Karjalainen ihmetteli CASin linjausta: Kyllä se ottaa päähän

Grano ja Suomen Urheiluliitto merkittävään yhteistyöhön

Urheilun kansainvälinen vetoomuslautakunta CAS ratkaisi ex-moukarinheittäjä Vadim Devjatovskia koskevan Valko-Venäjän yleisurheiluliiton ja Maailman antidopingtoimiston Wadan välisen kiistan Devjatovskin eduksi. Kiista koski vuonna 2013 tehtyä Helsingin 2005 MM-kisojen dopingnäytteiden uusintatestausta.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) vahvisti tiedon CASin päätöksestä.

– IAAF on noteerannut Vadim Devjatovskia koskevan vapauttavan päätöksen ja kunnioittaa sitä lopullisena ja sitovana, IAAF kommentoi päätöstä. 

Wadan ja Valko-Venäjän liiton välisessä kiistassa oli kyse siitä, saiko vuoden 2005 testituloksiä analysoida uudelleen vielä vuonna 2013, vaiko oliko päivämäärä uusintatesteille jo umpeutunut, niin kuin näyttää olleen.

Jos Devjatovski olisi hävinnyt kiistan, Olli-Pekka Karjalainen olisi noussut vuoden 2005 Helsingin kisojen MM-pronssimitalistiksi. Karjalainen oli kisoissa viides, mutta nousi neljänneksi, kun Valko-Venäjän Ivan Tihon menetti kultamitalin dopingkäryn takia. Mestariksi nousi Tihonin maajoukkuetoveri Devjatovski.

Karjalainen otti tyynesti vastaan tiedon siitä, että Helsingin MM-kisoista ei enää jälkikäteen tule mitalia.

– Tämä prosessi on kestänyt niin kauan, ettei siitä ole osannut ottaa stressiä, mutta ottaahan tälläinen päähän. Devjatovski on kuitenkin tehnyt jonkinlaisen maailmanennätyksen: kolme käryä ja kaksi voittoa CASsissa, Karjalainen purki tuntojaan.

Devjatovskia, joka toimii nykyisin Valko-Venäjän yleisurheiluliiton johtajana, uhkasi jopa elinikäinen kilpailu- ja toimitsijakielto sen jälkeen, kun hänen Helsingin MM-kisoissa 2005 antama dopingnäyte osoittautui positiiviseksi vuoden 2013 uusintatesteissä. Pitkä panna uhkasi, koska hän oli jo aiemmin kärsinyt dopingpannan 2000-2002.

Uusintatestien positiivinen näyte oli ex-huippuheittäjälle jo kolmas käry, sillä Devjatovski heitti Pekingin olympialaisissa 2008 hopeaa, mutta jäi kisan jälkeen kiinni testosteronin käytöstä. Käry kuitenkin mitätöityi, kun CAS totesi, ettei olympiakisojen laboratorio noudattanut kaikkia sääntöjä liittyen muun muassa testin dokumentointiin.

Karjalainen nousi aiemmin vuoden 2006 Göteborgin EM-kisojen mestariksi, kun Tihonin menetti EM-tittelin käryn takia.