Kangas menossa Hafsteinssonin huippuryhmään

Kangas menossa Hafsteinssonin huippuryhmään

Kuulan- ja kiekonheiton valmentajaguru Vésteinn Hafsteinssonin vetämä tasokas treeniryhmä ja pyörähdystekniikan tuntemus kiinnostavat Arttu Kangasta. Suomalaisen mörssärin toiveissa on liittyä islantilaisvalmentajan Global Throwing –ryhmään.

– Homma lyödään kiinni lähiviikkoina. Se on kiinni lähinnä talousasioista. Tein muutaman päivän harjoitusvisiitin hänen luokseen marraskuussa, Kangas sanoo.

Ruotsissa asuva Hafsteinsson tunnetaan kiekonheiton virolaisen MM- ja olympiavoittaja Gerd Kanterin ja tanskalaisen kuulantyönnön ex-huippunimen Joachim Olsenin valmentajana. Viime ajat hänen ryhmässään ovat harjoitelleet muiden muassa viime talvena 21,33 työntänyt kanadalainen Tim Nedow, Ruotsin kiekkoylpeys Daniel Ståhl ja bosnialainen mörssäri Mesud Pezer, 22, joka teki viime kesänä ennätyksekseen 20,58.

– Varmaan se isoin juttu minulle olisi päästä harjoittelemaan ja leireilemään kansainväliseen ilmapiiriin tuollaisen tiimin kanssa. Uudet näkökulmatkin olisivat tervetulleita, Kangas sanoo.

Suomen kärkinimeksi Kangas, 23, on kasvanut kokeneen Matti Yrjölän opissa. Viime kesän jäljiltä ulkoratojen ennätys on 20,30 ja halliratojen 20,09. Valmennuksessaan ei Kangas ei näe moitteen sijaa, mutta Hafsteinssonin näkemykset kiinnostavat.

– Marraskuun visiitillä treenasin hänen kanssaan ja sieltä löytyi muutamia teknisiä yksityiskohtia, joita en ole ollut itse ajatellut, tai joista hän ajatteli eri tavalla. Niistä jotkut voisivat toimia, kun ne yhdistäisi omaan tekniikkaan, Kangas miettii.

Tekniikka koheni, etukyykky kuntoon

Jos Kankaan suunnitelmat toteutuvat, hän lähtee hallikauden jälkeen Hafsteinssonin ryhmän kanssa leirille Las Palmasiin ja kilpailee leirin päätteeksi samassa paikassa maaliskuun puolivälissä käytävässä talviheittojen Euroopan cupissa.

Ennen Kanarian saarten mittelöä Kangas keskittyy hallikauteen, jonka hän aikoo huipentaa maaliskuun alussa Belgradin EM-halleihin.

Työntäjän mukaan syksystä alkanut sitkeä työ on poikinut kehitysaskeleen tekniikkaan.

– Se on tosi hyvällä mallilla. En ole juurikaan tehnyt huonoja lajiharjoituksia, Kangas sanoo.

– Olen kesän jälkeen ajanut sisään uudenlaista tekniikkaa, jossa molemmat jalat toimivat aiempaa aktiivisemmin lähdössä. Se on saatu jengoilleen. Minulle se on talven isoin juttu.

Harjoituksissa Kangas kertoo pitäneensä työnnöt ringissä, eikä ole päästänyt niitä yli, kuten usein harjoituksissa tehdään. Se on tuonut tekemiseen varmuutta.

– Voimaharjoittelu on ollut normaalin kovaa, mutta siihen on tehty sellainen muutos, että olen tehnyt pelkästään etukyykkyä. Olen koettanut saada enemmän jerkkua etureisiin, Kangas sanoo.

Talven jäljiltä 115-kiloinen Kangas nostaa syvästä etukyykystä 205 kiloa.

– Kyllä sen työnnössä huomaa, että jalkoihin on tullut voimaa. En ole montaa kertaa työntöjä mittaillut, mutta viime talven kunnosta olen edellä, vaikkei harjoituksissa ole vielä haettu irtiottoa, Kangas sanoo.

”Päälle 20 metriä EM-halleissa”

Kankaanpään Seudun Leiskun työntäjän hallikausi alkaa Tukholmassa helmikuun alussa. Pohjoismainen hallimaaottelu (11.2) Tampereella ja SM-hallit (18.-19.2.) Jyväskylässä ovat kalenterissa ennen Belgradin EM-halleja, jonne tulosraja on 19,80.

– Tavoite on työntää EM-hallissa paremmin kuin talven kilpailuissa keskimäärin, toivottavasti päälle 20 metrin.