Kemppainen: Suomi kentälle haastajana – katso starttilistat

Kemppainen: Suomi kentälle haastajana - katso starttilistat

Suomen miesten ja naisten joukkueet aloittavat Ruotsi-ottelun haastajina Tukholmassa lauantaina. Nuorten joukkueet lähtevät taistoonsa tilastosuosikkeina.

– Miehillä on nappionnistumisella edellytykset taistella maaotteluvoitosta. Naisilla tilanne on haastavampi, mutta molemmissa joukkueissa on perjantaisen joukkuepalaverin perusteella erittäin hyvä taisteluhenki päällä, sanoo Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Ruotsi on voittanut miesten maaottelun viidesti peräkkäin. Vuosi sitten pistemarginaali oli 10 pistettä ja nyt tilastot povaavat Ruotsille parinkymmen pisteen voittoa.

– Jos asetelmaa ruotii lajiryhmittäin, haastavin tilanne on kestävyysjuoksuissa. Niissä hävittiin viime vuonna 40 pistettä, mutta tilanne on nyt parempi. Tilastot povaat 26 pisteen tappiota ja sitä on mahdollisuus pienentää esimerkiksi 10 000 metrillä tai miksei myös keskimatkoilla, joilla usein sattuu ja tapahtuu, Kemppainen arvioi.

Vuosi sitten Samuli Samuelsson huudatti Tampereella kotiyleisöä voittamalla 100 ja 200 metriä.

– Nytkin ollaan Samuelssonin ja Samuel Purolan johdolla hyvissä asemissa 100 ja 200 metrillä, vaikka Ruotsin mestaruuskisoissa Austin Hamilton ja 17-vuotias Henrik Larsson pinkoivat 100 metriä myötäisessä 10,18 ja 10,21, ja Larsson juoksi 200 metriä 20,71 niin ikään myötätuulessa, Kemppainen sanoo.

– Haastavin tilanne on 400 metrillä, joka on menossa 16-6 ruotsalaisille. Meillä ratakierroksella on hyvävireisesti viime ajat juosseet Markus Teijula, Ville Lampinen ja Eljas Aalto, joten tilastoasetelma on toivon mukaan horjutettavissa.

Kemppainen povaa, että 110 ja 400 metrin aidat voivat olla maaottelun kannalta jopa käänteentekeviä lajea.

– Noilla matkoilla marginaalit ovat todella pienet ja ne voivat kääntyä miten päin vaan.

Kenttälajeissa, hypyissä ja heitoissa tilastot povaavat Suomelle yhteensä jopa 14 pisteen voittoa. Tilastojen valossa Suomen vahvimmat kenttälajit ovat moukari, kuula ja keihäs. 

– Seiväs ja miesten pituushyppy ovat etukäteen erittäin tasaisia lajeja. Pituushyppy voisi olla maaottelun makupala: mukana on neljä tällä kaudella kahdeksan metriä ylittänyttä hyppääjää ja kaikkiaan viisi. Pisteet ovat etukäteen 11-11, Kemppainen muistuttaa.

Tuplaajat isossa roolissa naisten ottelussa

Naiset hävisivät maaottelun viime kesänä Tampereella, mutta voittivat sen toissa vuonna Tukholmassa. Nyt naisten lajeista tilastojen valossa parhaita ovat aitajuoksut, erityisesti 400 metrit aidat sekä kenttälajeista keihäs, kiekko ja kolmiloikka.

Miesten maaottelun tapaan haastavin tilanne on kestävyysjuoksumatkoilla.

– Viime vuoden maaottelussa hävittiin kestävyysjuoksumatkoilla 30 pistettä, nyt tilastot lupaavat 18 pisteen tappiota. Tuon asetelman horjuttamisessa 800 ja 1500 metriä juoksevien Sara Kuiviston ja Aino Paunosen rooli on iso. Mielenkiinnolla odotan myös Anne-Mari Hyryläisen ja Sandra Erikssonin panosta 10 000 metrillä, Kemppainen analysoi.

Kemppainen toivoo myös, että Ruotsin 16-6-tilastonäkymää naisten pituus- ja korkeushypyssä saadaan hieman horjutettua. 

Muutoksia naisten joukkueessa

Naisten joukkueeseen on tehty kolme muutosta: Viivi Lehikoinen ja Nea Mattila jäävät pois 400 metriltä ja heidän tilallaan juoksevat Eveliina Määttänen ja Jeanine Nygård. Pituushypyssä Matilda Bogdanoffin korvaa Kira Kytölä.

Poikien ja tyttöjen maaotteluun tilastot ennustavat Suomelle 107-94 ja 105,5-95,5 -pistevoittoja. Kilpakävelijät starttaavat miesten 10 000 metriä ja naisten 5000 metriä käsittävään erilliseen maaotteluunsa tasaisista astelmista.

– Varsinkin miesten kilpailussa on tulossa tasainen. Naisten ottelussa suomalaisittain ennakkoasetelma on hyvä. Uskon, että meillä on hyvä voittosauma, Kemppainen sanoo.

Miesten ja naisten maaottelu lauantain starttilista: tästä linkistä

Nuorten maaottelun lauantain starttilista tästä linkistä

Maaottelun aikataulu (ajat Ruotsin aikaa)tästä linkistä