Kävelijätrio tankkasi ja viritteli kisatunnelmaa

Kävelijätrio tankkasi ja viritteli kisatunnelmaa

Suomen olympiajoukkueen kävelijätrio Jarkko Kinnunen, Aku Partanen ja Aleksi Ojala on liikkunut kisakylässä vesipullo kourassa. Nestettä tankataan 4-5 litraa päivässä, kun kolmikko valmistautuu tänään perjantaina Riossa käveltävään 50 kilometrin kilpailuun.

– Vesipullo on mukana koko ajan. Lisäksi syödään 2-3 päivää vähän enemmän hiilihydraatteja, Jarkko Kinnunen kiteyttää omaa ja joukkuetovereiden tankkausta.

Olympiamitalit ratkotaan Rion Pontalissa kahden kilometrin radalla, joka on merenrannan tuntumassa. Kukaan kolmikosta ei ole käynyt tarkemmin tutustumassa rataan.

– Televisiosta katsottiin 20 kilometrin kilpailua, joka on samassa paikassa, mutta lyhyemmällä radalla, Kinnunen sanoo.

Ainoa pieni muuttuva tekijä reitillä on mereltä mahdollisesti puhaltava tuuli. Sää tulee olemaan lämmin.

– Tuuli voi viilentää. Muuten reitti on täysin auringossa, Kinnusta ja Partasta valmentava ex-huippukävelijä Valentin Kononen sanoo.

Kävelyn kuninkuusmatka on armoton. Kinnunen, Partanen ja Ojala tulevat kilpailun maaliin 6-7 kiloa hoikempina kuin sen aloittivat, vaikka matkalle on varattu 5-6 litraa urheilujuomaa per kävelijä.

– Se on 7-8 prosenttista urheilujuomaa, jossa on mukana hiilihydraatteja. Sitä on testattu kymmenillä lenkeillä, Kononen kertoo.

Kinnunen: Uran paras kausi koskaan

Konosen ja Aleksi Ojalan valmentaja Reima Salonen olivat hyvän tovin kävelijöiden mukana onnistuneella leirillä Penedossa, josta trio kotiutui hiljattain Rion urheilijakylään. Konosen mukaan koko kolmikko on ennätyskunnossa. Se tarkoittaa, että säästä ja onnistumisesta riippuen kolmen tunnin ja 45 minuutin aika on mahdollisuuksien rajoissa.

– Ennätyksen parantamiseen on edellytykset olemassa ongelmista huolimatta. Päivän kunto ja itse kilpailun onnistuminen ovat sitten toinen juttu, Kononen sanoo Kinnusesta.

Ensimmäistä kautta Konosen valmennuksessa puurtava Kinnunen on kävellyt tällä kaudella 20 kilometrin ennätyksensä ja rikkonut testiennätyksiä. Myös tekniikkaa on rukattu Konosen johdolla.

– Askelta on lyhennetty ja nopeutettu aika paljon. Odotin tuloksia itse asiassa vasta ensi vuonna, mutta tässä ollaan etuajassa, Kononen sanoo.

Pienen varjon hyvälle kaudelle jätti heinäkuinen sitkeä flunssa, jonka tuomaa harjoitustaukoa on sittemmin otettu onnistuneesti kiinni.

– Tämä on ollut uran paras kausi koskaan, Kinnunen vakuuttaa.

Partanen: Vauhti löytyy sykettä ja tunnetta seuraten

Partanen teki Penedon leirillä samat harjoitukset kuin Kinnunen. Se oli jatkoa onnistuneelle treenille, jota hän teki aiemmin vuoristoleirillä Espanjan Sierra Nevadassa.

Kilpailuvauhtia Partanen ei ole vielä miettinyt. Muiden kävelijöiden tapaan, se varmistuu vasta kilpailun aikana.

– Pitää seurata sykettä ja tunnetta ja koettaa kävellä vauhtia, jolla 35 kilometriä menee helposti ja jossa pystyy hallitsemaan omaa tekniikkaa, Partanen sanoo.

Konosen mukaan niin Partasen kuin Kinnusenkin harjoittelu on ollut kovaa loppuun asti. Urheilijoiden sykkeet ja harjoitusvauhdit ovat kertoneet, että he voivat odottaa levollisena kilpailun alkua.

– Partasella koko vauhtipuoli ja vauhdit pitkillä lenkeillä ovat edistyneet eniten viime vuodesta. Muita (kunnon) mittareita ei meidän lajissa tarvita, Kononen sanoo.

Aleksi Diniz” Ojala: Jarrupoljinta pitää painaa

Ojala kuvaili perjantaita juhlapäiväksi, johon on hyvä lähteä, kun takana on onnistunut leiri. Myös painon kanssa aiemmin olleet ongelmat on selätetty.

– Sinne vaan nauttimaan joka askeleesta, Ojala sanoo.

Myös valmentaja-Salosen silmissä kaikki on valmista juhlahetkeen.

– Penedeon leiri meni hyvin, kuten viimeiset viikot Suomessa. Kesällä oli pieni suvantovaihe, kunto ei kuitenkaan mennyt yli, vaikka aika lähellä se oli, Salonen sanoo.

Kinnunen on nimennyt Ojalan Suomen Diniziksi. Ranskalaisen huippukävelijän Yohann Dinizin tyyliin, Ojala lähtee usein liikkeelle ennakkoluuttoman lujaan.

– Aika paljon joutuu painamaan jarrupoljinta, ja aina en siihen olen pystynyt, Ojala sanoo kilpailujen alkumatkan vauhdistaan.

Kolme Euroopan mestaruutta ja kerran MM-hopeaa voittanut 38-vuotias voittanut Diniz on yksi Rion kisan kärkinimistä. Tuohon kaartiin suomalaiset nostavat myös Australian Jarred Tallentin ja viime kesän maailmanmestarin, Slovakian Matej Tothin.