Kelausasennon muutos Kotajan MM-kauden haaste

Kelausasennon muutos Kotajan MM-kauden haaste

Ratakelaaja Amanda Kotajalle kevät on ollut isojen muutosten aikaa. Työ kelausasennon muuttamiseksi on imenyt energiaa ja kysynyt kärsivällisyyttä. Sillä ei haeta pikavoittoja.

– Sen verran voin sanoa, että muutos ei ole vielä valmis. Se on ollut hankalampi projekti kuin mitä alkujaan ajattelin. Kun ei ole valmista muottia, johon minut voisi lykätä, edetään kokeilujen kautta, Respecta-yhtiön tilaisuudessa Helsingissä vieraillut Kotaja sanoo.

Kotajalla ei ole kiire. Istuma-asennon muutos on hanke, jolla haetaan kilpailukyvyn parantamista pitkällä tähtäyksellä. Urallaan EM- ja MM-tasolla menestystä keränneen ratakelaajan mielessä palaa luja halu onnistua paralympiakisoissa 2020.

– On pakko ottaa riskiä, jos aikoo mennä eteenpäin ja menestyä pidemmälle tähtäyksellä, Kotaja sanoo.

Muutoksessa Kotajalla ovat apunaan oma valmentaja Maarit Kurki sekä kokenut paraurheilijoiden valmentaja, ex-keihäänheittäjä Marko Hyytiäinen.

– Ideana tässä on saada koko kroppa paremmin työntöliikkeen päälle ja sitä kautta lisää huippunopeutta. Sitä tarvitaan, kun minulla on lyhyt selkä ja skolioosi (selän vinoutuma)

Kelausasennon muutos muuttaa myös kelaustuolia. Sitä on jouduttu kehittämään niin, että tuoli tukee uutta asentoa. Kotajan mukaan harjoittelu on luistanut, mutta varsinkin alkukesän tuloksia on hänen mielestään vaikea ennustaa.

– Sanoisin, että alkukesästä haetaan varmuutta uuteen asentoon. Haetaan sitä, että asento toimii ja siitä pystyy tekemään hyviä suorituksia.

Sveitsin turneella kausi alkuun

Kevään ohjelmassa Kotajalla on tuttu Sveitsin turnee: Daniela Jutzelerin muistokilpailu (25.5.) ja heti perään Sveitsin avoimet mestaruuskilpailut Arbonissa (27.-28.5.). Turneen päättää gp-kilpailu Notwilissä (2-5.6.).

– Jännä nähdä miten kelaus lähtee kulkemaan. En usko, että asennon muutokset näkyvät vielä tänä kesänä. Tämä on vähän pidempi projekti, Kotaja arvelee.

Kotajan kauden päätavoite on onnistua heinäkuussa Lontoossa parayleisurheilun MM-kisoissa. Fyysisen kunnon rakentaminen on onnistunut hyvin. 

– Nyt olen ollut syksystä lähtien aika lailla terve. Olen pystynyt treenaamaan ilman katkoja.

Pääsykokeita ja kouluvierailu

Kelausasennon muutoksen ohella Kotajan kevään haasteena on ollut opiskelupaikan haku. Mieli palaa yliopistoon lukemaan psykologiaa. Hakupaperit ovat vetämässä myös liikunnanohjaajan monimuotokoulutukseen.

Pelkkää pänttäämistä ja treeniä arki ei kuitenkaan ole. Sinne mahtuu Respectan Helsingin toimiston ”tupareiden” sekä kouluvierailujen tapaisia piristysruiskeita. Kotaja vieraili hiljan Huittisten Sallillan ala-asteella, joka on hänen lapsuusvuosiensa opinahjo.

– Se on aina niin palkitsevaa touhuta ja jutella lasten kanssa. Lasten oivallukset ja ilo ovat niin aitoja, Kotaja sanoo.