Keihäsyllättäjä Kirt paransi jälleen Viron ennätystä, Pitkämäki loukkasi polveaan

Keihäsyllättäjä Kirt paransi jälleen Viron ennätystä

Viron Magnus Kirtistä tuli Paavo Nurmen kisojen keihään yllätysvoittaja. Voiton hän kuorrutti parantamalla kahden päivän sisään jo toistamiseen maansa ennätystä, joka kirjataan nyt 88,73.

Kirt heitti ennätyksensä toisellaan. Hänen muut mitatut heittonsa kantoivat 80,67 ja 85,90. Toissa päivänä Tartossa Kirt kiskaisi 88,45.

– Tartossa oli loisto-olosuhteet, homma nytkähti kohdalleen. Heitin vain kaksi heittoa siellä, joten olin hyvin palautunut ennen tätä kisaa. Tässä kisassa halusin vain toistaa sen mitä siellä tein. Se onnistui, Kirt sanoi.

Kirt on kotoisin pienestä 3000 asukkaan eestiläiskaupungista. Taloustieteitä opiskellut mies on keihäänheittäjänä myöhäisherännäinen.

– Harrastin hyvin pitkään korkeushyppyä ja muitakin lajeja, vasta yli kaksikymppisenä päätin keskittyä keihääseen. Olen viime vuodet ihaillut keihäänheittäjänä Thomas Röhleriä ja paljon seurannut hänen heittojaan, Kirt sanoi.

Kirt onkin heittäjänä samantyyppinen kuin idolinsa, sillä molemmat ovat melko kevytrakenteisia ja nopeajalkaisia. Ennen tätä kesää Kirtin ennätys 86 metriä oli kolmen vuoden takaa.

– Näiden heittojen takana on se, että ominaisuudet ovat parantuneet. Olen nyt saanut vauhdinjuoksun alun toimimaan ja koko vauhdinjuoksun niveltymään paremmin heittoon. Olen sitä katsonut paljon Röhleriltä, heittäjänä vasenkätinen Kirt kertoo.

Kirtin jälkeen seuraavat sijat vei saksalaiskolmikko järjestyksessä Thomas Röhler, Andreas Hoffmann ja Johannes Vetter. Parhaana suomalaisena Tero Pitkämäki oli viides tuloksella 82,41, jonka hän heitti ensimmäisellään. Pitkämäelle tuli kisassa kuitenkin murhetta, kun hän loukkasi polveaan.

Hän pystyi varaamaan polvelleen, mutta heikosti.

– Vasemmassa polvessa on venähtymä tai revähtymä, se oli lääkärin alustava arvio, Pitkämäki totesi käytyään lääkärissä.

Hän ei osannut sanoa seurauksista sen tarkemmin ennen kuin asiaa on tutkittu lisää.

Muista suomalaisista Oliver Helander heitti vajaat 87 metriä, mutta heitto oli yliastuttu.

–  Muutaman sentin meni yli, pettynyt mies tuumi.