Kehitys vei Lampelan seiväsostoksille

Kehitys vei Lampelan seiväsostoksille

Oulun Pyrinnön Elina Lampelan ja Salon Vilppaan Wilma Murron kaksintaistelut hallikauden naisten seiväshyppykisoissa sytyttivät yleisön ja median. Lampela, 17, taivutti 432 ja kohensi ennätystään edelliskesään nähden 22 senttiä. Orastavan kesän kisoissa hän aikoo jatkaa siitä mihin talvella jäi.

– Näyttää pelottavan hyvältä, sanoo valmentaja Aulis Kairento, joka tuurasi Lampelan varsinaista valmentajaa Ossi Helanderia Teneriffan leirillä.

Kairento on valmentanut suomalaisia seiväshyppääjiä 1970-luvulta lähtien. Lampelan leiritreenejä hän katseli luottavaisena.

– Elina on tasapainoinen hyppääjä. Juoksu on laajaa ja hyvää. Siitä on helppo rakentaa seiväshypyn vauhtijuoksu. Hän on myös oppinut väljän kuoppaan viennin. Nyt on enää kyse siitä, että lisääntyvän tehon mukana kaikki asiat parantuvat ja taso nousee, Kairento arvioi.

Tyytyväinen on hyppääjä itsekin.

– Voimaa on tullut lisää ja hallissa sain juoksun lopun toimimaan hypyssä jo ihan hyvin, Lampela linjaa talven ja kevään kehitystä.

 

Isommat seipäät, korkeampi ote

Suoraviivaisemmin kehitys näkyy seipäissä

– Otteet ovat nousseet aika paljon. Seipäät ovat alkavat käydä lyhyeksi treeneissäkin. Olen nyt hypännyt 12 askeleella 415-senttisillä seipäillä ja ote on jo melkein seipään päässä. Sitä ei pysty enää nostamaan. Ei ote noin korkealla ollut vielä ennen hallikautta, Lampela sanoo.

Tilanne on pakottanut hyppääjän seiväsostoksille.

– Nyt on ostettu 440-senttisiä seipäitä. Kun hallissa otekorkeus oli maksimissaan 423, se nousee kesällä varmaan 430:een, Lampela laskee.

Kehitys on melkoinen, kun viime kesänä korkein ote oli 407.

 

Peking mahdollisuuksien rajoissa

Hallikauteen Lampela ei ollut täysin tyytyväinen.

– Enkka parani ihan hirveästi. Mutta se jäi vähän ärsyttämään, kun EM-raja 440 oli niin lähellä. Tavallaan epäonnistuin, vaikka se olikin positiivista, että huomasi menneensä eteenpäin, Lampela sanoo.

Pian alkavan ulkoratakauden ykköstavoite Lampelalla on onnistua Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Apuna urakassa on hallikaudella alkanut kilpailuasetelma samoihin EM-kilpailuihin tähtäävän Murron kanssa.

– Onhan se kiva, ettei tarvitse yksin hypätä. Oppii kilpailemaan ja käsittelemään pettymyksiä, jos ei voita, mutta tietenkin ärsyttää hävitä, Lampela sanoo hyvähenkisestä kilpailusta Murtoa vastaan.

Talven hyppyjen perusteella niin Lampela, kuin 440 ylittänyt Murto voivat onnistuessaan nousta taistelemaan paikasta myös Pekingin MM-kilpailuissa. Se edellyttää 450:n ylitystä.

– Ei se ole ihan mahdottomuus, jos kaikki menee tosi hyvin. Mutta tässä on vuosia aikaa, eli ei se nyt niin iso asia ole, jos MM-kisoihin ei vielä pääse, Lampela tuumi.


_mg_6441.jpg

Jumppaa kentän reunalla.