Kemppainen: Menestyjäehdokkaiden -ja lajien toimintaedellytykset kuntoon

Kemppainen Suomen Valmentajien johtoon: Valmentajien arvostusta parannettava

Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtajalla Jorma Kemppaisella on mielessään toimenpiteet, joilla yleisurheilun suomalaismenestystä kirkastetaan alkavalla olympiadilla.

Riossa yleisurheilussa jäätiin ilman mitalia toisen kerran olympiahistoriassa. Edellisen kerran niin kävi Ateenassa 2004. Riossa pistesijoille ylsivät kuudenneksi ja kahdeksanneksi sijoittuneet keihäänheittäjä Antti Ruuskanen ja moukarinheittäjä David Söderberg.

– Luonnollisesti tavoite on, että Tokiossa 2020 pyritään laajemmalla rintamalla osallistumisesta menestykseen. Urheilijatilanne on nyt paljon parempi kuin tämän olympiadin alussa. Silloin moni kärkinimi kuten Jukka Keskisalo lopetti ja näytti, että ollaan mitalien osalta lähivuodet lähinnä Tero Pitkämäen ja Ruuskasen varassa. Taloustilannekin oli heikko, Kemppainen muistelee.

– Nyt Riossa kilpailleessa joukkueessa oli ainakin 2-3 urheilijaa, jotka voisi sitoutuneella työtavalla nousta mitalikorokkeelle Tokiossa 2020.

Kemppaisen mukaan nyt on katsottava, ketkä suomalaisista potentiaalisista arvokisamenestyjistä ovat valmiita sitoutumaan pitkäjänteiseen valmentautumiseen, ja mitkä ovat niitä yleisurheilulajeja, joissa suomalaisittain on parhaat mahdollisuudet menestyä.

– Näille urheilijoille on luotava niin hyvät toimintaympäristöt kuin mahdollista, ja ne eivät aina löydy Suomesta. Vastaavasti valittujen lajien osalta on investoitava näiden lajien toimintaympäristön kehittämiseen, Kemppainen sanoo.

Mäkelä, Mörö ja Nikkanen onnistuivat

Kolmas asia Kemppaisen mukaan on vaikuttaminen nuorten ja aikuisten maajoukkuetason urheilijoiden päivittäisharjoitteluun.

– Meillä on erittäin hyvin tiedossa paikkakunnat, missä tässä kyseeseen tulevat urheilijat valmentautuvat, joten näiden paikkakuntien valmennustoimintaa pitää kyetä virkistämään yhteistyössä paikkakunnan kärkiseuran ja urheiluakatemian kanssa.

 Entä miltä Rion yleisurheilujoukkueen suoritus näytti tarkemmassa tarkastelussa?

– Meidän iso pyrkimys näissä kisoissa oli mennä eteenpäin lajina. Siinä ei erityisen hyvin onnistuttu. Hieman tarkennettuna tavoitteena oli, että jokainen urheilija tekisi täällä kauden parhaan suorituksensa ja etenisi jatkokierroksille, Kemppainen sanoo.

– Tuon tavoitteen saavuttivat erinomaisin arvosanoin Kristiina Mäkelä, Oskari Mörö ja Minna Nikkanen. Tavoitteeseen pääsivät Ruuskanen, Söderberg, Anne-Mari Hyryläinen, Jarkko Kinnunen, Nooralotta Neziri ja Linda Sandblom. 

– Urheilijakohtaisesti vaihtelua oli runsaasti. Oli paljon onnistujia kuten Mäkelä ja Mörö, ja jälleen pisteille sijoittunut Söderberg, mutta paljon oli myös toista ääripäätä, eli niitä joilla ei ollut paras päivänsä ja jotka eivät onnistuneet. Voi sanoa, että tasoltaan urheilleita oli aiempaa vähemmän.

Koko Suomen joukkue saavutti Riossa mitalin ja kolme pistesijaa. Ainoa mitali oli nyrkkeilijä Mira Potkosen pronssi. Yleisurheilijoiden lisäksi pistesijan toi purjehtija Tuula Tenkanen (5:s).