa samat pisteet, jotka normaalisti saa Kalevan kisoista. Se tarkoittaisi myös, että kesän 2021 Kalevan kisoista ei saa korkeita sijoituspisteitä.

– Näin kannattaisi menetellä koska kesällä 2021 Yhdysvaltain Eugenessa järjestettävät MM-kilpailut ovat 6.–15. elokuuta ja Kalevan kisat Tampereella vasta MM-kisojen jälkeen. Se tarkoittaa, että jos tällaista MM-rankingkilpailua ei järjestetä, urheilijat, jotka taistelevat paikasta Eugenen kisoihin eivät saisi hyötyä Kalevan kisojen normaalia kilpailua korkeammista sijoituspisteistä, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailupäällikkö Mika Muukka.

– Rankingkisan järjestämistä 2021 tukee myös WA:n linjaus poistaa sääntö, jonka mukaan urheilijan tietyssä kilpailussa tekemien rankingpisteiden määrä alkaa huveta yhdeksän kuukautta tuloksenteosta. Nyt useimmissa lajeissa rankingiin otetaan viisi pisteiden valossa parasta kilpailua 12 kuukauden ajalta. Näiden pisteiden keskiarvo on urheilijan rankingtulos.

WA julkistaa urheilijoiden tarkan valintajärjestelmän MM-kisoihin myöhemmin, mutta yleisurheilijat vuoden 2021 MM-kisoihin valitaan pääosin rankingin perusteella.

– Jos MM-rankingkilpailu järjestetään kesällä 2021, Eugenen MM-kisapaikkaa tavoittelevat urheilijat voivat laskea edukseen tänä vuonna Turussa käytävien Kalevan kisojen korkeammat sijoituspisteet sekä kesän 2021 MM-rankingkilpailun pisteet, Muukka sanoo.

Rankingissa urheilijan yhden kilpailun pistemäärä on tehdyn tuloksen ja sijoituksen yhteenlaskettu pistemäärä. Sijoituspisteiden määrän ratkaisee kilpailun taso. Suomessa korkeimmat sijoituspisteet saa Continental-sarjan Gold -tason Paavo Nurmen kisoista ja toiseksi korkeimmat Kalevan kisoista. Kalevan kisojen sijoituspisteet voidaa WA:n mukaan jakaa vaihtoehtoisesti myös erillisessä ranking- tai MM-karsintakilpailussa.

Kalevan kisojen arvo säilyy 

Mitä tällaisen uudentyyppisen kilpailun järjestäminen tarkoittaisi vuoden 2021 Kalevan kisoja ajatellen.

– Tampereen Kalevan kisojen arvo ei tällaisesta järjestelystä muuttuisi. Kalevan kisat on yleisen sarjan Suomen mestaruuskilpailu. Siellä jaossa olevia mestaruuksia voi voittaa ainoastaan Kalevan kisoissa, Muukka muistuttaa.

Entä millainen kilpailutapahtuma MM-rankingkilpailu olisi ja milloin se voitaisiin järjestää?

– Kilpailu voisi olla kaksipäiväinen, kutsukilpailutyyppinen suorien finaalien tapahtuma, johon haettaisiin esimerkiksi kaikkien lajien kahdeksan parasta, Muukka sanoo.

– Kilpailulle mahdolliset päivät kesällä 2021 olisivat juhannuksena 25.-27. kesäkuuta tai 16.-18. heinäkuuta. Näin siksi, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto määrää jatkossa kesälle aina kaksi paikkaa, jossa maan mestaruuskisat tai rankingkisatyyppinen kilpailu tulee pitää, jos niistä halutaan korkeimmat mahdolliset sijoituspisteet. Vuosi 2021 on tässä suhteessa vielä kokeiluvuosi.

Olisiko ajatuksena, että MM-rankingkilpailu olisi jatkossa joka kesä?

– Nyt on keskusteltu vain kesästä 2021. Tällaiselle järjestelyllehän on tarvetta vain, jos arvokisat ovat suhteessa Kalevan kisoihin sellaisessa ajankohdassa, että näin kannattaisi menetellä.