Kangas jysäytti huippuheiton: Kaikki naksahti kohdalleen – Korte ja Harala loistovauhdissa – Kaasalainen ja seiväsmiehet vireessä

Aaron Kankaan hulppea ennätysheitto ja Annimari Kortteen myötätuuleen juoksema 100 metrin aitajuoksu voittoaika 12,77 huipensivat tasokkaan Espoon Motonet GP:n.

Kangas heitti viimeisellä yrityksellään 79,05, jolla mennään Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Sitä paremmin ovat suomalaisista heittäneet vain olympiavoittaja Juha Tiainen ja SE:n 83,30 haltija ja Euroopan mestari Olli-Pekka Karjalainen.

– Nyt voi sanoa, että tuli se piikkiheitto. Siinä viimeisessä heitossa kaikki naksahti kohdalleen, Kangas sanoi.

Kangas oli aiemmin heittänyt 77,06 ja 77,29 ja johti kilpailua ennen viimeistä heittoa. Siinä hän päätti sitten pistää kaikki peliin ja onnistui.

– Kyllä se silti aika puskista tuli, Kangas ihasteli viimeisen heiton pituutta. Tosin hän heitti jo kertaalleen tällä kaudella Kankaanpään kilpailuissa noin 78,50:n heiton, joka meni ulos sektorista.

Huhtalan ohittaminen maistui 

Ennätysheitollaan Kangas nousee kuluvan kesän maailmantilastossa toiseksi. Edellä on vain USA:n Rudy Winkler, joka on heittänyt 80,70.

– Nyt on hyvä fiilis ja sekin tuntuu hyvältä, että menin Harri Huhtalan ohi kotimaan kaikkien aikojen tilastossa. Huhtala on ollut meillä viisi vuotta vetämässä maajoukkueleirejä, Kangas totesi nykyisestä valmentajasta ja entisestä huippuheittäjästä.

Omaa ennätystään Kangas on parantanut tällä kaudella hulppeat 4,65 metriä. Mihin se perustuu?

– Siihen, että harjoituskaudella kaikki meni putkeen ja pysyin terveenä, isänsä Jarmo Kankaan ja Jarmo Pöyryn valmentama heittäjä sanoi.

Toiseksi sijoittui 76,13 heittänyt Norjan Eivind Henriksen. Aleksi Jaakkola oli toiseksi parhaana suomalaisena neljäs tuloksella 71,95.

 

Korte huippuvireessä, Harala uransa parhaassa vauhdissa

Naisten 100 metrin aitajuoksussa Annimari Korte oli viilenevässä illassa ja kahden vilppilähdön jälkeen valmis huippuaikaan 12,77. Sillä heltisi voitto Lotta Haralasta, joka oli toinen uransa parhaalla ajalla 13,04. Kilpailu juostiin 2,6 metriä sekunnissa puhkuneessa myötätuulessa.

– Sain maanantaina takareiteen kortisonipiikin ja pystyin nyt juoksemaan hyvin, Korte hehkutti. Hän oli jo alkuerien nopein ajalla 12,91.

Harala oli alkuerien toiseksi nopein ennätyksellään 13,13. Finaalissa aika parani, mutta ennätyskelvottomassa tuulessa.

– Alkuerissä nilkka osui seitsemänteen aitaan ja juoksun loppu hajosi. Finaalissa kismitti se toinen vilppilähtö. Sain siihen niin hyvän reaktion ja lähtö on minun vahvuuteni. Ja se tietysti harmitti, että oli noin paljon myötätuulta, Harala sanoi.

Hyvin juoksivat Espoossa myös kolmanneksi ajalla 13,40 sijoittunut Anni Siirtola ja ajalla 13,59 viidenneksi aitonut Saara Keskitalo.

Purola vei A-erän, Kaasalainen erien nopein

Miesten 200 metrillä B-erän voittanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Viljami Kaasalainen piti parasta vauhtia. Hän oli päivän nopein ennätyksellään 21,02.

A-erän voittoon juoksi Samuel Purola ajalla 21,12 ennen Roope Saarista ja Slovenian Luka Janeziciä, jotka olivat toinen ja kolmas ajoi 21,16 ja 21,22. Kesän 100 metrin kotimainen kärkinimi Samuli Samuelsson oli neljäs ajalla 21,25.

Purolalle voitto maistui. Edellinen kilpailu Kuortaneen GP:n 100 metrillä meni pilalle energiavajeen takia.

– Sen jälkeen söin, join ja lepäsin ja tein tätä kaikkea korostetusti, Purola setvi, kuinka sai kolmea kiloa pudonneen painonsa takaisin kohdalleen ja löysi taas juoksuvireen.

– Aika hyvin pysyin nyt juoksun alussa muiden vauhdissa, mutta lopussa kanttasin aika pahasti, ei ole juoksupohjaa, Purola totesi.

Samuelsson odotti hyvää juoksua, mutta päivän vire ei ollut terävin mahdollinen.

– Loppu oli aika hapokasta. Lähdin täysillä, muttei se nyt kantanut loppuun asti, Samuelsson sanoi.

Mäkelälle riitti kolme hyppyä: Oli vähän pehmeät jalat

Kristiina Mäkelä voitti naisten kolmiloikan ponnistettuaan 14,17. Hän päätti kilpailun jo kolmannen kierroksen jälkeen.

– Päätettiin valmentaja Tuomas Sallisen kanssa, että jos on hyvä päivä, hypätään. Mutta ellei ole, ei lähdetä murjomaan, Mäkelä sanoi.

Mäkelän ja valmentajan ajatuksena oli varmistaa, että hyppykunto on hyvä myös ensi viikolla Paavo Nurmi Gamesissa ja Kalevan kisoissa.

– Nyt hyppääminen oli vähän pehmeän oloista, Mäkelä sanoi.

Toiseksi paras suomalainen oli myötätuuleen mainiosti 13,43 loikkinut Emma Pullola, joka oli neljäs.

Holttinen: Kunto on hyvin nousussa

Seiväshypyn vei Tommi Holttinen tuloksella 551. Mikko Paavola paransi ennätystään kymmenen senttiä 546:een ja oli kolmas ja Latvian Mareks Arents toinen samalla tuloksella Paavolan kanssa.

– Olisi varmaan pitänyt olla rohkeampi korotuksissa. Nyt rupesin hyppäämään kilpailun voitosta siinä 551:ssä ja 556:n yrityksissä loppui puhti, Holttinen kertoi.

– Nyt takana on kova treenijakso, jonka jälkeen on ruvettu keventämään. Tämä oli hyvä merkki, että kunto on nousussa Kalevan kisoihin.

Tyytyväinen oli Paavolakin.

– Kesän parasta hyppäämistä. Nousujohteisesti mennään eteenpäin. 546:n ylitys oli paras hyppy. Yrityksiin 551:stä en vaan saanut hyviä hyppyjä, Paavola sanoi.

Suomalaisittain hyvätasoisessa kilpailussa Tomas Wecksten ja Eetu Turakainen ylittivät kauden parhaat tuloksensa 531 ja 516.

Power vei 800 metriä, Kuivisto taisteli

Irlantilainen Nadia Power oli nopein ja Sara Kuivisto toinen naisten 800 metrillä. Kuivisto taisteli kärjessä vielä loppusuoralla, mutta  Power vei voiton ajoin 2.03,29 – 2.03,79. Viola Westling oli viides ja toiseksi paras suomalainen ajalla 2.10,33.

Miesten 800 metrillä Joonas Rinne oli parhaansa suomalaisena neljäs ajalla 1.49,29 ja Ville Lampinen viides ajalla 1.49,99. Kilpailun voitti hollantilainen Tony van Diepen ajalla 1.48,54. Slovakian Rudolf Zan oli toinen ajalla 1.48,99 ja Suomessa asuva marokkolainen Mohamed Abouettahery kolmas ajalla 1.49,00.

Janica Rauma juoksi kesän ensimmäisen 3000 metrin estekilpailunsa ja tuli Irlannin Michelle Finnin voittamassa kilpailussa neljänneksi kauden kotimaisella kärkiajalla 10.15,39. Rauhallisesti aloittanut Rauma juoksi loppua kohti kiihtyvällä vauhdinjaolla.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen oli viides ja toiseksi paras suomalainen ennätyksellään 10.35,85.

 

Lehtonen ennätysvauhdissa, Manninen alitti myötätuulessa 14 sekuntia

Vladimir Vukicević juoksi 110 metrin aitajuoksun toisessa juoksussa uransa parhaan ajan ja uuden stadionennätyksen 13,48. Myötätuulta juoksun aikana oli 2,6 metriä sekunnissa. Elmo Lakka oli toinen kesän parhaalla ajallaan 13,70

– On harjoiteltu ja levätty, mutta kropasta ei vaan saa irti, Lakka harmitteli.

Ilari Manninen kiiti finaalissa neljänneksi ajalla 13,98, joka olisi oma ennätys, jos myötätuulta ei olisi ollut 2,6 metriä sekunnissa. Manninen juoksi ensimmäisessä juoksussa ajan 14,38 ja kohta toisen juoksun jälkeen 200 metrin B-erässä ajan 21,92.

Tuomas Lehtonen paransi 400 metrin aitajuoksussa ennätystään ja kauden kotimaista kärkiaikaa 0,33 sekuntia ja sijoittui kolmanneksi ajalla 51,08. Voiton vei 20-vuotias hollantilainen Ramsey Angela ajalla 49,76.

Norjalainen Line Kloster voitti naisten 400 metriä ajalla 57,96. Viivi Lehikoinen kamppaili loppusuoralla toiseksi ja paransi kauden kotimaista kärkiaikaa sadasosasekunnin 58,48:aan.