Keränen hakee kehitystä Piirosen valmennusryhmästä – Koski-Vähälä palasi Marttilan valmennukseen

Toni Keränen jatkaa keihäänheittäjän uraansa Petteri Piirosen valmennuksessa. Jarkko Koski-Vähälä puolestaan palaa viime kesänä 82,04 heittäneen Jarmo Marttilan valmentajaksi yhteistyössä Jari Marttilan kanssa. Koski-Vähälä hoitaa myös Marttilan tausta-asioita.

Limingan Niittomiehiä edustava Keränen, 23, on harjoitellut viimeiset neljä vuotta Hannu Kankaan valmennuksessa. Tuolta ajalta plakkariin jäi alle 23-vuotiaiden EM-kisojen pistesija, Kalevan kisojen hopea sekä kaksi 22-vuotiaiden SM-kultaa ja yksi pronssi.

Kuluneen kauden Keränen päätti syyskuussa Oulaisissa heittämällä kesän parhaansa 78,31, joka jäi 55 senttiä kolme vuotta vanhasta ennätyksestä.

– Hannun kanssa tehtiin yhdessä hyvä jakso, mutta kauden viimeisen kilpailun jälkeen tuumattiin, että pitäisikö nyt hakea uutta ärsykettä muualta, Keränen kertoo.

Piirosen valmennuksessa Keränen liittyi kovatasoiseen harjoitusryhmään, jossa hänen lisäkseen harjoittelevat Toni Kuusela, Teemu Narvi ja Janne Läspä.

– Tavoite on päästä maailman huipulle. Sen eteen teen töitä. Koen, että tuossa porukassa on oikea asenne. Siinä on miehiä tulossa ohi oikealta ja vasemmalta, ja treeneissä pääsee taistelemaan tiukasti Toni-kaimaa vastaan, Keränen kiittelee.

– Todella kovaa on treenattu jo tähän mennessä. On menty ihan ääripäihin.

Olkaluulle kiusaa tehnyt luupiikki hoidetaan leikkauksella

Keränen opiskelee kauppakorkeakoulussa Oulun yliopistossa ja jakaa harjoittelunsa Oulun ja Kuortaneen viikkoihin.

– Olen joka toinen viikko Oulussa ja joka toinen Kuortaneelle, aivan kuten tehtiin Hannun kanssa, Keränen sanoo.

Keräsen syksyn harjoittelun katkaisee parin viikon päästä kirurgin toimenpide Tampereella. Siinä korjataan kyynärpäähän kehittynyt luupiikki, joka on poikinut murtuman olkaluun alapäähän.

– Se hoidetaan pienellä avoleikkauksella, jolla poistetaan myös irtopala kyynärpäästä ja arpikudosta, Keränen sanoo.

– Leikkaus ei tee talven harjoitteluun suurta muutosta. Pari päivää leikkauksesta saa alkaa tehdä jo vahvistavia harjoituksia ja viiden viikon päästä saa taas heitellä.

Marttila: Jarkko on paras henkilö auttamaan eteenpäin

Marttila, 29, puhkaisi viime kesänä Jari-isänsä valmennuksessa 80 metriä ja teki sen kolmessa kilpailussa. Jatkossa valmennuksessa on mukana myös Jarkko Koski-Vähälä. Samalla Marttila vaihtaa seuraa Kälviän Tarmosta Ylivieskan Kuulaan.

– Isän kanssa mietittiin, että Jarkon avulla saada lisäapua valmennukseen ja muuhun toimintaan, jolla tarkoitan, että saadaan tukiverkkoa laajemmaksi, Marttila kertoo.

Koski-Vähälä, joka omalla urallaan heitti 84,12, on Marttilalle tuttu mies.

– Jarkko valmensi minua, kun aloitin keihäänheiton. Jarkko tuntee minut hyvin ja tietää miten treenaan, joten hän on paras henkilö auttamaan minua eteenpäin, Marttila arvioi.

Kilpailukauden harjoitteluun haetaan uutta ideaa

Marttila heitti viime kesänä kauden parhaansa ja ennätyksensä 82,04 kesäkuun alussa Kankaanpäässä. Ensi kesänä hän haluaa taistella paikasta Eugenessa pidettäviin MM-kilpailuihin ja Münchenin EM-kilpailuun. Tulosrajat kesän arvokisoihin ovat 85 ja 84 metriä.

– Viime kesän minimitavoite oli heittää 80 metriä. Se tuli suhteellisen aikaisin ja loppukaudesta kroppa alkoi laittaa vastaan, kun se ei kestänyt heitossa tapahtunutta tehon lisäystä, Marttila sanoo.

– Jarkon kanssa saadaan nyt suunniteltua vähän paremmin varsinkin kilpailukauden harjoittelua, että kroppa kestäisi paremmin koko kilpailukauden.