Kemppaisen kolumni: Köln ja Papendal kevätkesän tukikohdiksi

Kemppaisen kolumni: Köln ja Papendal kevätkesän tukikohdiksi

Urheilijoiden ulkomaan leirikausi käy kiivaimmillaan. Mielikuva siitä, että urheilijat ovat paljon leirillä elää sitkeästi. Lähes yhtä sitkeässä elää ajatus siitä, että urheilijat ovat vain kuormittavilla ulkomaan leirillä. Kirjoituksen tavoitteena on kuvata hieman erilaisia leirejä.

Training camp

Kilpailukauteen valmistavalla kaudella eli parhaillaan ollaan sankoin joukoin ulkomaan harjoitusleirillä. Keihäänheittäjät ovat pääosin Portugalin Alfamarissa ja aloittavat leirinsä osin ennen vappua ja osin vapun jälkeen. Muut heittäjät moukarinheittäjiä lukuun ottamatta ovat Portugalin Monte Gordossa Espanjan rajan lähellä. Moniottelijat, iso osa varttimailereista ja kestävyysjuoksijat suosivat myös samaa paikkaa.

Hiekkalaatikkohyppääjät ovat palanneet monen vuoden tauon jälkeen sankemmin joukoin Italian Formiaan, jossa toki on perinteiseen tapaan taas ollut Koivusen Jarnon seiväsryhmä. Korkeushyppääjät hakevat kesään vauhtia Teneriffalta.

Miessprintterit alkavat olla lähtökuopissaan ja menevät Hanna-Maari Latvalan perässä Yhdysvaltojen Clermontiin. Kilpakävelijät ovat olleet jo tähän mennessä noin 10-12 viikkoa leireillään ja kotoinen Suomi tarjoaa lähiviikot riittävät olosuhteet kauden huipennukseen virittäytymiselle.

Base camp

Kesä on usein kylmä, mutta onneksi vähäluminen. Osin tämän vuoksi ja osin hyvien alkukesän kilpailumahdollisuuksien vuoksi osa urheilijoista perustaa leirin Kölnin urheilukorkeakoulun yhteyteen. Kölnin urheilukorkeakoulun kanssa on sovittu, että heidän tilansa ja osa asiantuntijapalveluista on käytössä tarvittavan ajan. 

Toinen uusi paikka, jonne urheilijamme on toivotettu tervetulleeksi, löytyy Hollannin Papendalista. Tilat ovat Hollannin olympiakomitean omistamat, mutta aina sinnekin muutama urheilija sopii. Lisäksi käytössä ovat normaaliin tapaan meille tutut usein käyttämämme Välimeren paikat, joista on hieman pitempi matka kilpailemaan, mutta toisaalta säävarmuus lämpimän suhteen on parempi.

Base camp poissa Suomesta on hyvä ratkaisu, mutta tässäkin tapauksessa pitää varmistaa, että valmennus, lääkäripalvelut tai lihashuolto ei heikkene ratkaisevasti verrattuna kotioloihin.

Holding camp

Kauden tärkeimpään kilpailuun valmistaudutaan yleensä poissa kaikesta ylimääräistä kuormittumista aiheuttavista tekijöistä. Tavallisesti tähän antaa paremman syyn totuttautuminen aikaeroon, mutta muitakin syitä voi olla. Muun muassa brittijoukkue pakeni ylimääräistä hälinää pois kotisaareltaan ennen Lontoon 2012 olympiakisoja. Toisaalta taas valkovenäläiset ja kenialaiset ovat tunnettuja saapumisestaan aivan viime tipassa arvokilpailuihin. Julkaistut ja muutetut tuloslistat kertovat ainakin osan tuloksesta.

Suomen joukkueen valmistava leiri ennen Pekingiä oli viime vuonna Hongkongissa. Tänä vuonna viimeistely ennen Rion olympiakisoja tapahtuu Penedo–nimisellä pikkupaikkakunnalla Amanin sotilasharjoittelukeskuksen toimiessa harjoituspaikkana. Sademetsävyöhykkeen reunalla sijaitseva paikka on noin kolmen tunnin matkan päässä kisakylästä.

Joukkueen urheilijoista noin 70-80 % urheilijoista tulee toteuttamaan ennakkoleirin. Osa urheilijoista saapuu suoraan kisakylään, koska heillä on siitä hyviä kokemuksia. Kisakylä voi olla hieman levoton, joten nyrkkisääntönä saapuminen noin viikkoa ennen omaa kilpailusuoritusta toimii erinomaisesti. Liian pitkä oleskelu kisakylässä voi aiheuttaa kisavireen katoamista ja toisaalta eri maailman kolkista vapaamatkustajina tulleet taudit leviävät tiiviissä yhteisössä.

Jorma Kemppainen, valmennusjohtaja, SUL