Kaukolahti hakee kehitystä Berkeleyn yliopistosta Kaliforniasta

Kaukolahti hakee kehitystä Berkeleyn yliopistosta Kaliforniasta

Kolmiloikkaaja Tuomas Kaukolahti aikoo listiä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä on tarjolla mahdollisuus yhdistää opiskelu ja harjoittelu huippuoloissa.

– Prosessi on vielä kesken, mutta siellä valmistellaan minun siirtymistä sinne, Kaukolahti sanoo treenileirillä Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Jos Kaukolahden suunnitelmat toteutuvat, hän siirtyy maineikkaan opinahjon opiskelijaksi kahden vuoden stipendillä jo syksyllä. Tällä haavaa hän opiskelee kemiantekniikkaa Aalto-yliopistossa.

– Saisin suoritettua sivuaineen opinnot huippuyliopistossa ja pääsisin harjoittelemaan huippuolosuhteissa. Valmentajana siellä on ex-pituushyppäjä, britti Nick Newman, Kaukolahti kertoo. 

Kaukolahti, 22, loikki viime kesänä 16,24 ja voitti Suomen mestaruuden. Lyhyen ja tuloksiltaan tasaisen hallikauden pisin hyppy kantoi tasan 16 metriä. Se on oma halliennätys, mutta ei ollut sitä mitä hyppääjä haki.

– Hyvää hallikaudessa oli taso. Se oli parempi kuin ulkoratakaudella, mutta tulospiikki puuttui, Kaukolahti sanoo.

Osasyy siihen, ettei huipputulosta syntynyt, oli Kaukolahden mukaan kolmen viikon ja neljän kilpailun kompakti talviturnee.

– Olisin ehkä tarvinnut enemmän kisoja. Sitä kautta hyppääminen paranee koko ajan.

”En odottanut tuollaista pommia”

Tulevan kesän kisoissa Kaukolahden tavoite on 16,50 metriä ja Kalevan kisoissa mestaruuden uusiminen.

– 16,50 on ihan realistinen tavoite. Haluan myös puolustaa Kalevan kisojen mestaruutta, mutta siihen saattaa joutua hyppäämään pitkälle, Kaukolahti hymyilee ja viittaa hallikaudella 16,84 loikkineen Simo Lipsasen talven huimaan kehitykseen.

– Se tuli yllätyksenä minullekin. En odottanut tuollaista pommia. Minun veikkaukseni ennen hallikautta oli, että hän hyppää 16,40-16,50. Suomen ennätys oli yllätys, Kaukolahti sanoo.

Kilpakumppanin kehitys antaa hyppääjän mukaan intoa omaan harjoitteluun.

– Tässä tulee sellainen fiilis, että miksi minä en hyppää niin pitkälle. Tuossa me on treenattu yhdessä ja suunnilleen samalla tasolla, mutta sitten kun mennään loikkapaikalle, Simo on kuningas.

Lankulle juoksu luonnolliseksi

Tulevaa kesää Kaukolahti odottelee rauhassa. Lontoon MM-kisojen tulosraja 16,80 on niin kova, ettei alkukesästä ole kiire jahdata tulosrajoja. Kuntoa voi rakentaa loppukesälle.

– Aika paljon hypyssä on vielä korjattavaa, mutta jos tekniikan saa riittävälle tasolle, se kuusitoista ja puoli metriä on mahdollinen. Myös Markku Rokalan seuraennätys 16,61 olisi kiva rikkoa.

– Kevään aikana tehdään enemmän lankulle juoksua kuin normijuoksuvetoja. Lankulle juoksu pitäisi saada vakioitua, jotta se olisi mahdollisimman luonnollinen. Siitä voi sitten toukokuussa alkaa luoda hyppyä.


Johan Meriluoto, Pekka Nurmi, Tuomas Kaukolahti

Ex-huippukolmiloikkaaja Johan Meriluoto oli Pajulahti-hallissa paikalla yhtenä kolmiloikkaajien yhdistys Yliastujien asiantuntijoista. Tuomas Kaukolahden hyppyvideota Meriluodon kanssa kommentoimassa valmentaja Pekka Nurmi ja Kaukolahti itse.