Keihään karsintavoittaja Mannio: Käsi ihan eri iskussa

Keihään karsintavoittaja Mannio: Käsi ihan eri iskussa

Ari Mannion mukaan heitto on toiminut viime aikojen harjoituksissa mainiosti. Siltä se näytti myös Porissa Kalevan kisojen karsinnassa. Lehtimäen Jyskeen heittäjä voitti karsinnan 81,65 kantaneella heitolla.

– Heittäminen on nyt paremman tuntuista kuin ennen kesän Timanttiliigan kisoja. Käsi on nyt ihan eri iskussa, Mannio kuvasi harjoitusten luomaa tuntumaa.

Napakassa sivutuulessa Mannio sipaisi karsinnan voittajaksi ensimmäisellä heitollaan. Sunnuntaiseen finaaliin on luvassa sivuvastaista. Mannion sillä ei ole merkitystä, vaikka hän taitaakin hyvin myötätuuleen heittämisen.

– Sää on sama kaikille, Mannio tuumasi.

Mannio taistelee Porissa kolmannesta Pekingin MM-kisoihin lähtevän heittäjän paikasta Teemu Wirkkalaa vastaan. Kaksikosta valitaan se, joka onnistuu paremmin sunnuntaina Porissa. Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen on MM-kisoihin jo valittu.

Mannio pitää kaksintaistelutilannetta herkullisena.

 – Tämä on urheilua parhaimmillaan, kun on näin paljon panosta kilpailussa. Näistä saa hyviä viboja, sen tunsi heti jo aamulla kun heräsin.

Finaalin Mannio aikoo aloittaa maltilla.

– En yritä räjäyttää pankkia ensimmäisellä heitolla, Mannio ennakoi.

Wirkkala: Heitto kulkee, säällä ei väliä

Wirkkala heitti karsinnassa kolmanneksi tuloksella 80,26 ja odotteli finaalia yhtä luottavaisena kuin Mannio.

– Perustekemistä. Helpontuista. On saanut vähän tehoja lisää ja vauhti kulkee, Wirkkala totesi.

Wirkkalan mukaan viime aikojen treeneissä kropassa on ollut hyviä tuntemuksia. Vastatuuli ei ole Wirkkalalle myrkkyä, päinvastoin.

– Jos homma toimii, säällä ei ole väliä, Wirkkala sanoo.

Pitkämäki: Nivunen on kankea, ei kipeä

Karsinnassa toiseksi tuloksella 80,57 heittänyt Antti Ruuskanen ja viidenneksi kiskaissut Tero Pitkämäki olivat sitä mieltä, että 85 metriä tarvitaan finaalissa mitaliin, ja voittoon reilusti enemmän.

– Sellainen kasivitonen tulee helposti, jos tuuli ei ole epäsuotuista, Pitkämäki arvioi mihin itse pystyy finaalissa.

Pitkämäellä on ollut kiusanaan pientä flunssaa. Myös nivusen kanssa hän joutuu elämään tarkasti. Heittäjän mukaan sellaisia ongelmia ei kuitenkaan ole, jotka vaikuttaisivat heittämiseen.

– Se ei ole täydellinen, mutta sellainen, että sillä uskaltaa kilpailla ja heitellä pidempiä siivuja. Ei ole mitään kipuja, mutta pientä kankeutta, Pitkämäki totesi nivusestaan.

Pitkämäki rikkoi Porissa 75 metrin karsintarajan matalahkolla heitolla, joka kantoi 78,22 ja toi viidennen sijan.

– Sunnuntaiksi on tulossa vastatuulta, sitä silmällä pitäen hain heitolle vähän suuntaa. Korkealla minä osaan heittää, Pitkämäki viittasi sihen, että vastatuuleen täytyy heittää matalalle.

Porin kisojen heittopaikkaa Pitkämäki piti hyvänä, kuten muutkin kärkiheittäjät.

– ­Olin yllättynyt, että se oli ok. Olin kuullut huhuja, että se on pehmeä.

Ruuskanen puolustaa mestaruutta

Hyvin viihtyi Porin heittopaikalla myös Ruuskanen.

– Tykkään heittää vähän pehmeällä alustalla. Se sopii minulle riippumatta siitä olenko huippukunnossa vai. Kovalta paikalta on hyvä heittää vain huippukunnossa.

Ruuskasen mukaan heitto kulki koko lailla toivotulla tavalla.

– Yllättävän hyvin se tuli, Ruuskanen totesi.

Sunnuntain finaalissa Ruuskanen puolustaa mestaruutta. Kaikkiaan hänellä on niitä kaksi, kun Pitkämäki tavoittelee jo seitsemättä mestaruuttaan.

Neljänneksi karsinnassa heitti Alajärven Ankkureiden Sami Peltomäki kesän parhaallaan 79,55. Hänen ennätyksensä on viime vuonna kiskaistu 80,36.