Keitany rikkoi ennätyksen Lontoossa, Tukiainen paras suomalainen Hampurissa

Keitany rikkoi ennätyksen Lontoossa

Kenian Mary Keitany rikkoi maratonin vain naisille sallitussa kilpailussa tehdyn ME:n voittaessaan Lontoon maratonin naisten kilpailun ajalla 2.17.01. Aiempi ennätys oli britti Paula Radcliffen 12 vuotta sitten juoksema 2.17.42.

Radcliffen vuonna 2003 juoksema 2.15.25 on edelleen kaikkien nopein naisten maratonaika ja ME, kun huomioidaan myös kilpailut, jossa miehet ja naiset juoksevat yhtä aikaa.

Keitanyllä oli jo aiemmin halussaan naisten maratonin kaikkien aikojen tilaston kakkostulos Radcliffen ME:n jälkeen. Hän piti sitä nimissään vuoden 2012 Lontoon maratonin voittoajalla 2.18.37, joka koheni nyt roimasti.

Keitany, 35, voitti Lontoon maratonin jo kolmatta kertaa. Vastaavaan voittojen määrään hän on pystynyt New Yorkin maratonilla. Hän on myös puolimaratonin maailmanmestari- ja MM-hopeamitalisti.

Lontoossa Keitany lähti liikkeelle lujaa. Hän tuli puolimatkaan Caroline Kipkiruin johdolla ajassa 1.06.54, eli selvästi alle britti Radcliffen ME-ajan. Vauhti hiipui toisella puolikkaalla, mutta vastusta Keitany ei löytänyt.

Toiseksi kilpailussa ylsi Etiopian Tirunesh Dibaba. Rata- ja maastojuoksijana kolme olympiakultaa ja yhdeksän MM-titteliä voittanut 31-vuotias etiopialainen oli vielä 30 kilometrin kohdalla puolen minuutin tuntumassa. Hän joutui kuitenkin kertaalleen pysähtymään lopussa ja tuli maaliin 56 sekuntia voittajan perässä ajalla 2.17.56.

Etiopian kokenut Aselefech Mergia, 32, oli kolmas ajalla 2.23.08.

Wanjiru voittoon, Bekele hiipui lopussa

Viime vuonna Amsterdamin maratonin voittanut kenialainen Daniel Wanjiru torppasi etiopialaisen kestävyysjuoksusuuruuden Kenenisa Bekelen haaveet Lontoon maratonin voitosta.

Wanjiru voitti miesten kilpailun mainiolla ajalla 2.05.48 ja kukisti toiseksi juosseen Bekelen yhdeksällä sekunnilla. Monikertaisen ratajuoksun arvokisavoittajan ja ME-juoksijan aika oli 2.05.57.

Kenian Bedan Karoki oli uransa ensimmäisellä maratonilla kolmas, mutta jäi kärkeen hiemaan vajaat kaksi minuuttia ajalla 2.07.41. Matkan etiopialainen olympiakakkonen Feyisa Lilesa hiipui 12:nneksi ajalla 2.14.12.

Lontoon voittoaika ei ollut aivan 24-vuotiaan Wanjirun ennätys. Hän juoksi viime vuonna Amsterdamissa ajan 2.05.21.

Miesten kilpailussa puolimatkaan tultiin jäniksinä toimineiden Stephen Kibetin, John Lotiangin ja Morris Gachagan johdolla ajassa 1.01.41, eli 2.03.30:n loppuaikaan tähtäävä kyytiä.

Bekele ohitti puolimatkan ajassa 2.03.40, mutta ajautui sitten vaikeuksiin ja oli 35 kilometrin jälkeen 15 sekuntia kärkeä perässä. Hän toipui siitä ja näytti viidellä viimeisellä kilometrillä kykenevän vielä taistelemaan voitosta, mutta Wanjiru ei ollut yllätettävissä.

Tukiainen ja Valkonen parhaat suomalaiset Hampurissa

Hampurin maratonilla Etiopian Tsegaye Mekonnen ja Portugalin Jessica Augusto juoksivat voitot ajoin 2.07.26 ja 2.25.30.

Naisten kilpailussa Viipurin Urheilijoiden Paula Tukiainen oli 20:s ennätyksellään 2.51.22 ja KU-58:n Sari Juuti 26:s ajalla 2.54.12. JKU:n Mari Hyyppä oli 43:s ajalla 3.01.55.

Miesten kisan parhaat suomalaiset olivat JKU:n Timo Valkonen ennätyksellään 2.38.31 (70:s) ja Runners Clubin Timo Nikula (2.43.54).