Kemppainen: Sileät juoksut haasteena

Vaasa ehdolla maajoukkueiden EM-kisojen ykkösliigan isännäksi 2017

EM-joukkuekilpailun Superliiga Tsheboksarissa sujui Suomen osalta melko tarkasti tilastojen ennakoimalla tavalla, eli vauhtia otetaan taas ykkösliigasta.

Ensi vuonna maajoukkueet eivät ratko paremmuuttaan, vaan vuorossa ovat olympiakesän henkilökohtaiset EM-kilpailut Amsterdamissa.

Naisten lajeissa Suomi joutui tulemaan toimeen ilman ykköstähtiään Sandra Erikssonia, Nooralotta Neziriä ja Hanna-Maari Latvalaa, mikä väistämättä näkyi pistesaaliissa.

Tukku hyviä tuloksia ja sijoituksia lämmittivät Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppaista, vaikka yhdestoista sija ja putoaminen ykkösliigan olivat pettymyksiä.

– Oli mahtavaa olla Superliigassa pitkän tauon jälkeen, mutta yhdestoista sija ei täyttynyt tavoitetta, ja ero säilymiseen jäi aivan liian suureksi, Kemppainen myönsi.

Kahdentoista joukkueen liigan kolme heikointa putosi ykkösliigaan. Ne olivat järjestyksessä Ruotsi 187 pistettä, Suomi 149,5 ja Norja 121 pistettä. Ensimmäinen liigapaikan pitänyt joukkue oli Valko-Venäjä 217 pisteellä.

– Suomen joukkue oli aika lailla kahtia jakautunut. Lauantaina tuli kuusi tai seitsemän erittäin hyvää tulosta tai sijoitusta ja päätöspäivänä muutama lisää.

– Vastaavasti yhden tai kahden pisteen urheilijoita taisi olla noin puolet joukkueesta, tosin näidenkin joukossa oli ennätystensä tekijöitä, Kemppainen kertasi sunnuntai-iltana.

 Pitkämäki ja Lipsanen säväyttivät

Kemppainen löysi helposti suurimmat ilonaiheet:

– Muutamasta loistosuorituksesta saa olla valtavan iloinen. Esimerkiksi se, että Tero Pitkämäki heitti tuollaisessa kilpailussa melkein 85 metriä, oli hienosti.  Simo Lipsasen tulokset olivat pommien pommi, vaikka tuulituloksia olivatkin. Hän ponnisti parrasvaloihin täydellisestä tuntemattomuudesta, Kemppainen hehkutti.

– Myös Janne Ukonmaanaho herätti lupauksia. Hän taistelee varmasti paikasta Pekingin MM-kilpailuissa. Lauantaina Jenni Kangas ja Sanna Kämäräinen heittivät hyvät sijoitukset vaativissa oloissa. Myös Camilla Richardsson ja Oskari Mörö tekivät hyvää jälkeen. Voi sanoa, että jopa 25 prosenttia joukkueesta saa arvioin erittäin hyvä, hän sanoi.

Kemppaisen mukaan suurimmat ongelmat ovat yhä juoksuradalla.

– Viimeisiä sijoituksia oli paljon sileissä juoksussa. Näyttää siltä, että pärjätään paremmin, jos matkalla on esteitä tai aitoja.