Kemppinen kiihdytti 100 metrin finaalin: ”Ihan superhyvä”, kaksi ylitystä vei Kujanpään finaaliin, myös keihäsmiehet jatkoon

HIFK:n Lotta Kemppisen toiveet täyttyivät Gävlen 22-vuotiaiden EM-kisoissa, kun vahva välieräjuoksu toi 100 metrin finaalipaikan perjantaille. Kemppinen oli välierässään neljäs ajalla 11,78, joka riitti kirkkaasti aikavertailusta loppukilpailuun.

– Ihan superhyvä, ei olisi ollut olla parempi, Kemppinen kertaili tuntojaan.

Kemppisen kertoi uskoneensa valmentajansa Mervi Brandenburgin kanssa finaalipaikkaan, mutta sen toteutuminen oli kuitenkin pieni yllätys.

– Juoksussa on vielä tekemistä. Loppu tuli nyt hyvin ja reaktiokin tuntui paremmalta kuin alkuerässä, mutta pari ensimmäistä askelta ovat vielä sellaisia, että niistä kun pääsee, alkaa kulkea, Kemppinen sanoi.

Kemppisen välierässä vastatuulta oli 0,7 metriä sekunnissa.

– Nyt oli selvästi helpompi juosta, Kemppinen viittasi alkuerään, jossa vastaista oli 2,3 metriä sekunnissa.

Kemppinen, 21, on tällä kaudella pudottanut ennätyksensä lukemiin 11,50. Välierien nopein ja finaalin suosikki Gävlessä on Puolan Ewa Swoboda, joka voitti välieränsä ajalla 11,41.

Kujanpää: Tekniikka kuntoon ja rimaa korkeammalle

Urho Kujanpäälle riitti kaksi ylitystä ensimmäisellä seiväshypyn finaalipaikkaan. Hän meni 505 ja 520 ensimmäisellään ja jakoi karsinnan kärkipaikan Saksan Vincent Hobbien ja Kreikan Emmanouil Karalisin kanssa.

Kujanpään mukaan karsinnassa rima pysyi sen verran matalalla, että ylitykset onnistuivat, vaikka tekniikka ei ollut parhaassa rasvassa.

– Nyt vaan tekniikka kuntoon ja finaalissa rimaa korkeammalle. Nyt oli vähän tuntuma hukassa eikä siksi oikein päässyt hypyssä seipään rytmiin, Kujanpää sanoi.

Pikakomennuksella Tommi Holttisen korvannut Eetu Turakainen ylitti 505 ja jäi karsinnassa 13:nneksi. Hän oli kolmannellaan erittäin lähellä mennä 520.

 –Tämän kesän parasta tekemistä. Nyt tuntuu, että hyppy alkoi löytyä. Ongelmana on ollut se, ettei juoksu pysy rentona viimeisillä askelilla, Turakainen sanoi.

Pikakomennus kotiin jäävän varamiehen paikalta Gävleen maistui.

– Iloinen olin, että pääsin tänne, Turakainen sanoi.

Mikko Paavola ylitti 505, mutta keskeytti kilpailun, kun pohje kramppasi toisessa yrityksessä korkeudesta 520.

Saarinen ja Keränen keihäsfinaaliin

Keihäänheittäjät Lassi Saarinen ja Toni Keränen olivat karsinnassa seitsemäs ja yhdestoista tuloksin 73,17 ja 69,93.

– Välineen hallinta ei ollut ihan kohdallaan. Ensimmäinen heitto meni pipariksi, kun koetin vähän kovemmalla vauhdilla. Kahdessa muussa yläkroppa varasti. Pitäisi malttaa pistää tukijalka maahan ensin, Saarinen kertaili.

Tyytymätön oli heittoihinsa myös Keränen.

– Ihan käsittämätön floppi. Kauden huonoimmat heitot. En ole tällä kauden mittauttanut alle 71 metrin heittoja, Keränen tuumi.

– Välineen hallinta ei ollut hallussa, mutta jos saisi finaalin vähän toisenlaista otetta, voisi lentää pitkällekin.

Karsinnan voitti Valko-Venäjän Aliaksei Katkavets, joka heitti maansa 22-vuotiaiden ennätyksen 82,46.