Katso tv-haastattelu: seivästähti Duplantisilla kovat tavoitteet

Tampereen MM-suosikit vireessä: Duplantis ME-korkeudessa

Armand Duplantis, 17, ei ujostele asettaa itselleen kovia tavoitteita. Toisen polven amerikkalaisruotsalainen seiväshyppääjä ylitti kuluvan kuun alussa junioreiden ME:n 590 nostettuaan sen talvella hallissa lukemiin 582. Ennätyksellään Duplantis nousi myös yleisen sarjan kevään tilastoykköseksi.

– Haluan olla kaikkien aikojen paras seiväshyppääjä ja rikkoa ME:n, Duplantis linjaa amerikkalaisen KATC tv-yhtiön haastattelussa, jonka kuvituksena on tukku hyppyjä Duplantisin uran varrelta. Katso KATC-tv:n haastattelu tästä linkistä

Armandin amerikkalainen isä ja valmentaja Greg Duplantis ylitti omalla seiväshyppääjän urallaan 580. Perheen ennätyksen Armand rikkoi maaliskuussa New Yorkissa.

– Hän sanoi minulle silloin aamiaisella, että sinulla on vielä kuusi tuntia jäljellä perheen ennätysmiehenä, Greg muistelee New Yorkin kisapäivää.

Armandin äiti on ruotsalainen Helena Duplantis (o.s. Hedlund). Hänellä on urheilutaustaa seitsenottelijana ja lentopalloilijana. Armandilla on Yhdysvaltain ja Ruotsin passit, mutta urheilukentillä hän edustaa Ruotsia.

Armandin kahdesta veljestä vanhin veli Andreas, 23, ylitti toissa vuonna 536 ja on kilpaillut Ruotsin joukkueissa junioreiden EM- ja MM-kisoissa. Veljeksistä keskimmäinen Antoine valitsi lajikseen baseballin.

Luudanvarrella sohvalle

Armand Duplantis on hypännyt eri ikäluokkien kaikkien aikojen parhaita tuloksia pikkupojasta alkaen. Toissa vuonna hän voitti 17-vuotiaiden MM-tittelin. Viime kesänä 168-senttinen hyppääjä oli junioreiden MM-kisoissa kolmas.

Isä Greg muistelee KATC-tv:lle, että pojan seiväshyppyura alkoi ponnistamalla luudanvarren kanssa sohvalle neljävuotiaana.

– Olin aika hyvä urheilussa ja melko nopea, mutta mielestäni en ollut mitään veljiini verrattuna, Armand kertaa kouluvuosiaan.

– Vielä muutama vuosi sitten en olisi uskonut, että olisin maailman ykkönen.

Vaikka Duplantis on jo maailman luokan hyppääjä, aikaa riittää vielä Lafayetten paikalliskisoille. Hiljattain hän voitti samassa kilpailussa seiväshypyn 556:n ylityksellä, oli kolmas pituushypyssä (695) ja ankkuroi koulunsa joukkueen voittoon 4 x 100 metrin viestissä.

Kuluvan vuoden tavoitteissa välkkyvät junioreiden EM-kilpailut Italian Grossetossa ja seiväshypyn maailman valioiden haasto elokuussa Lontoon MM-kisoissa.