Kemppinen kiihdytti SE:n ja Euroopan tilastokolmoseksi: ”Nyt tuli hyvä juoksu!” – Samuelsson ja Purola ennätyksiin, Illukka alle EM-rajan

Lotta Kemppinen kiihdytti 60 metrin Suomen mestariksi Jyväskylässä Suomen hallimestaruuskilpailuissa uudella Suomen ennätyksellä 7,16. Se vie HIFK:n pikajuoksijan Euroopan tilastossakin jaetulle kolmannelle sijalle.

Kemppinen paransi aiemmin tänä talvena 60 metrin SE:n aikaan 7,19 ja sivalsi siitä Hipposhallissa kolmen sekunnin sadasosaa, kun muutos juoksun lähdössä osoittautui toimivaksi.

– Otin alkuerissä lähtötelineitä lähemmäksi. Eli siirsin niitä tukia, joille jalat tulevat ja yllätyin ajasta, jonka juoksin. Huomasin, että tämähän toimii, Kemppinen kertoi.

Kemppinen oli jo alkuerien nopein ajalla 7,26. Finaalissa hän lisäsi kierroksia ja kun juoksun loppu on kulkenut upeasti koko hallikauden, niin terävöitynyt startti teki eväät ennätykseen.

– Nyt tuli hyvä juoksu! Mikähän on aika, Kemppinen muisteli miettineensä maalissa.

Puolan kilpailusta kimmoke muutokseen

Kemppisen mukaan ajatus telineiden muuttamisesta sai kipinää viime viikon perjantaina Lódzissa käydyissä kilpailuissa, missä hän oli kolmas ajalla 7,28.

­– Siellä huomasin, että lähdölle pitää tehdä jotakin, Kemppinen sanoi.

Mikä lähdössä muuttui?

– Kun otin telineitä lähemmäksi, pääsin heti lähdöstä työntämään hyvin eteenpäin. Se oli kuin vieteri, Kemppinen kuvasi muutosta.

Kemppisen mukaan viime vuonna löytynyt kuuden treenipäivän ja kahden lepopäivän harjoitusrytmi on tuonut kehitystä. Syksyn ja talven koronarajoituksetkaan eivät ole häirinneet harjoittelua.

– Olen päässyt hyvin Liikuntamyllyyn harjoittelemaan, Kemppinen kiitteli.

Kemppinen lähtee maaliskuun alun Torunin EM-kilpailuhin tavoitteenaan 60 metrin finaali. Kuluvan talven juoksujen perusteella se on realistinen tavoite, mutta vaatii hyvää onnistumista.

– 60 metriä on kuitenkin sellainen matka, että pienetkin virheet kostautuvat, Kemppinen muistutti.

Kortetmaa sivusi kauden parastaan

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa ja Aino Pulkkinen olivat kotiradallaan toinen ja kolmas ajoin 7,39 ja 7,48.

HKV:n aitajuoksija Anni Siirtola oli sivulajissaan neljäs ennätyksellään 7,51 ja 17-vuotias Espoon Tapioiden Anna Pursiainen viides ajalla 7,53.

Kortetmaan aika sivusi hänen kauden parasta tulostaan.

– Aika lailla yllättyin ajasta, jäin sen verran pahasti telineisiin. Mutta olen tyytyväinen, että alitin EM-rajan toisen kerran tällä kaudella, Kortetmaa sanoi.

Kansallisesti kovatasoisessa kilpailussa 14 naista juoksi alkuerissä alle 7,70:n.

Samuelsson ja Purola sivusivat ennätyksiään

Samuli Samuelsson ja Samuel Purola sivusivat ennätyksiään 6,66 ja 6,67 miesten 60 metrin SM-finaalissa. Ikaalisten Urheilijoita edustava Samuelsson uusi mestaruutensa, mutta täpärästi.

– Maalissa katsoin, että Samuel olisi voittanut, mutta ilmeisesti onnistuin heittäytymään niin, että voitin, Samuelsson sanoi.

Purola näki toisin.

– Näin Samulin koko ajan ja ajattelin, että voisi olla sama aika, Purola tuumi.

Kumpikin oli hieman ihmeistään ajoista, sillä tuntemukset eivät olleet parhaat mahdolliset.

– Alkuerässä tunsin, ettei ole hyvä fiilis. Siksi finaalin aika yllätti, Samuelsson sanoi.

Samuelsson oli alkuerien nopein ajalla 6,72. Purola ja Riku Illukka voittivat eränsä ajalla 6,73. Illukalle se oli ennätys ja merkitsi EM-rajan rikkoutumista. Finaalissa Vantaan Salamien juoksija oli kolmas ajalla 6,77.

Kahdeksasta finaaliin yltäneestä juoksijasta kuusi juoksi alkuerissä ennätyksensä. Eetu Rantala ja Oskari Lehtonen karsiutuivat ajoin 6,86 ja 6,87. Yhteensä 11 miestä juoksi 6,90 tai sitä nopeammin ja seitsemän sekunnin alittajia oli ennätysmäärä 17.