Kävelyt keskustassa, Lontoon kisojen liput käyvät kaupaksi

Kävelyt keskustassa

Ensi kesän yleisurheilun MM-kisojen pitopaikka Lontoon olympiastadion on parasta aikaa jalkapallon Valioliigan West Hamin kotipesä. Heinä-elokuussa se muuntuu yleisurheilun ja parayleisurheilun MM-kisojen kotikentäksi.

– Maisema Olympiapuistossa stadionin ympärillä on aika erinäköinen kuin mitä se oli olympiakisojen aikaan. Aluetta on rakennettu paljon, mutta upeat puitteet MM-kisoille on tarjolla, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen, joka piipahti tutustumassa Lontoon kisajärjestelyihin valmennusväelle järjestetyssä tilaisuudessa.

Lontoon olympiakisojen aikaan stadion veti 80000 katsojaa. Nyt muutostöiden jälkeen stadionin yleisökapasiteetti on 55000.

– Kisajärjestäjien mukaan MM-kisojen lipuista on myyty jo 80 prosenttia, ja loputkin tulevat varmasti myydyiksi, Kemppainen sanoo.

Urheilijoille on tarjolla kompaktit puitteet, vaikka kilpailut järjestetään yhdessä maailman metropoleista.

– Verryttelykenttä on ihan stadionin vieressä ja heittäjien verryttelypaikat taas verryttelykentän vieressä. Harjoituskentät ovat noin 20 minuutin päässä Olympiastadionista. Ne ovat vielä pinnoittamatta ja heittojen harjoituskentän tekeminen on vasta alkamassa, Kemppainen kertoo.

Joukkueiden majoitus on Tower Bridgen alueen hotelleissa, noin 30-40 minuutin bussimatkan päässä stadionilta.  Kilometreissä matka ei ole pitkä, mutta aikaa kuuluu ruuhkissa.

Tulosrajat joulukuussa

Nykytyyliin MM-kisojen maantielajit kilpakävelyt ja maratonit kilpaillaan niin, että tv-yleisölle voidaan esitellä kaupungin nähtävyyksiä. Maratonin lähtöä ja maalia kaavaillaan Tower Bridgelle ja kävelyjä Buckinghamin palatsin edustalta alkavalle The Mall -kadulle. Niin juoksijoille kuin kävelijöille lienee tarjolla rutkasti kannustajia.

– Erikoista näissä kisoissa on se, että kaikki kolme kilpakävelymatkaa kisataan samana päivänä. Maratonreitti koostuu neljästä 10 kilometrin lenkistä. Maantielajien järjestelyt ja aikataulut varmistuvat vasta marraskuussa. Pieni uudistus on sekin, että maantielajeissa palkintojenjako on suunniteltu tehtäväksi kisapaikalla hetikohta kilpailun jälkeen.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) on toistaiseksi julkaissut tulosrajat maantielajeihin. Muihin lajeihin tulosrajoja odotellaan joulukuussa.

Aikataulu


lontoon_the_mall_mm-kisojen_kavelyiden_paikka-1.jpg

Näissä maisemissa kävellään Lontoon MM-kisojen mitaleista elokuussa