Kävelyn MM-joukkuekilpailu helteessä ja mäkireitillä – Lehtinen: Kaikilla matkoilla nähtänee isoja eroja

Kilpakävelyn MM-joukkuekilpailu käynnistyy perjantaina Muscatissa, Omanissa. Kilpailut kävellään ankaran helteisissä olosuhteissa ja reitillä, jossa on huomattavat korkeuserot.

– Luvassa on erikoislaatuinen kilpailu, jossa nähtäneen kaikilla matkoilla isoja eroja, hyytymisiä loppumatkasta ja paljon myös hylkäämisiä, arvioi Suomen Urheiluliiton (SUL) kävelyvalmentaja Jani Lehtinen.

Kilpailu käydään Omanin kongressi- ja messukeskuksen tuntumaan vedetyllä kahden kilometrin reitillä.

– Reitti on käytännössä kilometrin mittainen mäkiveto ja kilometrin alamäkipalautus, eli ensin on kilometrin matkalla nousua 25 metriä ja takaisin tullessa laskua samalla tapaa. Siihen, kun yhdistää lämmön, urheilija joutuu miettimään tarkkaan, miten vauhdin säätely onnistuu, Lehtinen ennakoi.

– Jos pistää itsensä liian koville ylämäessä, kisa on aika pitkälle siinä, koska kävelyssä alamäki ei tarkoita palautusta samalla tapaa kuin hiihdossa tai pyöräilyssä. Liian hiljaakaan ei ole varaa mennä.

Suomella joukkue vain naisten nuorten sarjassa

Suomen joukkueen kävelijöistä Sajan Irincheev, Heta Veikkola ja Ellen Seisto kilpailevat perjantaina alle 20-vuotiaiden 10 kilometrillä, ja Enni Nurmi naisten 20 kilometrillä.

Aleksi Ojala ja Tiia Kuikka kävelevät 35 kilometriä lauantaina. Joukkuekilpailuun Suomi osallistuu vain alle 20-vuotiaiden naisten 10 kilometrillä. Alun perin joukkueeseen valittu Aku Partanen jätti MM-joukkuekilpailun väliin terveyssyistä.

Helleoloissa suomalaiskävelijöillä on käytössä samanlainen kehon viilennysvarustus kuin mitä käytettiin Sapporossa viime kesän olympialaisissa.

– Meillä on kylmäliivit kisaa edeltävään kehon viilennyksen sekä kilpailun aikana kylmiä pyyhkeitä, osa laittaa jäitä hattuun ja käsiin meillä on geelipusseja ja jäämurskaa, joilla pyritään viilentämään verenkiertoa, Lehtinen sanoo.

Lämpö pakottaa kilpailut aamuun ja myöhäiseen iltapäivään

Ankaran helteen takia Muscatissa kilpaillaan varhain aamulla ja paikallista aikaa kello 16 alkaen iltapäivällä.

– Jossain vaiheessa ihmettelin, miksi 20 kilometrin kilpailut kävellään kello 16 paikallista aikaa. Se johtuu siitä, että kuumin aika on aamupäivällä. Kello 16:sta alkaen ilma viilenee yllättävästi. Sikäli väli kello 16:sta kello 18:aan ei ole ääripaha, Lehtinen kertoo.

Lämpötila nousee jyrkästi myös aamulla. Alle 20-vuotiaiden naisten 10 kilometriä alkaa paikallista aikaa kello 8 ja miesten vastaava kilpailu kello 9.10.

– Kun teimme täällä kilpailuun valmistavia treenejä, Ellen Seisto aloitti kello 8.30. Silloin lämpöä oli 30 plusastetta, ilman kosteusprosentti 62,5 ja niin sanottu lämpöindeksi 32. Indeksi kertoo, miltä lämpö urheilijasta tuntuu, Lehtinen kertoo.

– Reilu puoli tuntia myöhemmin lämpö oli noussut 36 asteeseen, kosteus pudonnut 46:een ja lämpöindeksi nousi 41:een. Seuraavan puolen tunnin aikana lämpöindeksi nousi 41:stä 48:aan, jolloin ilman lämpötila oli 40 astetta ja kosteusprosentti 39.

Lehtinen: Normiajoista jäädään 20 kilometrillä 5-8 minuuttia

Lehtinen arvioi, että perjantaina alle 20-vuotiaiden naisten kilpailun startissa aamukahdeksalta voi olla lämmin, mutta ei häiritsevä lämpötila. Sen sijaan reilu tunti myöhemmin 20-vuotiaiden miesten 10 kilometrin startissa voi olla jo todella kuuma.

– Keskimäärin kovin olosuhde lämpötilan osalta osuu Sajan Irincheeville alle 20-vuotiaiden 10 kilometrille. Naisten 20 kilometrillä sää viilenee kello 16:sta jälkeen ja varhain aamulla alkavalla 35 kilometrillä mennään puoliväliin aika normaaleissa lämpöisissä oloissa, Lehtinen arvioi.

Lämpö ja mäkinen reitti tarkoittavat, että Muscatissa ei liene luvassa ennätyksen murskajaisia.

– Jos ihan hatusta heittää arvion, tuolla reitillä ja näissä oloissa 20 kilometrillä tullaan normiajoista jäämään 5-8 minuuttia. Junioreiden 10 kilometrillä jäädään suurin piirtein puolet tuosta normiaikoihin verrattuna ja 35 kilometrillä tuplat, Lehtinen arvioi.

Suomen valmistautui Omanissa kisaa edeltävällä leirillä helteisiin olosuhteisiin. Lehtisen mukaan lämpöön sopeutuminen onnistui hyvin.

Kävelyn MM-joukkuekilpailun nettisivut:

https://worldathletics.org/competitions/world-athletics-race-walking-team-championshi/muscat22