Kemppinen kiihdytti EM-finaalissa kuudenneksi: ”Kyllä lämmittää”, Tervolle arvokisauran ensimmäinen pistesija, pika-aidoissa ennätyksiä

Lotta Kemppinen pinkoi Gävlessä yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kisoissa 100 metrin finaalissa kuudenneksi. Krista Tervo heitti samalle sijalle moukarinheiton finaalissa. Suomen joukkueen ensimmäiset pistesijat Gävlestä kirvoittivat kaksikolta varsin erilaisia tuntoja.

Kemppinen pulppusi riemua 100 metrin finaalin jälkeen. Takareisi- ja nilkkavaivojen  ja mykoplasman kourissa viime vuosina vaikeita hetkiä viettänyt pikajuoksija on tällä kaudella päässyt loistovireeseen ja oli Gävlessä 100 metrillä kuudes ajalla 11,59.

– Kuudes sija näiden kovien juoksijoiden joukossa lämmittää. Olin koko ajan siinä kärjen tuntumassa, Kemppinen hehkutti.

Finaalin voitti Puolan Ewa Swoboda kauden parhaallaan 11,15. Kemppinen jäi tasaisessa kilpailussa 0,14 sekuntia mitalista ja yhdeksän sadasosaa omasta ennätyksestään.

– Lähtö oli nyt paras näistä juoksuista täällä, ja hyvin pystyin roikkumaan siinä muiden mukana, Kemppinen kertaili.

EM-kisojen pistesija on kuorrutus kaudelle, joka on nostanut Kemppisen lajin kotimaiseen kärkikaartiin ja ikäluokkansa eurooppalaiselle tasolle. Kiitosta siitä hän jakaa valmentajalleen Mervi Brandenburgille ja fysioterapeutti Peter Halénille.

– Peter Halénin kanssa olen tehnyt yhteistyötä viime syksystä lähtien ja kaikki on loksahtanut hyvin kohdalleen, Kemppinen kuvaa ehjää harjoituskautta.

Ravintotieteitä Helsingin yliopistossa opiskelevan Kemppisen, 21, toiveissa on kokeilla kesän mittaan myös miten 200 metriä kulkee.

– Seuraava kunnon tavoite on Kalevan kisoissa, joissa juoksen ainakin 100 metriä, Kemppinen sanoo.

Tervo:  Tekeminen ei ollut rentoa, yritys meni yli

Krista Tervolle moukarinheiton kuudes sija tuloksella 63,82 oli pettymys, vaikka hän heitti oman arvokisauransa ensimmäisen pistesijan.

– Rehellisesti sanoen olen todella pettynyt, eikä sitä voi mitenkään pehmentää, Tervo totesi.

Tervo heitti kesäkuussa Jyväskylässä Suomen ennätyksen 70,18, ja lähti finaaliin omien sanojen mukaan mitalijahtiin.

– Tekeminen ei ollut ollenkaan rentoa. Yritys meni yli, vaikka yritin heittää rennosti. Heitoissa oli koko ajan juttuja, jotka söivät metrejä, mutta kyllä se vielä joskus onnistuu. Kisailemalla se sieltä tulee, Tervo totesi.

Moukarinheiton voitti venäläinen Sofia Palkina, joka heitti 71,08. Valko-Venäjän Natassia Maslawa oli toinen heitettyään 69,36 ja Italian Sara Fantini kolmas tuloksella 68,35.

Kiira Väänänen oli yhdeksäs tuloksella 62,07. Se oli hänen uransa toinen 62 metrin heitto, eikä Väänästä isosti harmittanut vaikka Ruotsin Frida Bååth pudotti hänet kolmannella kierroksella puolella metrillä kahdeksannelta sijalta yhdeksänneksi.

– Tuli uran toinen 62 metrin heitto, mutta silti vähän harmittaa, kun tietää, että kropassa oli aineksia parempaan, mutta minä pääsen näihin kisoihin vielä toisen kerran, kun olin nyt ensimmäistä kertaa, Frida ei enää näihin kisoihin pääsee, Väänänen tuumi.

Väänäsen mukaan kropassa on eväitä pidemmälle, kun hän saa ratkaistua pienen ongelmia.

– Heittoon pitäisi saada tehoja. Minä olen pienestä pitäen oppinut miettimään vain, että heitän hyvällä tekniikalla. Kolmen kilon moukari lentää sillä, mutta tällä moukarilla pitkiin heittoon tarvita tehoja, Väänänen sanoi.

Enarvi kolhi aitaa ja taisteli, Siirtola ja Kalliokulju ennätyksiin

EM-kisojen pika-aidoissa Julia Enarvi oli erässään kolmas ja välierien 10. nopein ajalla 13,56, vaikka osui rajusti ensimmäiseen aitaan. Anni Siirtola pudotti omassa erässään ennätyksensä 13,60:een ja oli viides. Ennätystään kohensi 110 metrin aitojen välierissä juossut 14,16 Valtteri Kalliokulju.

Enarvin toiveet juosta EM-finaalissa eivät lopulta jääneet kauas. Aikavertailusta loppukilpailuun pääsi ajalla 13,47. Enarvin ennätys on aiemmin tällä kaudella juostu 13,41.

– Taas ensimmäistä aitaan päin, jonka jälkeen joutui taas heti kiihdyttämään aivan kuten alkuerissä. En tiedä miksi niin kävi, jotenkin näköjään työnsin liian pitkillä askelilla ensimmäiselle aidalle, Enarvi sanoi.

– Juoksu tuntui ihan hyvältä. Ihme, kun sain muita niin hyvin kiinni, mutta pettynyt olen. Tiesin, että pystyn finaaliin juoksemaan.

Siirtola totesi välieräpaikasta ja ennätyksestään, että se oli hieno suoritus, joka ei silti aivan täyttänyt juoksijan omia tavoitteita.

– Parempaa juoksua toivoin, vaikka tuokin oli kelpo juoksu. Startti oli normaalin huono ja neljännestä kahdeksanteen aitaan meni hyvin. Parempaa on toivottavasti tulossa, Siirtola sanoi.

– Jos pystyn 13,50 tällä kaudella juoksemaan, olen tyytyväinen. Puolan Klaudia Siciarz oli välierien nopein ajalla 13,00.

Kalliokulju ennätysvauhdissa: Ei mikään superjuoksu

Valtteri Kalliokulju pudotti 110 metrin aitojen välierissä ennätyksensä kolmella sadasosalla lukemiin 14,16. Hän oli erässään seitsemäs ja sai juoksun nyt soljumaan tuntuvasti paremmin kuin alkuerässä, jossa hän juoksi 14,53.

– On pakko olla tyytyväinen omaan ennätykseen, vaikka on tunne, että parempi juoksu taskussa. Tämä oli minulta perushyvä, ei mikään superjuoksu, Kalliokulju sanoo.

– Loppu oli parempi, vaikkei se ollut mikään lentävä loppu.

Kalliokuljun mukaan edellytyksiä on parempaan. Kauden tavoite on päästä alle 13 sekunnin.

Ilari Manninen oli erässään kuudes ajalla 14,81. Loppukilpailuun vaadittiin 13,90.