Kävelijät Dudincessa: MM-kisapaikka Kinnusen ja Partasen ykköstavoite

Kävelijät Dudincessa: MM-kisapaikka Kinnusen ja Partasen ykköstavoite

Jarkko Kinnusen ja Aku Partasen ykköstavoite Dudincen 50 kilometrin kilpakävelyssä lauantaina on paikka Lontoossa elokuussa käytävissä MM-kisoissa.

– Se on tarjolla kisan kahdelle parhaalle suomalaiselle ja myös kolmannelle, jos hän pystyy kolmen tunnin ja 50 minuutin tulokseen, Kinnunen sanoo.

–  Tämä on kokonaan uusi tilanne, kun meitä on neljä tavoittelemassa kolmea paikkaa MM-kisoihin. Päätavoite nyt varmistaa paikka ja siten työrauha Lontoon kisoja ajatellen.

Kinnuselle, 33, paikka MM-kisajoukkueessa olisi jo uran kuudes. Hänen ja Partasen lisäksi Lontoon MM-kisalipusta Dudincessa kilpailevat Aleksi Ojala ja Eemeli Kiiski.

Vuosi sitten Dudincen kilpailu kuului Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kilpakävelysarjaan. Nyt näin ei ole. Se näkyy pienemmässä osanottajamäärässä, mutta viimevuotinen voittaja Puolan Rafal Augustyn yhdessä joukkuetoverinsa Lukasz Nowakin kanssa lienee kilpailun kärkihahmoja.

– Puolalaiset varmaan lähtevät pitämään vauhtia ja on siellä Etelä-Korean kaverikin, Kinnunen viittaa Chil-Sung Parkiin.

– Itse lähden kävelemään kolmen tunnin ja 50 minuutin alle. Toivottavasti saan aikaiseksi teknisesti ehjän kävelyn, Kinnunen sanoo.

Vuosi sitten Kinnunen tuli Dudincessa maaliin 10. sijalla ajalla 3.50.40. Nyt hän lähtee kilpailuun onnistuneen harjoituskauden saattelemana. 

– Syksyllä harjoittelu lähti liikkeelle hyvältä tasolta ja pääsin aika nopeasti hyvään kuntoon. Tekniikkapuolella on työstetty sitä, että saisin pidettyä kävelyn kisavauhdissa taloudellisena. Työstämistä jää vielä Lontoota ajatellen, Kinnunen sanoo.

Partanen: Kilpailu kertoo missä on parannettavaa

Aku Partanen käveli viime vuonna Dudincessa maaliin rapiat yli kolmen tunnin ja 54 minuutin tuloksella. Nyt tavoite on varmistaa MM-kisapaikka viime vuotta selvästi paremmalla tuloksella. Sen tekemiseen on myös edellytyksiä.

– Talven harjoittelu on ollut ehjää ja tasapainoista. Olen pysynyt myös terveenä. Ja kunto on noussut hyvin. Viimeinen leiri Torreviejassa meni tosi hyvin, joten olen luottavainen, Partanen sanoo.

Partasen luottavainen olo ei perustu vain omaan tuntemukseen. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen asiantuntijan Esa Hynysen leirillä tekemät testit kertoivat samaa kieltä.

– Katsottiin syke -ja maitohappotasoja ja ne olivat lupaavia, Partanen sanoo.

– Kilpailussa tavoite on ehjä kävely, jossa pystyisin kiihdyttämään vauhtia ja pitämään kävelyn taloudellisena ja teknisesti hyvänä.

Partasen askelta on syksystä lähtien hiottu taloudellisemmaksi. Jalan maahan tuloa on terävöitetty.

– Se on toiminut aika hyvin, mutta tämä on minulle testikilpailu. Sen perusteella näkee vielä mitä kesän aikana pitää parantaa ja mihin pitää keskittyä.

Viileä sää siivittää kävelijöitä

Hyvässä vireessä Dudincen kilpailuun lähtee myös vuosi sitten toiseksi loistoajalla 3.46.25 kävelyt Aleksi Ojala.

– Aika lailla samalla taktiikalla lähden kuin viime vuonna. Yritän tehdä oman, teknisesti hyvän kävelyn. Katsotaan, jos nyt saisi samanlaisen hurmoksen kuin viime vuonna, Ojala mietti

Kilpailusään pitäisi olla kävelijöille koko lailla paras mahdollinen.

– Katsoin, että aamulla kun kisa alkaa, pitäisi olla 8-9 plusastetta. Maaliin mennessä lämpötila nousee sinne 12-13 asteeseen, Kinnunen ennakoi.