Kemppisen kausi alkaa SM-hallista: Lisääntynyt voima mahdollisti paremman lähtöasennon

Lotta Kemppinen on harjoituskauden mittaan hankkinut lisää voimaa ja rukannut lähtöasentoaan. Viime talven EM-hallien hopeamitalisti starttaa suosikkina SM-hallien 60 metrille Kuopiossa lauantaina.

– Eteenpäin on harjoituksissa menty. Haluaisin, että se näkyy tuloksissa, Kemppinen linjaa hallikauden tavoitettaan.

Viime vuoden SM-halleissa Jyväskylässä Kemppinen kuorrutti mestaruuden Suomen ennätyksellä 7,16. Nyt lauantainen 60 metriä avaa talven kilpailukauden. Sen Kemppinen aikoo huipentaa maaliskuisiin Belgradin MM-halleihin.

– Pidin syksyllä vain viikon ylimenokauden ja sain tehtyä hyvän ja pitkän treenipätkän, Kemppinen kuvaa harjoitusvuoden avauspuoliskoa.

– Voimaa on tullut lisää, aika reilustikin. Ja kun viime vuonna tehtiin aika iso muutos lähtötelineiden kanssa, nyt tehtiin uusi.

Lotta Kemppisen mukaan fyysiset ominaisuudet ovat kunnossa ja treeneissä juoksu kulkee.

”Haettiin sellaista kulmaa, josta pääsen parhaiten eteenpäin”

Kemppinen on hakenut voimaa nimenomaan jalkoihin, mikä on mahdollistanut paremman starttiasennon.

– Haettiin sellaista kulmaa, josta pääsen parhaiten eteenpäin. Lähtökulma telineissä nousi vähän ylöspäin ja telineitä vietiin kauemmaksi viivasta, että sain lisää tilaa. Viime vuonna en olisi pystynyt lähtemään liikkeelle näillä asetuksilla. Nyt voima riittää siihen, Kemppinen sanoo.

Kemppisen mukaan muutos on tuntunut hyvältä. Kello on vahvistanut tunteen, kun lähtöjä testattu. Fyysiset ominaisuudet ovat kokonaisuutenakin reilassa.

– Tammikuun puolivälissä, kevyellä viikolla, testailtiin ominaisuuksia. Ne kertoivat, että eteenpäin on menty.Viisiloikkaa meni lähes 14,5 metriä, vauhditon pituushyppy oli lähes 290 senttiä ja 150 metriä meni omasta lähdöstä käsiaikaan 17,3.

Mittavin kehitys on tapahtunut jalkojen voimassa.

– Tämä on ollut ensimmäinen harjoituskausi, kun on laitettu kunnolla painoa takakyykkyyn, Kemppinen sanoo.

– Tein takakyykkyä parhaimmillaan 150 kilolla 90 asteen kulmaan ja yhden jalan kyykkyä 112-125 kilolla. Rinnallevetoja on tehty vain nopeina toistoina, maksimissaan 90 kilolla.

Harjoittelun ohessa Lotta Kemppinen on opiskellut tiivistä tahtia Helsingin yliopiston elintarviketieteiden laitoksella. – Kirjallisuuskatsaus gradua varten on lähes kirjoitettu. Pääsen pian aloittamaan kokeellisia osuuksia. Aika loppusuoralla ollaan, Kemppinen kertoo.

Tekniikka piti hakea jengoilleen jalkavamman jälkeen

Tuloksekasta tuunausta Kemppinen ja valmentaja Mervi Brandenburg ovat tehneet myös juoksutekniikan parissa. Sitä tarvittiin, kun Kemppisen kilpailukausi katkesi sydänkesällä kahdeksi kuukaudeksi maajoukkueiden EM-kilpailuiden 100 metrillä Cluj-Napocassa, Romaniassa, tulleen jalkavaivan takia.

– Loukkaantumisen takia juoksutekniikka vähän hajosi ja sitä jouduttiin hakemaan takaisin, Kemppinen kertoo.

Tekniikan hiomiseen Kemppinen käytti muun muassa 40-60 metrin vetoja, joissa radalla oli pikkuaitoja 20-30 metrin matkalla.

– Sitä tehtiin aika paljon syksyllä ja tykkäsin siitä. Sitä ei tehty aivan täysillä, mutta sen verran kovalla teholla, että ärsytettiin hermostoa kunnolla. Se ohjasi askelta hyvin, Kemppinen sanoo.

Kemppinen, Purola ja Samuelsson 60-metristen kärkinimet

Kuopiossa Kemppinen kohtaa 60 metrillä Suomen kärkinimet Anniina Kortetmaan ja Johanna Kylmäsen johdolla. Miesten kilpailussa tällä kaudella 6,65 juossut Samuli Samuelsson kohtaa muiden muassa Samuel Purolan ja tavoittelee onnistuessaan MM-hallirajaa 6,63. Kemppisellä naisten MM-halliraja 7,30 on plakkarissa jo viime kaudelta.

Purola on keskittynyt talven kisoissa 200 metrille. Hän juoksi Växjön 200 metrin radalla 22-vuotiaiden SE:n 21,09, vaikka horjahdus kaarteessa söi aikaa. Kuopiossa kilpaillaan pitkällä 300 metrin radalla, jolla Purolan ennätys on 20,85.

– Nopeus on hyvällä tasolla. Luotan siihen, että 60 metrillä menee hyvin, jos vain lähtö onnistuu. Isommat odotukset minulla kuitenkin on 200 metriltä. Siinä on mahdollisuudet hyvään tulokseen, Purola sanoo.

SM-halleihin on ilmoittautunut 351 urheilijaa. Kisojen kärkinimiä ovat 60 metrin suosikkien ohella muun muassa Topi Raitanen, Mette Baas, Viljami Kaasalainen, Joonas Rinne, Viivi Lehikoinen, Aino Pulkkinen, Senni Salminen, Kristiina Mäkelä, Ella Junnila, Maria Huntington, Mikko Paavola, Aku Partanen, Anniina Kivimäki sekä  viime viikonvaihteen Pohjoismaisessa hallimaaottelussa 19-vuotiaiden halli-SE:t rikkoneet Juho Alasaari ja Ilona Mononen.

SM-hallin nettisivut

SM-hallin aikataulu

SM-hallin lipunmyynti

Kuopion SM-hallit Ylen kanavilla:

Lauantaina 19.2.

Klo 10.55 Yle Areena ja klo 19.00 TV2

Sunnuntaina 20.2.

Klo 09.55 Yle Areena ja klo 16.30 TV2