Kävelijät taistelevat MM-kisapaikoista Dudincessa

Rioon valitut: Ojala Espanjaan

Kilpakävelijät Aleksi Ojala, Aku Partanen, Jarkko Kinnunen ja Eemeli Kiiski taistelevat paikoista Lontoon MM-kisojen 50 kilometrille Slovakian Dudincessa lauantaina.

– Kisan kaksi parasta suomalaista saa paikan MM-kisoihin. Kilpailusta nimetään myös kolmas suomalainen, jos hän alittaa kolmen tunnin ja 50 minuutin rajan, sanoo Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpakävelyvalmentaja Jani Lehtinen.

– Jos käy niin, että vain kaksi suomalaista pystyy Dudincessa aikaan 3.50.00, MM-kisojen kolmas suomalainen on se, jolla on Dudincen kaksi parasta suomalaista pois lukien, paras aika Dudincesta tai Euroopan cupista, joka kilpaillaan Tshekin Prodebradyssä toukokuussa.

Ojala, Partanen ja Kinnunen rikkoivat SUL:n MM-kisojen tulosrajan 3.57.00 jo viime vuonna. Kiiski käy rajan kimppuun Dudincessa. 

– Tämä on hyvä, yhdessä sovittu järjestelmä. Toivottavasti me kaikki neljä alitetaan tuo 3.50.00, sanoo Ojala, joka käveli viime keväänä Dudincessa huippuajan 3.46.25.

Ojala hakee teknisesti hyvää kävelyä

Nelikon harjoituskautta seurannut Lehtinen odottaa Dudincen kisaa kämmenpohjat kihelmöiden. Näkymät ovat lupaavat.

– Kaikilla on takana ehjä harjoituskausi ja hyvät mahdollisuudet kävellä oma ennätys. Dudincessa on hyvä reitti ja yleensä myös hyvät olosuhteet ja vetoapuakin on tiedossa, Lehtinen viittaa kilpailun hyvään osanottajakaartiin.

Ojala allekirjoittaa Lehtisen näkemyksen.

– Dudincessa on kilometrin reitti. Se ei ole viivasuora vaan j-kirjaimen muotoinen, joten suorat eivät näytä pitkiltä. Yleisö on hyvin mukana, mikä on aina hienoa kävelykisoissa, Ojala sanoo.

Vuosi sitten Ojala lähti kilpailussa huippuvauhtiin heti alussa ja piti sen loppuun asti.

– Aika lailla samalla taktiikalla lähden kuin viime vuonna. Yritän tehdä oman, teknisesti hyvän kävelyn. Katsotaan, jos nyt saisi samanlaisen hurmoksen kuin viime vuonna, Ojala miettii.

Polvi jumpattiin oikenemaan

Viime kesänä Ojalan kauden pääkisa Rion de Janeiron olympialaisissa päättyi hylkäykseen tekniikkavirheen siivittämänä. Vasen polvi ei tahtonut oieta tarpeeksi suoraksi ja se tuotti hylkäyksen. Sittemmin ongelma on saatu koko lailla taklattua.

– Fysioterapeutti Jari Malinen tutki lihaspuolta ja löysi lihasheikkoutta. Ongelmaa alettiin hoitaa Malisen antamilla liikkeillä. Se on saatu korjattua, vaikkei se ihan täydellinen vielä ole, Ojala kertoo.

Syksyn ja talven harjoittelun jäljiltä Ojala on loistokunnossa. Joulun jälkeen hän laskee kävelleensä Suomen liukkaissa talvisäissä vain 10 päivää. Leijonan osa treenikilometreistä on taittunut harjoitusleirillä Espanjan Torreviejassa.

– Treenit ovat menneet hyvin. Viime vuodesta ei ole muutettu juuri mitään, mutta lenkkivauhdit ja tekniikka ovat nyt paremmat, Ojala sanoo.