Kerley johti amerikkalaiset kolmoisvoittoon – Wang yllätti Tentógloun – Ealey juhli kuularingissä

Fred Kerley johti amerikkalaiset pikajuoksijat miesten 100 metrillä ensimmäiseen MM-kilpailujen kolmoisvoittoon sitten Tokion MM-kilpailujen vuonna 1991. Kerley kiiti Eugenen tuulettomassa ja jo aavistuksen viileässä illassa mestariksi ajalla 9,86.

Voitollaan Kerley kirjasi nimensä pikajuoksun historiaan ensimmäisenä 100 ja 400 metrillä MM-kisoissa mitaleille yltäneenä miesjuoksijana. Amerikkalaisen jalkapallon parista pikajuoksun pariin palannut Marvin Bracy oli toinen ajalla 9,88 ja vakavien akillesvaivojen jälkeen huippukunnon löytänyt Trayvon Bromell kolmas samalla ajalla Bracyn kanssa.

Edellisen kerran, kun Yhdysvallat juoksi 100 metrillä kolmoisvoiton Tookion MM-kilpailuissa, mitalikorokkeelle nousi trio: Carl Lewis, Leroy Burrell ja Dennis Mitchell.

Kerley kesti 100 metrin suosikin paineet Eugenessa hyvin. Hän voitti kesäkuussa samalla radalla Yhdysvaltain mestaruuden kauden kärkiajalla 9,76 ja vankisti suosikin asemaansa juoksemalla MM-kisojen alkuerissä erävoiton ajalla 9,79.Se on kaikkien aikojen nopein MM-kisojen alkueräaika. Välierissä Kerley otti täpärän erävoiton ajalla 10,02.

”Me sanoimme, että teemme sen”

Vaikka Kerley voitti Eugenessa, hän ei saanut revanssia Tokion olympiakisojen finaalista, jossa hän hävisi Italian Marcell Jacobsille.  Jacobs ilmoitti Eugenessa ennen välierää, että jättää kilpailun kesken takareisivamman takia.

Kerleylle mestaruus oli yksi etappi uralla eteenpäin. Vuoden 2019 MM-kisoissa oli hän 400 metrillä pronssilla, mutta kiiti sitten Tokion olympialaisissa 100 metrillä toiseksi. Matka vaihtui 400 metristä suoran mitaksi, kun nilkkavaiva kiusasi kaarrejuoksussa. Eugenessa Kerley sanoi harjoittelevansa edelleen kuin 400 metrin juoksija.

Tätinsä hoivissa aikuiseksi varttunut Kerley on yksi kolmesta sprintteristä, jotka ovat juosseet 100 metriä alle 10 sekunnin, 200 metriä alle 20 sekunnin ja 400 metriä alle 44 sekunnin. Eugenen kisan jälkeen Kerley oli erityisen iloinen USA:n kolmoisvoitosta.

– Me sanoimme, että teemme sen ja niin myös teimme, Kerley hehkutti.

Miltiádis Tentóglou joutui tyytymään MM-hopeaan

Wang Jianan pilasi Tentógloun finaali-illan

Kreikan Miltiádis Tentóglou ei päässyt liittämään ulkoratojen maailmanmestaruutta olympiavoiton ja Euroopan mestaruuden jatkeeksi Eugenen MM-kisojen pituushypyn finaalissa.

Tentógloun illan pilasi Kiinan Wang Jianan, joka ponnisti viimeisellä yrityksellään 836. Tentóglou kimmahti toisellaan 830 ja viidennellä 832. Hän johti finaalia toisesta kierroksesta lähtien aina Wangin hyppyyn asti. Siihen Tentóglou ei pystynyt vastamaan ja pokkasi MM-hopean.

Wangille, 25, mestaruus maistui. Hän oli kolmas vuoden 2015 MM-kisoissa Pekingissä ja sen jälkeen seitsemäs ja yhdeksäs kaksissa edellisissä MM-mittelöissä. Voitto Eugenessa oli sikäli yllätys, että ennen karsintaa Wangilta löytyy ulkoradoilta tältä kaudelta vain yksi tulos: 767. Talven hallikaudella hän ponkaisi yhden kilpailun, joka kantoi 807.

Sveitsin moniottelija-pituushyppääjä Simon Ehammer ponkaisi MM-pronssin tuloksella 816. Ruotsin Thobias Montler putosi vıimeiseltä kolmelta kierrokselta ponnistettuaan 781, joka riitti 11. sijaan.

Chase Eealy on voittanut ulkoratakaudella kaikki kilpailunsa

Ealey otti omansa kuularingissä

Yhdysvaltain Chase Ealey otti omansa kuularingissä. Hän voitti ensimmäisenä amerikkalaisnaisena lajin maailmanmestaruuden työnnettyään 20,49. MM-kulta oli hänelle kauden toinen. Mestaruuden Eealy vei myös maaliskuussa MM-halleissa Belgradissa ja kuorrutti sen silloin Yhdysvaltain halliennätyksellä 20,21.

Ulkoratakaudella Eealy, 27, on voittanut kaikki kuluvan kauden kilpailunsa mukaan lukien maansa mestaruuden kauden kärkituloksella 20,51. MM-finaalia hän johti alusta loppuun työnnettyään voittotuloksen ensimmäisellään.

Kiinan Gong Lijiao työnsi neljästi yli 20 metrin, mutta joutui tyytymään hopeaan tuloksella 20,39. Gong on nyt saavuttanut olympiakisojen ja ulkoratojen MM-kilpailuiden kuulantyönnössä yhteensä kymmenen mitalia.

Hollannin Jessica Schilder, 23, oli kolmas, kuten MM-hallissa maaliskuussa, mutta nyt komealla maansa ennätyksellä 19,77.

Ruotsin Fanny Roos työnsi 18,27 ja oli 11:s. Roosin maajoukkuetoveri Axelina Johansson oli 12:s työnnettyään 17,60.