Kangas moukarin finaalissa viides: Hätäily jäi viimeisillä kierroksilla, Jaakkolalta väkevä paluu arvokisoihin

Moukarinheittäjä Aaron Kankaan nousujohteinen sarja toi viidennen sijan yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Gävlessä. Kankaanpään seudun Leiskun Kangas heitti parhaallaan 70,58 ja seitsemänneksi sijoittunut Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola 70,08.

– Vähän on kaksijakoiset tunteet. Minulla oli mitali tavoitteena, mutta tämä oli kuitenkin uran paras sijoitus nuorten arvokilpailuista, Kangas sanoi.

Kilpailun voitti Espanjan Alberto González, joka heitti 74,35. Unkarin Bence Halász hävisi vain 21 senttiä. Ukrainan Mihailo Havriljuk oli kolmas tuloksella 72,21. 

Kangas on tällä kaudella heittänyt 73,94 ja ollut varmassa kilpailukunnossa. Gävlessä finaalipaikan varmisti karsintatulos 70,87. Finaalissa hän haki heittoon rahtusen lisää tehoa.

– Yritin sitä, mutta samalla tuli hätäilyä ylävartalolla ja kolme ensimmäistä heittoa meni verkon kautta, Kangas kertaili.

Kolmannella kierroksella Kangas oli kahdeksantena ja ehti olla tovin huolissaan, putoaako kolmelta viimeiseltä kierrokselta. Näin ei käynyt ja Kangas korjasi kurssia pyörähtelemällä kolmella viimeisellä kierroksella kilpailun pisimmät heittonsa 70,28, 70,30 ja 70,58.

– Se hätäily jäi pois viimeisiltä kierroksilta. Valmentaja sanoi, että heitä rennosti ja anna pallon kiertää mahdollisimman kaukana, Kangas kertaili.

Jaakkola: Kun pääsisi treenimetreille

Jaakkola asteli ringistä vähän samanlaisissa tunnelmissa kuin Kangas. Neljän polvileikkauksen jälkeen ja vasta yhdeksännessä kilpailussa kolmen viime vuoden aikana, pistesija 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa oli kuitenkin mainio suoritus.

– Vähän olen pettynyt, mutta lähtökohdat huomioiden ihan ok. Huomasi taas, että rutiinia puuttuu. Heittäessä joutuu ihan liikaa miettimään heittoa. Se ei tulee vielä selkäytimestä, Jaakkola totesi.

Kangas ja Jaakkola olivat molemmat sitä mieltä, että syyskesän kilpailuissa kesän paras tulos voi vielä parantua.

– Ilman muuta kun on hyvä kilpailu ja sopivat olosuhteet, Kangas sanoi.

Jaakkolan kauden paras on 70,87, mutta edellytyksiä on selvästi parempaan.

– Kisassa kun pääsi treenilukemiin. Ne ovat eri metreillä, Jaakkola totesi.

Auvinen heitti 10. sijan

Suomen joukkuepanos oli erittäin hyvä. Kolmaskin edustaja Roope Auvinen oli finaalissa kymmenes, kuten kaksi vuotta sitten 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa. Hän heitti finaalissa parhaallaan 67,96 eli 70 senttiä paremmin kuin karsinnassa.

– Tulokseen en tyytyväinen, lämmittelyssä tuntui aika hyvältä, mutta pidemmälle meni kuin karsinnassa, Auvinen tuumi.

Auvinen on tällä kaudella heittänyt ennätykseen 70,76, mutta toiveissa on parantaa sitä syyskesän kisoissa.

– Sellainen metrin verran pidempi sieltä voisi olla tulla, Auvinen arvioi.