Kemppainen: MM-joukkue kasvaa Seinäjoella

Pullin kausi päättyi lähentäjävammaan

Seinäjoella torstaina alkavissa Kalevan kisoissa syntyy mestareita, ennätyksiä, Suomen MM-joukkue ja yleisurheilujoukkue universiaadeihin sekä pohja ryhmälle syksyn Ruotsi-otteluun.

– MM-kisajoukkueessa on tällä haavaa kymmenen urheilijaa, mutta pidän mahdollisena, että Kalevan kisojen päätteeksi joukkueen koko voi olla 15 urheilijaa, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

– Moukarinheittäjä David Söderbergin paikka MM-kisoissa on jo ;koko lailla varma nykyisellä tuloksella (75,53). Pituushyppääjistä ainakin Kristian Pulli ja Kristian Bäck, samoin kuin naiskeihäänheittäjstä ainakin Jenni Kangas ja Heidi Nokelainen omaavat edellytykset nousta MM-ryhmään, Kemppainen sanoo.

– Luonnollisesti myös miesten keihäskilpailussa on Lassi Etelätalon tapaisia urheilijoita, jotka onnistuessaan pystyvät rikkomaan rajan tai nousemaan joukkueeseen rankingin perusteella.

MM-kisoissa jokaiseen lajiin on määritelty haluttu urheilijamäärä. Jos se ei täyty tulosrajan rikkoneista, joukkoa täydennetään rankingin perusteella. 

Eriksson: Esteet tai ei mitään

Kalevan kisojen jälkeen SUL antaa esityksen myös yleisurheilujoukkueesta Taiwanissa käytäviin universiadeihin. Taipein kaupungissa kilpaillaan elokuun lopussa.

– Esitämme Olympiakomitealle noin 15 urheilijan hyvätasoista ryhmää. Tuttuun tapaan Kalevan kisojen voittavat valitaan suoraan syksyn Ruotsi-ottelun joukkueeseen. Loput noin 70 paikat jaetaan katsastusten ja muiden kilpailuiden perusteella, Kemppainen sanoo.

Seinäjoen Kalevan kisojen kansainvälinen kärkinimi on Tero Pitkämäki. Hän tavoittelee kotikisoistaan kahdeksatta Suomen mestaruutta. Se nostaisi hänet mestaruuksien määrässä Seppo Rädyn ja Matti Järvisen rinnalle kaikkien aikojen parhaaksi. Kalevan kisojen mitalien määrässä Pitkämäki on jo samaisen tilaston ykkönen. Hänellä on 12 mitalia.

Minna Nikkanen tavoittelee seiväshypyssä uransa 11. mestaruutta ja samalla kahdeksatta perättäistä. Syksyllä kantapääoperaatiossa käynyt Sandra Eriksson jahtaa 3000 metrin esteissä 11. perättäistä mestaruutta, jos juoksee Seinäjoelle. Eriksson pääsi juoksemaan kunnolla vasta toukokuun alussa, eikä ole vielä kilpaillut lainkaan estematkalla.

– Rehellisesti sanoen, en ole vielä päättänyt mitä teen. Jos juoksen, juoksen esteet, mutta voi olla, että tiedän vasta perjantaina tai lauantaina, juoksenko vai en, Eriksson sanoo.

Näin MM-joukkue voi täydentyä?

Kalevan kisoissa taistellaan ennen muuta Suomen mestaruuksista, mutta mitkä ovat Kemppaisen vinkit, jos kisoja haluaa seurata MM-joukkueen täydentymistä silmällä pitäen.

– Torstaina on kiinnostavaa nähdä kuinka kaikki kolme MM-kisoihin valittua kävelijää Jarkko Kinnunen, Aku Partanen ja Aleksi Ojala onnistuvat 20 kilometrillä torstaina, Kemppainen sanoo.

– Perjantaina Merja Korpela ja 22-vuotiaiden EM-kisoista palannut Krista Tervo iskevät yhteen naisten moukarissa. Rankingissa rajatulos MM-kisoihin on tällä haavaa reilut 69 metriä, joten aivan saavuttamattomissa se ei ole, Kemppainen sanoo.

Lauantai on Kemppaisen silmissä iso ilta MM-kisajoukkueen täydentymistä ajatellen.

– Pystyykö Kristian Pulli kolmannessa perättäisessä kilpailussa yli kahdeksan metrin? Mitä muut pituusyppääjät tekevät? Miten onnistuu MM-kisoihin valittu ja polvioperaatiosta hyvin toipunut Kristiina Mäkelä kolmiloikkassa, jossa hän kohtaa Sanna Nygårdin, Kemppainen kyselee.

– Mitä tapahtuu naisten keihäässä? Entä 100 metrin aidoissa, kun Lotta Harala, Reetta Hurske ja Viivi Avikainen kohtaavat. MM-kisojen rankingissa rajatulos naisten keihäässä on nyt 60,48 ja 100 metrin aidoissa 13,04. Luonnollisesti nuo tulokset elävät koko ajan.

Miesten keihäästä viimeinen täydennys?

Kemppainen arvioi, että sunnuntainen miesten keihäs on MM-joukkueen kannalta viimeinen Kalevan kisojen laji, jossa MM-joukkue voi vielä täydentyä. Pitkämäen ohella ainoa suomalainen 80 metrin puhkaisija tälle kaudella on  ollut Oliver Helander. Edellytyksiä 83 metriin on Helanderin ohella ainakin Lassi Etelätalolla. Olkapääoperaatioista kuntoutuvat Antti Ruuskanen ja Ari Mannio eivät kilpaile Seinäjoella.

– Sunnuntaina, kuten muinakin päivinä Kalevan kisoissa on paljon kansallisesti erittäin mielenkiintoisia finaaleja, Kemppainen muistuuttaa.

Suomen MM-joukkueeseen kokoonpanossa ovat jo tällä hetkellä keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, estejuoksija Camilla Richardsson, kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, kilpakävelijät Aleksi Ojala, Jarkko Kinnunen ja Aku Partanen, maratoonari Anne-Mari Hyryläinen, seiväshyppääjät Wilma Murto ja Minna Nikkanen sekä kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä.

Lisätietoa Kalevan kisoista