Keräsen kyynärpäävamma korjattiin: Pystyn treenaamaan jo aika normaalisti

Keräsen kyynärpäävamma korjattiin: Pystyn treenaamaan jo aika normaalisti

Keihäänheittäjä Toni Kerästä pitkään kiusannut kyynärpään sivusidevamma on korjattu leikkauksella, ja lahjakkaan heittäjän ajatukset ovat jo tukevasti kiertymässä  peruskuntoharjoitteluun.

– Kunnon heittämisen alkuun menee vielä joitakin kuukausia. Muuten pystyn treenaamaan aika normaalisti, kunhan käteen ei tule kiertoja, Keränen sanoi.

Peruskuntokauden Keränen aloittaa siviilissä. Hän kotiutui hiljattain Puolustusvoimien urheilukoulusta saapumiseränsä Paras sotilas ja kehittynein urheilija -palkintojen kera.

Keräseltä, 20, kesän kilpailukausi oli sisukas esitys. Heittokäden sivuside repesi jo toissa kesänä, eikä se parantunut levolla, kuten silloin ounasteltiin.

– Sain silloin syksyllä ohjeet, että käden pitäisi parantua levolla, eikä sitä leikattu. Pystyin talvella heittämään ihan pitkällekin, mutta kevään toisella leirillä huhtikuussa sivuside meni uudestaan, Keränen muistelee.

Viime kesänä Keränen pystyi kilpailemaan, mutta heittoharjoittelu jäi olemattomiin. Tilastoihin kirjattiin silti ennätyksellä 78,86 irronnut Kalevan kisojen hopea sekä 22-vuotiaiden Suomen ja Pohjoismaiden mestaruudet.

– Silloin keväällä olin itse aika skeptinen heittämisen suhteen, mutta valmentaja Hannu Kangas kannusti painamaan eteenpäin, Keränen muistelee kipujen höystämiä kevätkesän heittoja.

– Ensimmäisissä kisoissa pystyin tekemään 1-2 heittoa, mutta pikkuhiljaa sain lisättyä heittojen määrää, ja kun sivuside meni jossain vaiheessa kokonaan poikki, loppukesän kisoissa heitin kaikki heitot.

”En mieti metrejä tai menestystä”

Ortopedi Harri Panula korjasi sivusiteen alkusyksystä. Operaatio sujui ilman takaiskuja.

– Jännesiirre sinne tehtiin, eikä yllätyksiä löytynyt. Kädessä on vielä tuki. Saan sen pois kahden viikon päästä, Keränen kertoo.

Alkaneen harjoituskauden aikana Keränen aikoo hakea yliopisto-opintoihin, mutta keskittyy muuten urheiluun. Toiveena on ehjä harjoitus- ja kilpailukausi.

– En halua mietti metrejä tai menestystä. Uskon, että niitä tulee, kun pääsee vaan kunnolla treenaamaan. Kehitystä voi tulla metri tai monta metriä. Odotan itsekin innolla, että pääsisi näkemään oman potentiaalin, Keränen sanoo.

Nuorelle heittäjälle viime kesä jätti kutkuttavan tunteen. Syksyn nilkkavamman, keväällä uusineen kyynärpäävaivan ja armeijavuoden jarruttamanakin, keihäs lensi lupaavasti.

– Se näkyi, että sain suhteellisen ehjän treenikauden huhtikuulle asti. Nyt ei ollut selässä murtumia tai muuta vastaavaa, Keränen viittasi parin vuoden takaiseen kiusaan.