Keihäskonkarit viihtyvät esikuvina ja haastettuina (video)

Yli 1

Keihäsveteraaneiksi tunnustautuvat Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen olivat silminnähden hyvillä mielin Kuortaneella keihäsmaajoukkueen leirillä järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Pitkämäki on kotiutunut etusormiotteeseen keihäästä ja testitulokset olivat viimevuotisia edellä. Ruuskanen hoksasi Kihun mittauksista hyviä uutisia.

– Kai me Antin kanssa olemme leirillä muille jonkinlaisia esikuvia, mutta muiden mukana mennään. Ja muut varmaan yrittävät edelle, Pitkämäki selitti kysyttäessä kaksikon asemaa nuorempien joukossa.

– Tero on vanhin, mutta kai minunkin sopii laskea itseni veteraaniksi. Arvokisamitaleistakin oli sen verran hyötyä, että sain majoituksen hotellin puolelta, Ruuskanen jatkoi Pitkämäen juttua.

Pitkämäki on vaihtanut otteensa keihäästä keskisormiotteesta etusormiotteeseen. Ratkaisu alkaa jo tuntua luontevalta.

– Siirtyminen etusormiotteeseen on ollut mielessä jo pari vuotta. Rohkeus kuitenkin riitti vasta nyt.

– Ote on parantanut vetopituutta, ja muutoskyky tuntuu nyt olevan aiempaa parempi. Harjoituksissa olen keskittynyt myös tukijalan käyttöön ja se näyttää nyt pitävän paremmin kuin viime vuonna.

Ruuskanen on tarkkaillut leirillä kehon, käden ja keihään liikeratoja heitoissaan. Kihun testissä hän heitti keihästä vielä rauhallisesta vauhdista.

– Halusin nähdä, miten olkapään tähystys on vaikuttanut keihään lähtökulmaan. Saan varmasti edelleen kuulla, että heitän liian matalia. Pientä parannusta siihen näyttää sentään tulleen, Ruuskanen myhäili.

Valmetaja Jarmo Hirvonen vahvisti, että Ruuskasen talvi on sujunut mallikkaasti.

– Syksy sujui tosi hyvin. Ja Antin ruoto on pysynyt hoikkana. Se kertoo, että on harjoiteltu hyvin. Mahdollisuudet ovat mihin vain, Hirvonen totesi.

Maajoukkueryhmän keihäänheittäjille on tarjolla Kuortaneelta majoitus ja urheiluopiston palvelut läpi vuoden. Omaehtoisten leirien lisäksi keihäänheiton maajoukkueohjelma tuo heittäjät 5-6 kertaa vuodessa Kuortaneelle check-point -leireille, joilla tarkkaillaan heittäjien fyysistä kehitystä, heittotekniikkaa sekä terveystilannetta.

–  Urheilijat kutsutaan säännöllisesti syyniin, jotta tiedämme urheilijan tilan ja voimme puuttua ongelmiin ajoissa. Tavoitteena on kokonaisuudessaan laadukkaampi ja ammattitaitoisempi toiminta, Urheiluliiton keihäsvalmentaja Piironen kertoi.

– Hyvin kaikki on lähtenyt liikkeelle.

Piironen korosti terveyden merkitystä.

– Vain sataprosenttisesti terve urheilija voi tehdä huipputuloksen, Piironen muistutti.

Pitkämäki kehui kaksi kuukautta koeteltua järjestelmää.

– Toiminnan runko on hyvä. Hieno nähdä, miten uudet asiat purevat urheilijoihin, Pitkämäki kiitteli.

Kipakkajalkaisia keihäsmiehiä

Yhteisleirillä on painotettu nykytyyliin vauhdinjuoksun ja sen rytmityksen merkitystä. Ruuskanen ja Pitkämäki pitävät ratkaisua oikeana.

– Keihäänheitossa pitää olla vauhtia. Se on tärkeä asia, Pitkämäki tuki nykyistä linjaa.

– Olemme Teron kanssa kipakkajalkaisia keihäsmiehiä. Sitä ominaisuuutta ei saa hukata, Ruuskanen jatkoi.

Tieto yllätti Pitkämäen.

– Jaa, että olen kipakkajalkainen. Sitä en tiennyt. En ollut ennen kuullut koko sanaa, Pitkämäki naureskeli Ruuskasen murresanalle.