Keränen ja Richardsson ennätyksiin, Vanninen, Purola, Lakka ja Kortetmaa voittoihin, Seppänen ja Killinen parhaat moukariringissä

Limingan Niittomiesten keihäänheittäjä Toni Keränen nautiskeli Oulun rankingkisoissa voitosta, jonka hän kuorrutti ennätyksellään 82,89. Muissa lajeissa Camilla Richardsson juoksi 5000 metrillä ennätyksensä 15.30,08, Samuel Purola kiiri 200 metriä 20,79 ja tasokkaat kilpailut käytiin myös seiväs- ja korkeushypyssä ja moukariringissä.

Keräsen voittotulos tuli heti ensimmäisellä heitolla ja kohensi hänen hiljattain tekemäänsä ennätystä 79 sentillä.

– Nyt on niin paljon tullut kisoja, että oli pakko ladata paukkuja siihen ensimmäiseen heittoon, koska sen tietää, että siinä sattuu, Keränen sanoi.

Muita heittojaan Keränen ei mittauttanut.

– Kun ensimmäisen heiton heitin, joka paikkaan alkoi kolottaa niin, että juoksu ja kaikki menivät varovaiseksi, Keränen kertaili.

Voitto ja ennätystulos tukevoittivat Keräsen otetta MM-kisapaikasta. Keräsen mukaan kesän mittaan on edellytyksiä pidempiin heittoihin, sillä kevään sairastelujen jälkeen kroppa ei ole vielä parhaassa iskussa.

– Ei se heittäminen ole vielä sataprosenttistä, Keränen sanoi

Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela oli toinen kauden parhaallaan 80,93.

– Nyt oli eka kerta tänä kesänä, kun olisi ollut mahdollisuus vaikka ennätysheittoon, mutta tehoista jää tosin paljon pois, kun heitto kaatuu vasemmalle, enkä saa voimaa välittymään keihääseen, Kuusela murehti tekniikkavirhettä, joka on kiusannut jo pidempään

 Helander jätti kisan varotoimena väliin

Oliver Helander jätti kilpailun väliin nivusessa verryttelyssäolleiden tuntemusten takia.

– Vähän tuntui tuolla lähentäjässä, joka minulta meni Tokion olympialaisissa. En halunnut ottaa mitään riskiä, mutta olisin heittänyt, jos tämä olisi ollut arvokisafinaali, Helander sanoi.

– Käyn varmuuden vuodeksi maanantaina magneetissa. Siinä näkee, jos ei ole mitään, sitten uskaltaa mennä Timanttiliigan kilpailuun Tukholmaan.

Richardsson loistovedossa 5000 metrillä

Camilla Richardsson voitti Oulun rankingkilpailussa 5000 metriä ennätyksellään 15.30,08, jolla hän nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi ja kamppailee rankingin kautta paikasta MM-kisoihin.

– Nyt olen saanut juoksun lopun toimimaan. Alkukesästä oli vähän ongelmia loppukirin kanssa, joka minulla on viimeiset kolme kierrosta, Richardsson sanoi.

Richardsson veti itse kilpailun neljä viimeistä kilometriä. Sisukkaasti hellekelissä kamppaillut Lahden Ahkeran Ilona Mononen oli toinen ajalla 15.53,64.

– Matkavauhti on kesän aikana ollut mukavan tuntuinen. Kuortaneen 3000 metrin kilpailusta löysin siihen vähän lisäpotkua josta oli nyt hyötyä. Nyt mietin vaan, että mitä paremmin juoksen, sen paremmin saan rankingpisteitä MM-kisoihin, Richardsson sanoi.

Richardsson uskoo, että hän pystyy vielä juoksemaan Münchenin EM-kisojen rajan 13.24,00 ja sen alle.

– Nyt ei ollut mikään superpäivä, mutta oli sellainen olo, että EM-raja oli mahdollinen. Jos pääsen MM-kisoihin, siellä on hyvä paikka yrittää uudelleen, vaikka uskon että rankingpisteetkin riittävät EM-kisapaikkaan, Richardsson totesi.

Mononen juoksi 5000 metriä hiljattain Manchesterissa 15.43,20.

– On se vitonen aika erilainen tässä säässä kuin Manchesterissä. Nyt alkuvauhti oli kova ja helle otti koville. Voi olla myös, että on väsymystä alkukauden kisoista, Mononen kertaili juoksua.

Vanninen otteli voiton, Huntingtonin olkapää ei ollut valmis keihäskisaan

Tampereen Pyrinnön Saga Vanninen voitti Oulussa seitsenottelun. Hän kokosi mainiot 6193 pistettä, joka jää hänen ennätyksestään reilut 70 pistettä. Tulos on myös kauden kotimainen kärki.

Vanninen johti ottelua avauspäivän ja ponkaisi sunnuntaina pituutta 623, heitti keihästä 45,26 ja juoksi 800 metriä 2.23,10.

– Keihääseen asti oli pieniä mahdollisuuksia ennätykseen, mutta tämä oli perushyvä tulos. Hyvä, että pystyy tuollaisia tuloksia tekemään, vaikkei kaikki mene nappiin, Vanninen tuumi.

Samaa mieltä oli Vannisen valmentaja Matti Liimatainen.

– Oikeaan suuntaan mentiin. Se oli Sagalta tasainen, hyvä sarja. Keihäästä odotin muutamaa metriä enemmän. Siinä meni 50-60 pistettä, Liimatainen laski.

– Tästä mennään kauden aikana vähintään se 100 pistettä ylöspäin

Maria Huntington ponnisti pituutta 613 ja jätti kilpailun kesken keihäänheiton verryttelyssä. Keväällä loukkaantunut olkapää oli sen verran kipeä, ettei kilpailu kannattanut jatkaa.

– Liian aikaisin tultiin kilpailemaan, mutta halusin kokeilla, kun MM-kisojen takia, Huntington sanoi.

 Samuel Purola kiiti 20,79 vastatuuleen

Oulun Pyrinnön Samuel Purola kiiti 200 metrin voittoon mainiolla ajalla 20,79 ottaen huomioon, että Raatin kentän takasuoralla, jonne juoksu päättyi, puhalteli vastatuuli, vaikka tuulimittarin lukema kertoi muuta.

– Suoralla oli vastaista varmaan parin metriä sekunnissa. Sai puskea semmoiseen tuulimuuriin, mutta ihan hyvä juoksu. Tuntee, että kunto on parin viikon aikana selkeästi noussut, Purola tuumi.

Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen oli toinen kauden parhaallaan 21,06 ja IF Sibbo-Vargarna. Eljas Aalto kolmas ennätyksellään 21,15,.

Naisten 200 metrin A-erä juostiin 2,4 metriä sekunnissa hönkiseen vastatuuleen. Sen voitti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa ajalla 23,83. Turun Toverien Milja Thureson oli toinen ajalla 24,06.

Lakka aitoi voiton ja hyvät rankingpisteet

 Elmo Lakka otti hyvät rankingpisteet 110 metrin aitojen voitolla, joka heltisi ajalla 13,57. Se jää kaksi sadasosaa Lakan kauden kärkiajasta.

– Tuo oli vetona ok. Olen tyytyväinen, kun taas tuli 13,60:n alitus, mutta sinne oman ennätyksen pintaan, eli alle 13,40:n haluaisin juosta, Lakka tuumi.

– Nyt jäädään jännityksellä odottamaan, tuleeko MM-paikka. Tämän kisan pisteet olivat minun parhaat rankingissa, mikä tietää hyvää.

Lakan seuratoveri Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Santeri Kuusiniemi oli toinen ajalla 13,74.

Kekki, Heikkinen ja Blomqvist voittoihin

Lahden Ahkeran Ossi Kekki voitti 5000 metriä ajalla 14.12,89. Mika Kotiranta hoiti veti kisaa ”jäniksenä” 3000 metriin ajassa 8.27. Sen jälkeen Kekki jäi juoksemaan yksin.

– Ihan helposti juoksu tuli Mikan peesissä, mutta ne viimeiset kaksi kilometriä olisi pitänyt pystyä tulemaan sellaisella raivolla, jota ei nyt ollut, Kekki totesi.

IK Falkenin Nathalie Blomqvist voitti 1500 metriä ajalla 4.13,51 ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun Santtu Heikkinen vei miesten vastaavan matkan ajalla 3.46,56

Kujanpää, Holttinen ja Alasaari hyvässä hyppyvireessä

Tampereen Pyrinnön Urho Kujanpää voitti seiväshypyn 555 ylityksellä ja oli lähellä mennä 565. Turun Urheiluliiton Tommi Holttinen oli toinen 550:n ylityksellä ja Laihian Lujan Juho Alasaari kolmas samalla tuloksella Holttisen kanssa.

Alassaren tulos on oma ennätys, jolla hän nousee 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen ulkoratatilastossa jaetulle toiselle sijalle.

– Oli aika unelmakeli, hyvä olo kropassa ja myötätuuli. Hyppy toimi paremmin kuin, mitä se on hetkeen toiminut, mutta se vaatiikin korkeampia ylityksiä, että saa tekniikan toimimaan, Alasaari sanoi.

Kujanpää ja Holttinen harmittelivat molemmat, että kisan alun hyvä myötätuuli tyyntyi kisan aikana ja vaikutti hyppäämiseen.

– Kun hyvä myötäinen loppu, loppuivat minun hypytkin. Se oli vaikeaa, kun oli tottunut hyvään myötäiseen ja se loppuu, Holttinen tuumi.

Kujanpää totesi, että kylmän alkukesän jälkeen hellekeliin totuttelu söi mehuja

– Verryttelyssä kaikki oli kohdillaan, mutta kisassa kroppa oli vähän pehmeä, Kujanpää sanoi.

Lähipäivät kertovat seiväshyppääjien MM-kisanäkymän rankingin kautta. Vahvimmin kisapaikka kiinni oleva Mikko Paavola jätti Oulun kisan väliin.

– Viimeisessä verryttelyhypyssä vihlaisi nilkan alueelle. Katsottiin, ettei ole järkeä teipata tai ottaa kipulääkettä vaan vihelsin pelin poikki. Se tutkitaan nyt pian, Paavola sanoi.

 Lipsanen ei lähde MM-kisoihin

Talven hallikisojen jälkeen ponnistavan jalan nilkkavaivan kuntouttanut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Simo Lipsanen avasi kilpailukauden Oulussa. Hän voitti kolmiloikan tuloksella 15,99, mutta totesi, ettei lähde MM-kisoihin, vaikka paikka rankingin kautta todennäköisesti aukeaa.

– MM-kisat on unohdettu. Tulee liian kiire. Hyppäsin nyt ensimmäistä kertaa 16 askeleella koko treenikausi huomioiden. Kilpailussa piti lisätä tehoa tekemiseen kierros kierrokselta. Loppua kohden hyppy paranikin, mutta vaihtelua siinä on vielä paljon, Lipsanen sanoi.

Lällä lähellä 192:n ylitystä

Naisten korkeushypyssä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sini Lällä sivusi ennätystään 190 ja oli lähellä 192:n ylitystä. Lällä voitti kisan ennen Lahden Ahkeran Heta Tuuria, joka meni 188. Kaksikko kannusti ylityksillään toisiaan läpi kilpailun.

– Kun toinen meni yli, tuli sellainen olo, että nyt minunkin on pakko mennä. Se ajaa meitä eteenpäin. Nämä ovat tietyllä tavalla rankkoja kisoja, mutta niistä myös nauttii, Lällä totesi taistelusta Tuurin kanssa.

– Omissa hypyissä vauhti tuli nyt niin kuin haluan. Pitäisi vaan uskaltaa aloittaa korkeammalta.

MM-kisoja Lällä ei ole ajatellut.

– Eugenen matka on superbonus, jos sellainen tulee. Ennen kautta en olisi osannut kuvitella, että se voisi olla mahdollinen.

Tyytyväinen oli Tuurikin.

– Paavo Nurmi Gamesissa vauhti ei toiminut. Nyt sain sen korjattua, Tuuri totesi.

Seppänen ja Killinen parhaat moukarinheitossa

Noormarkun Nopsa Tuomas Seppänen voitti moukarinheiton tuloksella 73,79 ja vahvisti asemiaan MM-rankingissa. Someron Esan Henri Liipola oli toinen ja Kankaanpään Seudun Leisku Aaron Kangas kolmas tuloksin 72,46 ja 72,04.

– Pari ekaa verkkaheittoa oli ihan hyviä ja sitten heitin vielä yhden, joka epäonnistui. Kisassa tuli vielä heti pieni tauko, kun moukarihäkin verkko piti ottaa verkko alas joten siinä kohden piti painaa restarttia. Yritin petrata heittoja loppua kohden, kahdella viimeisellä 73,59 ja 73,79 heittänyt Seppänen sanoi.

Seppänen, 36, on ollut kesän kisoissa tasaisen varmassa kunnossa. Hän on heittänyt kahdessa edellisessä kilpailussaan 74,97 ja 74,86.

– Nyt ollut hyvä kisarytmi. On pystynyt palautumaan kilpailun jälkeen, treenaamaan ja taas valmistautumaan kilpailuun. MM-kilpailut tulevat hyvään aikaa, Seppänen sanoi.

Naisten moukarinheitossa Sara Killinen avasi kotimaan kauden heittämällä 69,50, joka toi voiton. Killinen oli neljäs Yhdysvaltain yliopistomestaruuskisoissa neljänneksi 71,04 kantaneella heitolla. Oulussa voittotulos syntyi viimeisellä heitolla. Kauhajoen Karhu Suvi Koskinen oli toinen heitettyään 66,70

– En tiedä, mistä se heitto tuli. Ajattelin 66-metrisen jälkeen, että on huonosti josi heitän 71-metrisen jälkeen 66-metrisen, mutta tuo on jo huomattavasti parempi, Killinen totesi.

Yleisurheilutuloksia/kotimaa

Oulu:

Valkean kaupungin Kisat, rankingkilpailun 2. kilpailupäivä:

Miehet, 200 m A-erä: (+0,2): 1) Samuel Purola OulPy 20,79, 2) Oskari Lehtonen NurmijYU 21,06, 3) Eljas Aalto IFSibboV 21,15, 4) Valtteri Louko LapVi 21,54, 5) Niko Kangasoja OulPy 21,61, 6) Santeri Tanner LänsiUU 23,42.

1500 m: 1) Santtu Heikkinen LempKiYU 3.46,56, 2) Martti Siikaluoma LahdA 3.49,97, 3) Konsta Hämäläinen JoensKa 3.51,08, 4) Tuure Haapanen TuUL 3.51,72, 5) Joni Virkkala GamlakIF 3.51,97, 6) Robin Kronqvist IKFalken 3.53,25, 7) Samuel Auvinen JoensKa 3.54,30, 8) Leonard Marken IFVom 3.55,11, 9) Samuli Hussa PudasjU 3.56,78, 10) Alex Rauhala VasaIS 3.58,25,

11) Matias Mononen LahdA 3.59,05, 12) Väinö Venetjoki GamlakIF 4.00,43, 13) Mikko Hirvonen JoensKa 4.10,76.

5000 m: 1) Ossi Kekki LahdA 14.12,89, 2) Hannu Granberg LahdA 14.25,53, 3) Antti Ihamäki AlajA 14.41,68, 4) Mikko Kauppinen VierKoi 15.22,69, 5) Jan Kaas GamlakIF 15.22,91, 6) Konsta Puutio GamlakIF 15.28,33, 7) Tuomas Aho LImNM 15.45,63.

110 m aj: (+0,7): 1) Elmo Lakka JyväskKU 13,57, 2) Santeri Kuusiniemi JyväskKU 13,74, 3) Ilari Manninen JyväskKU 13,92, 4) Jere Lehto OulPy 14,76.

400 m aj: 1) Tuomas Lehtonen LiedPa 51,63, 2) Jere Haapalainen TamPy 54,59, 3) Markus Hurri LiedPa 54,73, 4) Iiro Surkka JyväskKU 57,90, 5) Santeri Tanner LänsiUU 58,15, 6) Eino Perämaa TampPy 1.01,57.

Seiväs: 1) Urho Kujanpää TampPy 555, 2) Tommi Holttinen TuUL 550, 3) Juho Alasaari LaihLu 550, 4) Mikael Westö VasaIS 490, 5) Jere Keskinen VaasTo 490, Joonatan Kemppainen PihtipTui ei tulosta, Mikko Paavola AlajA DNS,

Kolmiloikka: 1) Simo Lipsanen LappUM 15,99 (kkk), 2) Veikko Nugraha EspTa 15,80, 3) Topias Koukkula TuUL 15,62, 4) Antti Tiekso TurWei 14,94, 5) Antti Inkinen LappUM 14,66, 6) Miro Tanninen JoensKa 14,45, 7) Deshawn Holopainen JoensKa 14,12, 8) Oskari Käpyaho LapVi 13,52.

Moukari: 1) Tuomas Seppänen NoormNo 73,79, 2) Henri Liipola SomE 72,46, 3) Aaron Kangas KanksLei 72,04, 4) Marco Kammer HIFK 67,44, 5) Risto Kauppinen KangKi 64,31.

B-kilpailu: 1) Arttu Väänänen VarpVi 60,64, 2) Petri Rautio OulPy 57,52, 3) Jussi Syväniemi ArcticA 44,12.

Keihäs: 1) Toni Keränen LimNM 82,89, 2) Toni Kuusela KuortKu 80,93, 3) Taneli Juutinen KuopRei 74,85, 4) Topias Laine HKV 74,13, 5) Eetu Peltokangas ToholU 71,22, 6) Ville Miettinen JuuanU 63,66, Oliver Helander OulPy DNS, Lassi Yli-Kotila KannU DNS.

 

Naiset, 200 m: (-2,4): 1) Anniina Kortetmaa JyväskKU 23,83, 2) Milja Thureson TuTo 24,06, 3) Mette Baas JoensKa 24,29, 4) Anna Pursiainen EspTa 24,42, 5) Aino Pulkkinen JyväskKU 24,57, 6) Jenna Kokkonen KajKi 24,72, 7) Sara Francis JyväskKU 25,23.

B-erä: (-1,6): 1) Ida Ravaska VeitsilKV 24,99, 2) Helmi Kortetmaa KannU 25,12, 3) Anna Hjulfors IFNykn 25,21, 4) Laura Loponen OulPy 25,28, 5) Emma Mäkikallio PohjKoi 25,48.

C-erä: (-0,7): 1) Kiia Paanila JoensKa 25,07, 2) Maria Räsänen LapinlVe 25,54, 3) Sandra-Sofia Nieminen OulPy 25,74, 4) Martta Koskela OulPy 25,77.

1500 m: 1) Nathalie Blomqvist IKFalken 4.13,51, 2) Emilia Jousimaa LahdA 4.28,14, 3) Veera Mensonen MaanMa 4.36,52, 4) Pihla Hokkanen KuopRei 4.39,58, 5) Iiris Koski LahdA 4.42,99, 6) Salla Laukkanen JoensKa 4.45,24, 7) Nelli-Lotta Karppelin LimNM 4.54,36.

5000 m: 1) Camilla Richardsson EsboIF 15.30,08 (kkk), 2) Ilona Mononen LahdA 15.53,64, 3) Lotta-Maria Maine TuUL 16.51,32, 4) Anne Rajaniemi LahdA 17.29,09, 5) Maria Murtorinne-Taskinen KuopRei 17.33,41, 6) Anna-Elina Heikkinen JyväskKU 17.34,81, 7) Emma Hakala EspTa 18.37,59, 8) Natalija Nylund LahdA 19.24,86.

100 m aj (+1,1): 1) Saara Keskitalo EspTa 13,50, 2) Vilma Mäki AlavU 13,52, 3) Essi Niskala KuivAu 13,69, Eveliina Bogdanoff KuivAu DNF.

400 m aj: 1) Kristiina Halonen LappUM 56,76, 2) Martta Rautala ViipU 58,85, 3) Heidi Salminen JyväskKU 58,93, 4) Mila Heikkonen HIFK 59,08, 5) Frida Hämäläinen TampPy 1.00,64.

Korkeus: 1) Sini Lällä JyväskKU 190, 2) Heta Tuuri LahdA 188, 3) Elin Pajunen VasaIS 179, 4) Miia Lindholm HIFK 176, 5) Vilma Knutar GamlakIF 170, 6) Saimi Lithovius LimNM 160,

Kolmiloikka: 1) Janita Leppäranta KristU 12,50, 2) Siiri Nyyssönen JoensKa 11,97, 3) Saana Peura TervTe 11,77.

Moukari: 1) Sara Killinen LapVi 69,50, 2) Suvi Koskinen KauhajKa 66,70, 3) Kiira Väänänen VarpVi 64,98, 4) Tytti Oikarainen PosPy 60,82.

B-kilpailu: 1) Charlotta Sandkulla IFÅsar 57,23, 2) Johanna Witka SomE 56,15.

Keihäs: 1) Sanne Erkkola TuUL 60,18 (kkk), 2) Julia Valtanen RaumU 57,10, 3) Anni-Linnea Alanen OulPy 57,09, 4) Jenni Kangas LahdA 55,60, 5) Jatta-Mari Jääskeläinen TuUL 52,87, 6) Saara Lipsanen LappUM 52,78, 7) Minna Hollanti GamlakIF 48,54, 8) Siiri Elomaa TampPy 47,44.

7-ottelu: 1) Saga Vanninen TampPy 6193 (100 m aj 13,51, korkeus 177, kuula 14,85, 200 m 25,06, pituus 623, keihäs 45,26, 800 m 2.23,10) 2) Amanda Liljendal BorgåAk 5573 (14,40, 168, 12,15, 25,90, 587, 46,03, 2.25,49), 3) Neea Käyhkö SavonlRie 5297 (14,37, 180, 10,32, 26,25, 578, 37,43, 2.32,16), 4) Vilma Itälinna TampPy 5276, 5) Mimosa Wirkkala ToholU 4981, Maria Huntington TampPy DNF, Janette Hanski KarhU DNF, Laura Lepistö PorinYU DNF.

https://live.time4results.com/yu/2022/oulu/